FERDINAND SI MARIA - 10 ianuarie 1893
Nunta lui Ferdinand, mostenitorul lui Carol I, cu principesa Maria de Edinburgh a avut loc la 29 decembrie 1892/10 ianuarie 1893, la castelul de la Sigmaringen, resedinta printului Leopold de Hohenzollern si a Antoniei de Braganza, parintii lui Ferdinand. Au avut loc trei ceremonii diferite: o casatorie civila, una catolica pentru Ferdinand si una protestanta pentru Maria. Nimeni nu parea preocupat de faptul ca viitorul lor regat era o tara ortodoxa. Tot presa vremii dadea informatii si despre modul cum s-a desfasurat ceremonia: "Cortegiul s-a pornit in urmatoarea ordine: imparatul german Wilhelm al II-lea, dand bratul ducesei de Edinburgh, regele nostru Carol I in uniforma de general roman ducand pe maica-sa, batrana printesa de Hohenzollern, printul mostenitor si ginere Ferdinand in uniforma noului sau grad de maior de vanatori romani cu maica-sa, printesa Antoinetta, marele duce Alexis, fratele imparatului Rusiei, in uniforma de amiral rus, cu ducesa de Connaught, ceilalti principi si principese, fiul contelui de Flandra si, in fine, la urma cortegiului, ducele de Edinburgh, tatal, conducand pe mireasa. Serviciul divin a fost celebrat de catre abatele manastirii de benedictini - de Beuron - dom Placide Wolter, care a tinut o cuvantare foarte inalta si miscatoare".
"ZIUA DE MIERE". La intoarcere, in capul cortegiului erau ginerele si mireasa. La castel i-a asteptat capelanul reginei Angliei, monseniorul Lloyd, care le-a dat binecuvantarea religioasa anglicana. La ora 18:00 a avut loc o masa de gala, prezidata de mire si mireasa. Dupa nunta, tinerii casatoriti urmau sa plece pentru cateva zile la castelul Krauchenweiss, apoi sa ia trenul spre Bucuresti. La sfarsitul mesei, regele Carol I s-a ridicat grabit si aruncand o privire rece asupra tinerilor casatoriti, le-a urat pe un ton sobru "o zi frumoasa de miere". Ferdinand s-a intors catre tanara lui sotie si a spus: "Ai auzit? A spus zi de miere, nu luna de miere". Pentru regele Carol I, singurul lucru care conta era datoria fata de tara si orice minut pierdut era in detrimentul regatului, de aceea Ferdinand, dupa ce isi indeplinea sarcinile conform uzantelor, trebuia sa-si asume cat mai repede povara de print mostenitor.
10 IANUARIE 1893 - SIGMARINGEN
| ||
|
| |||
CREME DE VOLAILLE / Supa-crema de pasareCitește pe Antena3.ro TRUITS SAUMONEES SAUCE GENEVOISE / Pastrav somonat cu sos genovezBOUCHEES AUX HUITRES / Buseuri cu stridiiABRICOT à LA CONDE / Caise à la CondeSe aleg caise mari, foarte proaspete, cu carnea tare (dar nu crude!). Caisele se taie in doua si se scoate samburele, apoi se poseaza intr-un sirop de vanilie, nu pentru mult timp, pentru a ramane intregi. Se scot, se scurg si se monteaza pe un pat de orez cu lapte pregatit dinainte. Se fierb 150 g de orez intr-un litru de lapte in care s-au adaugat patru linguri cu zahar, un baton de vanilie (sau 2-3 plicuri de zahar vanilinat sau esenta de vanilie) si se leaga - cand orezul este moale - cu doua galbenusuri si 50 g unt. Se lasa sa se racoreasca si se face din acest orez un soclu pentru caisele posate in sirop. Dupa ce se asaza caisele, se decoreaza si cu alte fructe (cirese, visine sau tije de rubarba) pregatite dupa aceeasi metoda zisa "à la Conde". Se stropeste cu un sirop de caise, parfumat dupa dorinta.FILET DE BOEUF à LA FLAMANDE / Fileu de vita à la Flamande |