x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cum salvăm legumele moi din frigider

Cum salvăm legumele moi din frigider

de Theodora Şutiu    |    18 Iul 2018   •   20:10
Cum salvăm legumele moi din frigider

Toată lumea a trecut prin neplăcerea de a descoperi că legumele s-au înmuiat în frigider pentru că au uitat de ele. Înainte de a te îndrepta spre coşul de gunoi, gândeşte-te că poţi salva o parte din ele. Iată câteva sfaturi care îţi pot fi de folos.

Rădăcinoasele, cum ar fi ţelina, morcovii, pătrunjelul, păstrârnacul sau ridichiile încep să se deshidrateze dacă sunt ţinute în frigider o perioadă mai lungă de timp. Din momentul în care sunt culese, apa începe să se evapore, făcându-le din ce în ce mai moi. Putem schimba acest proces, folosind tot apă. Este suficient să le tăiaţi vârfurile şi să le puneţi într-un bol cu apă rece timp de 30 de minute. Trebuie să faceţi acest lucru înainte să înceapă să mucegăiască. Acelaşi proces de deshidratare este valabil şi în cazul legumelor cu frunze verzi. Dacă ajung să aibă mucegai şi să devină vâscoase, trebuie neapărat aruncate. Dacă însă nu au ajuns în acest stadiu, este suficient să le puneţi într-un vas cu apă rece şi să le lăsaţi acolo până când se revigorează. Există şi soluţii care vă permit să le folosiţi aşa moi cum sunt. Sunt perfecte pentru supe sau tocăniţe, mai ales dacă adăugaţi şi câteva ierburi aromatice. Legumele mai moi precum broccoli sau conopidă pot fi transformate în supă cremă sau piure.

Oricare dintre legume pot fi puse într-un blender şi transformate în smoothie. O altă variantă pentru morcovi sau păstârnac este să îi stropiţi cu puţin ulei, sare şi piper şi să-i lăsaţi la cuptor câteva minute.

 

Pentru a respecta o alimentaţie echilibrată, trebuie consumată zilnic o cantitate de minim 400 de grame de fructe şi legume.

 

Varianta fierberii

În timpul fierberii, sărurile minerale și vitaminele sunt eliberate în apă. Cu cât apa este mai puțină, cu atât concentrația lor este mai mare.

Sarea distruge anumite vitamine care, altfel, ar fi rămas neafectate. Sărează după ce mâncarea e deja preparată. Indiferent dacă este vorba de supă sau de legume pentru garnituri, cel mai bine este că aceste feluri de mâncare să fie pregătite la foc redus, pentru a nu se distruge masiv.

×