x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Delicii culinare româneşti: Zacusca de fructe

Delicii culinare româneşti: Zacusca de fructe

23 Noi 2015   •   14:51
Delicii culinare româneşti: Zacusca de fructe

Bucătăria românească este extrem de inventivă, iar gospodinele ştiu cum să valorifice toată recolta toamnei, atunci când este vorba de cămara pentru iarnă. Dacă de pe rafturi vă lipseşte cunoscuta şi delicioasa zacuscă, atunci este momentul pentru ceva special. Se numeşte zacuscă de fructe şi se poate pregăti chiar şi acum, pentru că ingredientele de bază sunt gutuile, merele şi perele. Rezultatul final merită efortul celor câteva ore petrecute în bucătărie pentru că preparatul final este delicios.

''Este o zacuscă atipică, ultima din seria celor care încep cu legumele clasice. Acum vom folosi fructe - adică mere, pere şi gutui, ultimele pe care le găsim pe piaţă. La acestea vom asocia doar gogoşari sau ardei'', spune preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice din judeţul Hunedoara, Tatiana Rovinar.

Prepararea este simplă, aşa că reţeta poate fi încercată şi de gospodinele cu mai puţină experienţă.

''Nu se coace nimic. Toate ingredientele se macină şi se fierb. Excepţie face gogoşarul sau ardeiul kapia, care se fierb în puţin ulei, separat. Fructele se fierb separat, după modelul în care se prepară o marmeladă simplă sau un gem. La fructe se foloseşte foarte puţin zahăr. Când sunt fierte, fructele şi ardeiul se amestecă şi apoi se adaugă sare şi piper după gust'', dezvăluie secretul Tatiana Rovinar.

Zacusca de fructe se poate mânca direct cu pâine... ca orice zacuscă, dar se poate asocia cu o friptură la grătar şi o salată de crudităţi, ca un sos mai gros.

''Tocmai pentru că nu are ceapă, nu are nimic prăjit, iar uleiul este foarte puţin, este bine tolerată şi de către cei care au probleme de sănătate cu fierea, care nu tolerează ceapa, usturoiul sau vinetele. Gustul este uşor dulceag datorită fructelor. În special gutuia are un gust inconfundabil şi oferă acestui preparat o savoare aparte', ne asigură Tatiana Rovinar, o păstrătoare a reţetelor tradiţionale româneşti. AGERPRES

×
Subiecte în articol: zacusca de fructe zacusca retete