Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").
Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.
Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
DA, ACCEPT
Fiecare ce doreşte
La primele Jocuri Olimpice moderne, din 1896, la Atena, alimentaţia sportivilor nu avea un regim special. La micul dejun se mîncau lapte, pîine, miere, fructe. În unele cazuri, sportivii puteau să-şi permită şi produ
La primele Jocuri Olimpice moderne, din 1896, la Atena, alimentaţia sportivilor nu avea un regim special. La micul dejun se mîncau lapte, pîine, miere, fructe. În unele cazuri, sportivii puteau să-şi permită şi produse de patiserie. Am citit că participanţii la olimpiadele antice îşi începeau ziua cu lapte, pîine, miere, măsline, portocale – care înlocuiau apa. Cel dintîi cîştigător al maratonului olimpic modern, Spiridon Louis, a mîncat, înaintea plecării, struguri, măsline, o plăcintă cu legume şi a băut puţin vin. În timpul alergării, s-a mai alimentat cu struguri şi stafide. Se pare că nu a riscat să bea din vinul alb grecesc numit retzina, pentru a nu se îmbăta.
Specialităţi elene
La sfîrşitul secolului al XIX-lea, în ziua marilor competiţii, la dejun sportivii optau pentru fasole verde, legume bine fierte, carne – în funcţie de probele la care urmau să participe – şi neapărat măsline. Mai consumau brînză, pîine şi vin; nu lipseau portocalele, ca fructe de sezon. La cină, o parte dintre delegaţii prefera peşte sau carne, dar aproape toată lumea se delecta cu faimoasele "Ateniesi", foitaj preparat manual şi umplut cu fructe de pădure. Desertul consta în prăjiturele sau miere de Attica.Pe durata acestor jocuri, muşchiul de vacă a fost un aliment privilegiat, absenţa lui datorîndu-se faptului că era aproape de negăsit în Grecia acelor vremuri. În schimb, puiul, peştele şi legumele – ca şi mierea, laptele, brînza, măslinele şi mîncărurile tradiţionale – erau prezente în fiecare meniu şi pentru toată lumea.
La începutul mileniului III, în 2004, cînd Jocurile Olimpice au revenit la Atena, Satul Olimpic a dispus de două restaurante, patru cafenele şi diverse "automate" în regim liber pentru rezidenţi. Meniul zilnic al restaurantului principal, "Filoxenos", a avut peste 500 de feluri de mîncare pentru toate rasele, religiile şi regimurile alimentare, bucătăria grecească acoperind 30% din gama meniurilor.
Masa lui Coubertin
La 28 martie 1896 a fost organizat la Atena un dineu pentru reprezentanţii oficiali la Jocurile Olimpice, iar la 31 martie, un dejun. La dineu, invitaţii au fost serviţi cu peşte în sos de vin Dekelia (numele unui sat aflat la cîţiva kilometri de Atena), anşoa şi mici bucăţele de carne "à la Pompadour", pateu de gîscă, Punci Roman, pui, salată de lăptuci şi, în final, un bogat sortiment de îngheţată, fructe, acompaniate de Sherry şi de vinuri rare (Leoville 1870, Porto şi Malvoise). Trei zile mai tîrziu, la dejunul oficial, mesenii s-au delectat cu şalău Colbert, cartofi, pilaf de pui, friptură, piure de spanac, scoici la gheaţă, salată "à la russe", îngheţată de ananas, vinuri de Ahaia, în special Decelie, Larose şi Malvoise."Olimpismul.. exaltarea şi combinarea echilibrată a tuturor calităţilor corpului, minţii şi voinţei"
Pierre de Coubertin
Citeşte mai multe despre:
jocuri olimpice

Ştiri din .ro
PUBLICITATE
(P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!
În diferite culturi și de-a lungul secolelor, oamenii și-au ridicat locuințe pentru ei și pentru familiile lor. Prin descoperirile făcute de-a lungul timpului de către specialiști, s-a observat faptul că...
(P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient
Canapeaua este cel mai popular mobilier pentru relaxare. Fie că este vorba despre mobilierul unui hotel, vilă, birou, casă sau apartament, canapeaua este o parte integrantă a mobilierului tapițat. Poți co...
Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic
Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 situl Sarmisegetusa Regia, din județul Hunedoara, a fost cu 10% mai mic decât cel înregistrat în 2019.
Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Hunedoara,...
Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...
Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...
Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...
Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino
Cafea pentru business – cafea acasă
În caleidoscopul mărcilor...
De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică.
Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate:
- Cum să...
Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...
Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...