x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Doi printi de coroana

0
Autor: Stefania Ciubotaru 10 Mai 2006 - 00:00
Doi printi de coroana
FERDINAND SI MARIA - 10 ianuarie 1893
Nunta lui Ferdinand, mostenitorul lui Carol I, cu principesa Maria de Edinburgh a avut loc la 29 decembrie 1892/10 ianuarie 1893, la castelul de la Sigmaringen, resedinta printului Leopold de Hohenzollern si a Antoniei de Braganza, parintii lui Ferdinand. Au avut loc trei ceremonii diferite: o casatorie civila, una catolica pentru Ferdinand si una protestanta pentru Maria. Nimeni nu parea preocupat de faptul ca viitorul lor regat era o tara ortodoxa. Tot presa vremii dadea informatii si despre modul cum s-a desfasurat ceremonia: "Cortegiul s-a pornit in urmatoarea ordine: imparatul german Wilhelm al II-lea, dand bratul ducesei de Edinburgh, regele nostru Carol I in uniforma de general roman ducand pe maica-sa, batrana printesa de Hohenzollern, printul mostenitor si ginere Ferdinand in uniforma noului sau grad de maior de vanatori romani cu maica-sa, printesa Antoinetta, marele duce Alexis, fratele imparatului Rusiei, in uniforma de amiral rus, cu ducesa de Connaught, ceilalti principi si principese, fiul contelui de Flandra si, in fine, la urma cortegiului, ducele de Edinburgh, tatal, conducand pe mireasa. Serviciul divin a fost celebrat de catre abatele manastirii de benedictini - de Beuron - dom Placide Wolter, care a tinut o cuvantare foarte inalta si miscatoare".

"ZIUA DE MIERE". La intoarcere, in capul cortegiului erau ginerele si mireasa. La castel i-a asteptat capelanul reginei Angliei, monseniorul Lloyd, care le-a dat binecuvantarea religioasa anglicana. La ora 18:00 a avut loc o masa de gala, prezidata de mire si mireasa. Dupa nunta, tinerii casatoriti urmau sa plece pentru cateva zile la castelul Krauchenweiss, apoi sa ia trenul spre Bucuresti. La sfarsitul mesei, regele Carol I s-a ridicat grabit si aruncand o privire rece asupra tinerilor casatoriti, le-a urat pe un ton sobru "o zi frumoasa de miere". Ferdinand s-a intors catre tanara lui sotie si a spus: "Ai auzit? A spus zi de miere, nu luna de miere". Pentru regele Carol I, singurul lucru care conta era datoria fata de tara si orice minut pierdut era in detrimentul regatului, de aceea Ferdinand, dupa ce isi indeplinea sarcinile conform uzantelor, trebuia sa-si asume cat mai repede povara de print mostenitor.

10 IANUARIE 1893 - SIGMARINGEN
  • Creme de volaille/Supa-crema de pasare
  • Bouchees aux huitres/Buseuri cu stridii
  • Truits saumonees Sauce Genevoise/Pastrav somonat cu sos genovez
  • Filet de boeuf à la Flamande/Fileu de vita à la Flamande
  • Salmi de faisans aux truffes/Salmi de fazan cu trufe
  • Langouste en belle vue Sauce Gloucester/Langusta "en belle vue" cu sos Gloucester
  • Punch à la Romaine/Punch roman
  • Dindonneaux rôtis/Curcani la rotisor
  • Compote/Compot
  • Salade/Salata
  • Celeries de Frances à l’Espagnol/Telina de Franta à l’Espagnol
  • Abricots à la Conde/Caise à la Conde
  • Glace panachee vanille et fraises/Inghetata cu panas din vanilie si fragi
  • Chester Caques/Chec Chester
  • Fruits / Fructe, Desert
  • CREME DE VOLAILLE / Supa-crema de pasare

    Foarte agreata in epoca era supa-crema de pasare, cunoscuta sub numele de "Marie Stuart". Se fierbe o gaina de aproximativ 900 g. Cand este bine fiarta, iar supa a scazut foarte mult, se scoate si se dezoseaza. Se pastreaza pieptul, iar restul carnii se taie marunt sau se da prin masina de tocat. Se pune acest piure in supa, se lasa sa fiarba din nou impreuna, se adauga 200 g smantana si 160 g unt. In ultimul moment, se adauga trei linguri cu rondele de morcovi fierte separat in zeama de supa si boabe de mazare, fierte in apa cu sare. Se garniseste cu bucati de piept de pui si se presara cu asmatui si patrunjel tocat.

