x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dan Crețu, fotograful român care „se joacă” cu mâncarea

Dan Crețu, fotograful român care „se joacă” cu mâncarea

de Simona Lazar    |    25 Ian 2014   •   16:24
Dan Crețu, fotograful român care „se joacă” cu mâncarea

Când eram mică, bunica mă-ndemna mereu să nu mă joc cu mâncarea. S-o mănânc... și atât! Mâncarea - și mai ales pâinea - era considerată „trupul lui Hristos”, iar joaca asta era cât se poate de vinovată. Pentru adepții curentului „Temporary Art” îndemnurile bunicii mele nu sunt valabile.

„Fotografului român Dan Crețu îi place să se joace cu mâncarea!”, scrie saitul „Web Urbanist”, care publică mai multe dintre fotografiile din seria cu tematică alimentară ale artistului. Dan Crețu ia legume, fructe sau alimente, le taie în bucăți cu forme și dimensiuni diferite, după care recompune, cu ajutorul acestor inedite „subansamble”, diferite obiecte familiare: o casetă audio, un aparat foto, un casetofon, o minge de fotbal, o cutie de chibrituri... E aici foarte multă imaginație, pasiune și o lipsă totală de teamă că arta lui se va dezagrega curând. Cunoscută și sub numele de „Temporary Art”, această formă de manifestare plastică își asigură... veșnicia, cu ajutorul fotografiei.

„Crețu ia bucăți obișnuite de mâncare, pe care le taie, le răsucește și le alătură în forme care alcătuiesc obiecte pe care le vedem și le folosim în fiecare zi. Excepționalele lui sculpturi alimentare sunt create fără utilizarea Photoshop ori a manipulării digitale!”, mai scrie Web Urbanist, subliniind faptul că o caracteristică a lucrărilor lui Dan Crețu este viteza cu care sunt create (ca să nu se ofilească frunzele de țelină, ardeii, feliile de dovlecel, să nu se altereze feliile de sălămior etc.). Dacă nu ar fi așa, curând produsul creat va arăta ca o grămadă de fructe și legume în descompunere, ceea nu ne-ar mai alinta simțul artistic.
Pentru conformitate și pentru a vedea mai multe fotografii, citește articolul original, AICI.

×
Subiecte în articol: fotografie Temporary Art Dan Cretu