x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Eduard Jakab, somelier: Spumantele nu se beau doar la sărbători

0
Autor: L. Budin 30 Dec 2019 - 11:15
Eduard Jakab, somelier: Spumantele nu se beau doar la sărbători
Vezi galeria foto

Somelier român titrat atât pe plan intern, cât şi internaţional, Eduard Jakab vorbeşte despre şampanie şi vin efervescent, despre când şi cum se consumă băuturile cu bule şi despre cocktailurile care pot fi obţinute din spumante. Şi, contrar prejudecăţilor, arată că efervescentele pot acompania mesele de zi cu zi, nu doar aniversările, revelioanele sau evenimentele festive.

 

 

 

– Ce le spuneţi celor care cred că vinurile efervescente înseamnă doar şampanie?

–  La origini, primele vinuri spumante, cu conţinut de dioxid de carbon din fermentaţie naturală, s-au produs în regiunea Champagne din Franţa. Băutura s-a răspândit în Europa şi în lume, iar francezii i-au protejat denumirea. Cei care se aliniază la ceea ce înseamnă legislaţie în Uniunea Europeană nu pot să îşi denumească vinurile spumante şampanie decât dacă au fost produse acolo unde s-a creat şi s-a dezvoltat băutura. Există ţări precum Australia sau Statele Unite care folosesc în continuare, pe plan local, denumirea de şampanie, însă nu o pot folosi pe etichetele produselor exportate către Europa.

 

–Ce înseamnă un vin efervescent?

–E un vin cu bule, unul care are conţinut de dioxid de carbon şi care poate fi obţinut prin mai multe metode. Una ar fi metoda clasică sau tradiţională, care a fost gândită şi dezvoltată în regiunea Champagne. Pe eticheta produselor obţinute strict în această regiune franceză se menţionează că s-a folosit metoda champenoise. Apoi, mai există metoda Charmat şi mai sunt şi altele... şi mai există procedeul prin care dioxidul de carbon este adăugat în vin din surse externe. Produsul care rezultă e denumit, în funcţie de concentraţia de gaz, vin perlant sau vin spumos.

 

–La noi, e răspândită concepţia conform căreia vinurile spumante se folosesc doar la ocazii. Ce contraargumente aduceţi?

–E trist că în continuare, în România, se destupă vinurile spumante doar la sărbători şi la zile de naştere. Trendul promovat de oameni cu greutate în domeniu sugerează că putem să consumăm spumantul într-un pahar de vin alb – fiindcă da, până la urmă e vorba de un vin. Într-un pahar înalt şi îngust, de tip flûte, se poate observa perlajul, modul în care se degajă bulele de gaz. Dar, pentru a aprecia calitatea unui efervescent, putem să folosim fără probleme pahare de vin alb şi să gândim asocierile culinare potrivite, pentru un consum de zi cu zi, constant şi moderat. Până la urmă, nu avem nevoie de motivaţie pentru a ne simţi bine. Faptul de a deschide un vin rar, deosebit, e o motivaţie în sine. Apoi, putem alege mâncarea în funcţie de vin sau putem crea un eveniment în jurul lui.

 

–Cât de bine merg vinurile efervescente în cocktailuri?

–Am activat şi eu în domeniul mixologiei, undeva pe la începutul anilor 2000, am fost educat de renumitul Tony Abou-Ganim, personaj media şi autor de cărţi în Statele Unite, fost bar manager la Hotel Bellagio din Las Vegas. Continui să cred că niciodată, într-un amestec, nu vrei să foloseşti un produs de foarte bună calitate, fiindcă îi alterezi proprietăţile. Vinurile accesibile ca preţ sunt numai bune în cocktailuri, pot fi îmbogăţite aromatic şi prezentate într-un alt pahar decât în cel de vin. Până la urmă, practica de a amesteca vinurile obişnuite cu miere, ierburi şi condimente, pentru a-i da alte valenţe şi caracteristici, ne vine din Antichitate.

 

–Daţi-ne o reţetă simplă de cocktail cu vin efervescent.

–Mimosa, amestecul de vin spumant cu suc de portocale. Bineînţeles, rezultatul final va fi diferit, în funcţie de calitatea ingredientelor. Cocktailul va avea un gust anume dacă se foloseşte vin spumos şi suc de portocale din carton şi va fi cu totul altfel dacă se utilizează un prosecco de calitate medie, acceptabil, şi un fresh de portocale.

 

-Celor care preferă gustul autohton puteţi să le recomandaţi câteva efervescente produse din soiuri româneşti?

–Şampania se face, prin tradiţie, din Pinot Noir, Pinot Meunier şi Chardonnay. În România, se fac efervescente şi din aceste trei soiuri, şi din soiuri autohtone – de la Tămâioasă Românească la Fetească Albă. Eu nu cred că strugurele autohton, în sine, face diferenţa. Pentru a identifica ceea ce le place cu adevărat, consumatorii trebuie să frecventeze târgurile de vinuri, precum GoodWine, şi să deguste. Până la urmă, fie că e vorba de soiuri internaţionale, fie autohtone, faptul că susţinem un producător local e deja un lucru bun.