    TRUITS SAUMONEES SAUCE GENEVOISE / Pastrav somonat cu sos genovez

    Pastravul se poseaza intr-o supa (zeama) de peste bine condimentata, in care s-a turnat un pahar cu vin alb sec. Se prepara mai intai supa care se lasa sa se raceasca, apoi se toarna peste pestele pus in vas, se asaza pe foc mic si se aduce incet la fierbere, cu grija sa nu se ajunga la momentul in care pielea se desprinde de pe peste. Daca s-a infierbantat apa, inainte de a da in clocot se trage de pe plita si se lasa acolo pana cand pestele este gata. Se scoate pestele pe un platou, cu grija sa nu se farame, si se serveste alaturi de sos genovez preparat din ceapa, morcovi, radacina de patrunjel, foi de dafin, piper boabe, cimbru si vin rosu.

    BOUCHEES AUX HUITRES / Buseuri cu stridii

    Buseurile de foietaj se umplu cu un salpicon de stridii. (Salpiconul este un preparat pe baza de legume, carne, peste sau fructe de mare taiate in bucati mici si legat cu un sos sau un sirop). Pentru prepararea buseurilor avem nevoie de pasta de foietaj cu o grosime de un centimetru si jumatate. Se decupeaza cu o forma circulara buseuri cu un diametru de 7-8 cm. Se da la cuptor cateva minute, pana incepe sa se aureasca, apoi se scoate si cu varful cutitului se marcheaza un cerc cu un diametru de 4-5 cm in interiorul fiecarui buseu. Se da din nou la cuptor pentru 15-18 minute. Cand se prepara, se scoate capacul buseului, se umplu cu farsa dorita, apoi se asaza capacul deasupra.

    ABRICOT À LA CONDE / Caise à la Conde

    Se aleg caise mari, foarte proaspete, cu carnea tare (dar nu crude!). Caisele se taie in doua si se scoate samburele, apoi se poseaza intr-un sirop de vanilie, nu pentru mult timp, pentru a ramane intregi. Se scot, se scurg si se monteaza pe un pat de orez cu lapte pregatit dinainte. Se fierb 150 g de orez intr-un litru de lapte in care s-au adaugat patru linguri cu zahar, un baton de vanilie (sau 2-3 plicuri de zahar vanilinat sau esenta de vanilie) si se leaga - cand orezul este moale - cu doua galbenusuri si 50 g unt. Se lasa sa se racoreasca si se face din acest orez un soclu pentru caisele posate in sirop. Dupa ce se asaza caisele, se decoreaza si cu alte fructe (cirese, visine sau tije de rubarba) pregatite dupa aceeasi metoda zisa "Ã la Conde". Se stropeste cu un sirop de caise, parfumat dupa dorinta.

    FILET DE BOEUF À LA FLAMANDE / Fileu de vita à la Flamande

    Fileul de vita curatat, fara vinisoare se fierbe cu mirodenii, ca pentru un rasol de vita. Se scoate din zeama, se taie in bucati potrivite si se serveste alaturi de o garnitura de legume preparata in maniera flamanda. Garnitura flamanda se obtine din varza alba, rasa, pusa intr-un vas cu putin ulei, care se acopera, pentru ca varza sa se inabuse si sa-si lase zeama. Se completeaza cu zeama in care a fiert fileul de vita, apoi se lasa sa fiarba inabusit. Separat se fierb cartofi natur si se calesc felii de carnati si costite afumate, care se pun in vasul cu varza. Se lasa sa-si combine gusturile, apoi se condimenteaza si sareaza dupa gust.
    Citeşte mai multe despre:   ferdinand

     



    Mai multe titluri din categorie

    Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala

    Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala
    Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala, primul născut la Grădina Zoologică din Viena. Numărul 3 mondial în tenis, Thiem a vizitat puiul la Grădina Zoologică, acolo unde acesta s-a născut, ...

