x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dragonul de piatră

Dragonul de piatră

12 Sep 2007   •   00:00

Construcţie gigantică a lumii antice, Marele Zid Chinezesc măsoară 10.000 de kilometri lungime, fiind considerat cel mai lung ansamblul arhitectonic de pe Terra. Are un aspect paralelipipedic, cu o inălţime de 8 metri şi o lăţime de 6,5 metri, fiind folosit ca şosea strategică, dar şi ca drum comercial. Este construcţia militară cu caracter defensiv de cea mai mare amploare din China Antică.

Construcţie gigantică a lumii antice, Marele Zid Chinezesc măsoară 10.000 de kilometri lungime, fiind considerat cel mai lung ansamblul arhitectonic de pe Terra. Are un aspect paralelipipedic, cu o inălţime de 8 metri şi o lăţime de 6,5 metri, fiind folosit ca şosea strategică, dar şi ca drum comercial. Este construcţia militară cu caracter defensiv de cea mai mare amploare din China Antică.Â

Legendă

Nu se ştie cu exactitate care din formaţiunile statale a hotărăt inconjurarea teritoriului cu valuri de pămănt şi piatră. Uriaşul dragon de piatră, inălţat impotriva invaziei triburilor mongole, a fost construit in aproape 2.000 de ani. S-au vehiculat insă numeroase legende privind acest subiect. Cea mai cunoscută este povestea lui Meng Jiangnv. Legenda spune că Meng Jiangnv a fost căsătorită cu Wan Xiliang, după nuntă trebuind să meargă, ca toţi ceilalţi bărbaţi, să participe la construirea zidului. Ingrijorată de soarta soţului ei, care intărziase, Meng Jiangnv se hotărăşte să se ducă in căutarea acestuia. Descoperă, in cele din urmă, cadavrul soţului şi sapă o groapă in piatră in care depune rămăşiţele pămănteşti ale acestuia, păzindu-le pănă la moartea ei.

Patrimoniu cultural

Ca simbol al naţiunii chineze, această mare minune a lumii moderne este trecută in lista patrimoniului cultural. Este măndria Chinei şi a intregii lumi, fiind luat sub protecţie guvernamentală incă din 1952. Astăzi, Marele Zid Chinezesc, alături de alte şase construcţii din intreaga lume, a fost proclamat in cadrul congresului de la Lisabona drept una dintre cele şapte minuni moderne, acestea fiind votate de circa 100 de milioane de persoane care au participat la un concurs organizat in acest scop. Ideea organizării concursului pentru desemnarea celor şapte monumente esenţiale ale lumii contemporane a fost lansată de elveţianul Bernard Weber, cu scopul de a completa lista minunilor Antichităţii, alese in jurul anului 200 i.Hr., dintre care astăzi nu mai există decăt Piramida lui Keops. Iniţiativa lui Weber nu s-a bucurat, totuşi, de un sprijin unanim, ea fiind contestată in primul rănd de UNESCO, instituţia care repertoriază patrimoniul mondial şi care s-a desolidarizat total de acest proiect.

Arome chinezeşti

China, cu peste cinci mii de ani de istorie, are o cultură complexă, care se reflectă şi in arta sa culinară. Gastronomia chineză se distinge prin: savoarea ingredientelor, complexitatea metodelor de gătire, modul sofisticat de utilizare a condimentelor şi varietatea preparatelor tradiţionale. Conform unui studiu statistic, in China au fost identificate peste 60.000 de astfel de preparate! Masa tradiţională a chinezilor cuprinde o sursă de carbohidraţi din orez sau tăiţei, insoţită de legume, carne sau peşte. Orezul este principalul aliment din sudul Chinei, in timp ce alte cereale precum grăul (sub forma tăiţeilor sau a turtelor) predomină in nord. Dieta chinezilor abundă in legume, soia, peşte şi fructe de mare. Putem spune că bucătăria chinezească este "aproape vegetariană", deoarece produsele de origine animală sunt folosite doar in proporţie de 20%. Carnea de pui şi de porc este utilizată preponderent pentru a da aromă felurilor de măncare in care ingredientele de bază sunt, totuşi, legumele. Iar atunci cănd carnea este ingredientul principal, este insoţită de sosuri foarte condimentate, din care nu lipsesc soia şi ghimbirul. Gastronomia chineză se remarcă printr-un extraordinar simţ estetic. Un morcov sau un nap pot deveni, cu imaginaţie, răbdare şi migală, delicate statuete sculptate direct in "carnea" lor aromată, stărnind admiraţia tuturor.

