Zona recunoscuta pentru livezile de pruni si pentru licorile obtinute aici din fructele vinetii ale toamnei, Valenii de Munte - si satele din imprejurimi – au fost, ca de obicei in ultimul weekend de octombrie, de paisprezece ani incoace, gazda Festivalului Tuicii. Peste 60 de producatori de tuica si de palinca din intreaga tara s-au adunat in piata orasului, oferindu-si produsele, spre degustare, deopotriva membrilor juriului si celor dornici sa afle cat de buna a fost productia din acest an. Cele mai bune tuici si palinci au fost medaliate.
Timp de trei zile s-a baut (cu masura) tuica si palinca, dar s-a si mancat, pentru ca peste patruzeci de fermieri si-au adus si ei in piata orasului fructele, legumele, branzeturile, carnatii si pastramurile, ca sa nu mai vorbim de reprezentantii catorva unitati de alimentatie publica din zona, care i-au imbiat pe trecatori (si petrecareti) cu gratare de tot felul.
Pretul tuicilor (de Valeni si nu numai) a fost zilele astea intre 20 si 45 lei litrul (dupa cat de veche era bautura), in vreme ce al palincii a inceput pe la 40 lei si a urcat pana la 65 lei pe litru. Doamnele si-au putut si ele cumpara, zilele acestea, lichioruri din fructe de padure – afinate, zmeurate, murate s.a. -, ciresate si visinate.
Pentru ca se stie ca din proximitatea Valenilor de Munte se trage una dintre cele mai indragite interprete de muzica populara din tara - Irina Loghin – asa cum era firesc, nici aceasta nu a lipsit de la petrecerea intinsa pe trei zile, alaturi de ea evoluand pe scena o multime de alti interpreti si ansambluri folclorice.