    Beneficiile unei agenții de marketing digital

    Beneficiile unei agenții de marketing digital
    Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

    Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

    Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
    Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

    Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”

    Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”
    Galerie Foto Vlad Gherman se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, Vlad îl va interpreta pe Călin, un personaj cu totul nou...

    Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix

    Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix
    Galerie Foto Turismul balnear a reintrat într-o oarecare normalitate, în unele zone, unde există piscine exterioare, mai ales cu apă termală. La Băile Felix, unde și până acum se mergea la ștrand și la Aqua Park în toate...

    Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi

    Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi
    Galerie Foto Culorile toamnei le oferă un spectacol grandios celor care aleg un sejur de relaxare în Transilvania. De la Oradea sau la Băile Felix se pot face excursii la Peștera Urșilor, la Salina Turda sau în Munții...

    (P) Mâncare super premium pentru câini și pisici

    (P) Mâncare super premium pentru câini și pisici
    Delcon, brandul belgian de mâncare super premium pentru câini și pisici, recunoscut și respectat pentru calitatea garantată, este disponibil și în Romania, online (www.peticutzu.ro), în magazine specializate și...

    Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

    Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
    Galerie Foto Cea de-a şasea gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda cu o excelentă transformare în Madonna, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât...

    Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

    Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
    Galerie Foto A fost momentul puștilor minune pe scena X Factor, seara trecută, la Antena 1, când Denis Costea și Alexandra Sîrghi și-au adjudecat câte un loc direct în Bootcamp-ul celui de-al nouălea sezon. Cea de-a şasea...

    Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva! „M-am speriat când am văzut machiajul!”

    Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva!  „M-am speriat când am văzut machiajul!”
    Galerie Foto Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” au apelat din nou la peruci, chelii şi barbă falsă, lentile de contact...

    Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară, într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1

    Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară,  într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1
    Galerie Foto Pentru a-ți împlini visul de a urca pe scena X Factor nu e nevoie doar de talent muzical, ci și de puterea de a depăși momente dificile, așa cum o dovedesc, în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, doi...

    Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!

    Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!
    Galerie Foto Prietenul adevarat la nevoie se cunoaste. Deseori, poti avea nevoie de o vorba buna, uneori – de un mic ajutor casnic, iar alteori – de un imprumut rapid. O vorba buna nu costa nimic, in timp ce participarea la o...

    Îi dai copilului telefonul mobil la școală? Iată care sunt efectele!

    Îi dai copilului telefonul mobil la școală? Iată care sunt efectele!
    Întrebarea dacă să îi dai sau nu copilului telefonul mobil la școală a stârnit multă vreme dezbateri aprinse, cu argumentație solidă pro și contra. Însă evoluția societății, nu doar la nivel mondial, ci...

    De ce ar trebui să ai cel puțin un hanorac negru în garderobă?

    De ce ar trebui să ai cel puțin un hanorac negru în garderobă?
    Nu poţi spune că ai o garderobă completă dacă nu ai cel puţin un hanorac negru. Ţi se pare logic? Pe bună dreptate, această piesă este una cu personalitate, te ajută să fii casual, sport, rebel,...

    Florin Ristei și Carmen Grebenișan, împreună la Chefi la Cuțite Emisiunea a fost din nou lider de audiență

    Florin Ristei și Carmen Grebenișan, împreună la Chefi la Cuțite  Emisiunea a fost din nou lider de audiență
    Galerie Foto După ce s-au tachinat săptămâni întregi în Asia Express, Florin Ristei și Carmen Grebenișan fac echipă în bucătăria Chefi la cuțite. Miercuri seară, de la 20.30, la Antena 1, cei doi vin chitiți să...
    Serviciul de email marketing furnizat de