Supă de pui cu lapte de cocos

Ingrediente: 800 ml lapte de cocos neindulcit (conservă), 450 ml supă de pui, 300 g carne de pui, 200 g ciuperci proaspete, trei tulpini de lămăiţă, o bucăţică de 2-3 cm de ghimbir, 100 g porumb din conservă, 4 linguri de zeamă de lămăie, 3 linguri de sos de peşte, doi ardei iuţi, piper.

Preparare: Se amestecă supa cu laptele de cocos, se dă in clocot, apoi se micşorează flacăra. Se curăţă lămăiţa şi ghimbirul. Lămăiţa se striveşte puţin, iar ghimbirul se taie felii. Se pun in supă şi se fierb la foc mic 10 minute. Se strecoară supa. Se curăţă şi se taie ciupercile felii, puiul se spală şi se taie apoi făşii de 5 cm lungime şi maximum

1 cm lăţime, porumbul se taie in două. Se pun toate in supa strecurată şi se mai lasă la fiert 6-8 minute, pănă sunt gata. Se adaugă sosul de peşte şi se mai fierbe un minut. Se ia de pe foc, se toarnă zeama de lămăie şi se serveşte fierbinte. Opţional, se pot pune căteva frunze de lămăie verde, rupte in două.

Salată chinezească cu tăiţei

Ingrediente: 400 g tăiţei chinezeşti cu ou, 4 morcovi, două fire de praz, doi ardei graşi roşii, două linguri de sos de soia, piper, sare, ulei de măsline.

Preparare: Tăiţeii se fierb in apă cu sare. In timp ce fierb, prazul şi ardeii se taie bucăţele, iar morcovii rondele. Morcovii şi prazul se călesc in trei linguri de ulei de măsline, timp de 2-3 minute, după care se pune sosul de soia şi se lasă să fiarbă 10 minute. Se adaugă ardeii. Se sărează şi se piperează. Se pun pastele şi se lasă pe foc mic timp de 5 minute.

Creveţi in două culori cu legume

Ingrediente: 500 g creveţi, un albuş, o lingură de amidon, 400 g legume congelate, o linguriţă zahăr brun, o linguriţă ghimbir tocat, o linguriţă sos de soia iute (opţional), un fir de ceapă verde, o lingură de sos de soia,

o lingură de vin de orez chinezesc, o lingură de pastă de roşii, ulei.

Preparare: După ce se decortichează creveţii, se pun intr-un castron şi se amestecă bine cu albuşul şi cu amidonul, apoi se lasă la prăjit căteva minute, pănă cănd aceştia capătă o culoare roz. Se scot şi se scurg de surplusul

de ulei.

Legumele, la care se adaugă o linguriţă de zahăr, se prăjesc in 2-3 linguri de ulei, amestecăndu-se timp de 3 minute, apoi se scot şi se pun in mijlocul farfuriei. Se pot folosi legume combinate, precum: mazăre, fasole verde, broccoli etc. In aceeaşi tigaie se adaugă ghimbirul tocat şi ceapa tăiată fin. Se sotează un minut şi se toarnă deasupra sosul de soia şi vinul de orez. Se pun jumătate de creveţi pe farfurie. Cealaltă jumătate se amestecă bine cu pastă de tomate, pe foc, timp de aproximativ un minut, pănă se fac roşii.

×
Subiecte în articol: soia minute geografii culinare