 

-Care e vinul efervescent preferat?

-Nu am un vin favorit. Vinul, pentru mine, ţine de moment, la fel ca mâncarea. Întotdeauna aleg vinurile în funcţie de persoanele cu care îl împart, în funcţie de ceea ce gătesc sau de momentul zilei. Din fericire, există efervescente pentru toate buzunarele şi sunt mai mulţi producători din România şi din vecinătate pe care îi stimez. 

 

„Orice şampanie e spumant, dar nu orice spumant e şampanie”.

Eduard Jakab, somelier


 



Mai multe titluri din categorie

Azi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis Ianău reinterpretează muzica clasică pe scena X Factor

Azi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis Ianău reinterpretează muzica clasică pe scena X Factor
Galerie Foto La doar 26 de ani, Narcis Ianău, o prezență apreciată pe marile scene ale lumii, profită de fiecare ocazie pentru a-și forța limitele artistice. Astăzi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis îi surprinde...

Experiențe culinare pentru concurenții Asia Express: ”Mirosea tot a cămilă”

Experiențe culinare pentru concurenții Asia Express:  ”Mirosea tot a cămilă”
Galerie Foto Duminică seară, de la 20:00, toate cele nouă echipe ce au acceptat aventura celui mai dur reality show continuă traseul de pe Drumul Împăraților în cea de-a doua etapă din Turcia. Și pentru că orice...

Serialul Adela, lider detaşat de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider detaşat de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1 ...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor

Târnava Mare, raiul bicicliștilor
Galerie Foto Combinația între satele tradiționale izolate și posibilitățile multiple de a petrece foarte mult timp în natură este ideală, în această perioadă în care revin restricțiile. Turism se poate face și în...

Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei

Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei
Se apropie ziua de naștere a prietenei tale și nu știi ce să-i oferi? Vă cunoașteți de atâta timp și deja ai epuizat toate ideile? Sau, dimpotrivă, este prima zi de naștere pe care o petreceți împreună?...

Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari

Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari
Parfumul pe care-l porți trebuie să fie elegant, definitoriu, intens, dar totuși suficient de discret cât să nu cuprindă tot spațiul atunci când intri într-o încăpere. Cu alte cuvinte, să-ți exprime...

Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta

Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta
Vrei să îți amenajezi apartamentul sau casa, dar stilul modern, minimalist sau futurist nu sunt chiar pe placul tău? Este în regulă, fiindcă tendințele în design interior se schimbă sezonier sau anual, așa...

Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?

Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?
Galerie Foto In prezent, foarte multe persoane au un stil de viata sedentar si lucreaza de la birou. Totusi, faptul ca petrecem atat de multe ore pe un scaun poate avea numeroase efecte adverse pentru ca omul prin natura lui a fost...

Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”

Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”
Galerie Foto Cea de-a cincea ediţie a primului stage Asia Express – Drumul Împăraţilor, difuzată aseară la Antena 1 s-a impus ca lider de audienţã atât la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste cuprinse

Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta

Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta
Găsirea rochiei de mireasă perfectă pentru ziua cea mare nu este atât de ușoară pe cât pare. Dacă afirmi contrariul, probabil că nu ai încercat niciodată o rochie de mireasă, ce să mai vorbim despre...

Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv

Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv
Brandurile fac parte din viața ta, fie că vorbim despre haine, încălțăminte sau mâncare. Dacă te întrebi ce le diferențiază, trebuie să știi că există o multitudine de factori. Istoria, percepția...

Solutii eficiente pentru toti gradinarii

Solutii eficiente pentru toti gradinarii
Cresterea gazonului este o treaba serioasa, iar profesionistii stiu ca nu trebuie sa faca rabat de la calitate pentru a obtine cele mai bune rezultate.  Pe site-ul gardenfarm.ro clientii pot achizitiona seminte...

Cum sa atragi atentia unei femeie pe care vrei sa o cuceresti?

Cum sa atragi atentia unei femeie pe care vrei sa o cuceresti?
Cand vine vorba de a atrage atentia unei femei, multi barbati se angajeaza in comportamente care duc la exces. Sunt acei barbati care pozeaza in profesor, cei care se ascund, cei care devin aroganti si chiar neplacuti....

De ce ai nevoie de un fotograf profesionist la nunta ta

De ce ai nevoie de un fotograf profesionist la nunta ta
Galerie Foto Organizarea unei nunți de vis nu este un lucru simplu. Înainte de a începe să contractezi diverse servicii și furnizori, primul lucru este să știi ce buget ai la dispoziție. Abia apoi este recomandat să lucrezi...

(P) Florile potrivite în funcție de personalitatea fiecărei femei - Alege florăria Anemone

(P) Florile potrivite în funcție de personalitatea fiecărei femei - Alege florăria Anemone
Un buchet de flori este mereu bine-venit, cu orice ocazie și pentru orice moment ce merită sărbătorit. Iubita sau soția va fi oricând încântată de un astfel de gest și cu siguranță îi vei pune un zâmbet pe...
Serviciul de email marketing furnizat de