x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Festival internaţional de gastronomie

Festival internaţional de gastronomie

16 Feb 2011   •   20:46
Festival internaţional de gastronomie

152269-unititled.jpgPentru prima dată în lume, unui bucătar i s-a ridicat o statuie de  otomani. Era undeva în Anatolia, în secolul al XIV-lea, pe când turcii încă nu păşiseră pe continentul european. Era pe vremea când ceea ce urma să devină „la haute cuisine otomane” (marea bucătărie otomană) se adăpa de la izvoarele gastronomiei persane, greceşti, romane şi bizantine, aşa cum se prezervaseră ele peste veacuri, în vastul teritoriu al Asiei Mici. Creată din amestecul acesta de arome, în creuzetul timpului, bucătăria Turciei de astăzi e una dintre cele mai surprinzătoare. Şi pentru că Istanbul – oraşul care, în 2010, a fost Capitală Europeană a Culturii – stă „călare” pe două continente, de nouă ani aici are loc o importantă competiţie gastronomică, un mare festival culinar, având ca deviză următoarele cuvinte: „Feeling Istanbul… Where the continents meet the history”.

 

La masa Istoriei
Locul unde continentele întâlnesc istoria… Cea de a noua ediţie a International Istanbul Gastronomy Festival – pe emblemă e figurat podul peste Bosfor, susţinut, în loc de stâlpi, de o lingură şi o furculiţă – începe chiar astăzi, 17 februarie, şi se încheie duminică, pe 20. Înscrierile echipelor turceşti şi europene în competiţie s-au încheiat vinerea trecută, dar au debutat pe 28 decembrie 2010, lansarea preselecţiei fiind unul dintre evenimentele care au încheiat Anul Cultural European al Istanbulului. 

Scopul, mărturisit de fiecare dată, al competiţiei este acela de a apropia alte culturi culinare ale Europei şi ale lumii de zestrea gastronomiei turceşti. Cei mai importanţi bucătari-şefi ai momentului din Turcia se întâlnesc cu profesioniştii artei culinare din întreaga lume, iar schimbul de experienţă este benefic pentru toţi. Festivalul şi concursul gastronomic din vechiul Constantinopol – Bizanţ, Ţarigrad, Stanbul; ca să trecem în revistă doar o parte dintre numele pe care oraşul le-a purtat în cei 2.500 de ani de existenţă – sunt organizate, în parteneriat, de TAF, asociaţia naţională care reuneşte toate federaţiile profesioniştilor din alimentaţie din Turcia, şi WACS, organizaţia internaţională a asociaţiilor de bucătari, în care şi România este membră, alături de alte 92 de ţări. Despre ce se întâmplă, chiar în aceste momente, la Istanbul, la cel mai înalt nivel al gastronomiei mondiale, vă vom relata şi noi în ediţiile viitoare ale Jurnalului de bucătărie.

×