x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Food world

Food world

10 Ian 2007   •   00:00
Metode de cultivare sanatoase
Andreea Aron/JURNALUL NATIONAL
Producatorii agricoli care cultiva legume, pepeni si ciuperci pentru consum vor fi obligati sa utilizeze "metode de cultivare sanatoase", pentru siguranta alimentara a consumatorilor si sa nu depaseasca limita maxima admisa a produselor chimice folosite in productie. Legumele proaspete, pepenii si ciupercile destinate consumului vor fi comercializate in spatii special amenajate, cu facturi speciale, exceptati fiind doar micii producatori, persoanele fizice, care comercializeaza legume in piete. Acestia vor fi insa obligati sa pastreze produsele in conditii de calitate si igiena, conform unui proiect de lege aprobat miercuri de Guvern. Tehnologiile folosite de producatori vor fi verificate de personalul de specialitate din cadrul Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic in Producerea si Valorificarea Legumelor si Fructelor, iar pentru nerespectarea regulilor de cultivare si comercializare vor fi aplicate amenzi. (C.D.)

Masuri pentru Jocurile Olimpice
AFP PHOTO/MEDIAFAX
La Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 vor fi folositi soriceii albi pe post de... "inspectori sanitari". Sarcina lor este de a-i proteja pe atleti impotriva intoxicatiilor alimentare. Este o solutie eficienta, pentru ca soriceii manifesta reactii adverse in maximum 17 ore de la ingerarea unui produs alterat, spre deosebire de testele de laborator care dureaza mult mai mult. Autoritatile doresc prin aceasta masura sa ofere siguranta participantilor, tinand cont de starea precara de igiena in producerea si distribuirea produselor alimentare in China. (S.C.)

Expozitie la Bruxelles
O expozitie de cultura traditionala din Romania si Bulgaria, in cadrul careia vor fi prezentate obiecte din ceramica, sculpturi in lemn si tesaturi realizate de mestesugari din judetul Olt, se va deschide in luna februarie la Bruxelles, a anuntat vineri presedintele Consiliului Judetean Olt, Jenel Copilau. "Pe 13 si 14 februarie se va desfasura la Bruxelles o manifestare dedicata aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. In cadrul manifestarii vor participa reprezentanti ai mestesugurilor si artei populare din mai multe zone ale celor doua tari". (S.C.)
Europa de turta dulce
Harta Europei extinse realizata din turta dulce a fost dezvelita, la 14 decembrie, in centrul orasului Bruxelles, in paralel cu desfasurarea Consiliului European de iarna ce a consfintit intrarea Romaniei si Bulgariei in UE la 1 ianuarie 2007. Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, este organizatorul evenimentului de primire a celor doua state in UE, sub sloganul: "Noi stele pentru Europa, noi perspective pentru tine". Programul a inclus si lansarea unui proiect EU-MTV de formare a celui mai lung lant uman din Europa, initial in piata centrala a orasului Bruxelles, apoi pe internet. (C.C.)

Avertisment
O firma producatoare de carnati din Marea Britanie a fost avertizata ca va fi data in judecata daca nu va schimba numele unuia dintre sortimentele de carnati scoase pe piata: Welsh Dragon Sausages (Carnati din dragoni galezi). Patronul companiei, John Carthew, a fost contrariat de aceasta decizie, afirmand ca ii vine foarte greu sa creada ca vreun cumparator ar fi putut crede ca acesti carnati sunt produsi efectivi din carne de dragon si nu din carne de porc, asa cum este mentionat pe eticheta. Cuvantul "dragon" a fost inclus in denumirea produsului, acesta fiind simbolul Tarii Galilor, galezii identificandu-se cu acesta. (C.C.)

Evenimente in localuri
Ultima jumatate de an a adus Bucurestiului evenimente culturale ce se petrec in spatii considerate pana de curand neconventionale, de genul cluburilor sau barurilor, fapt ce dovedeste cresterea interesului artistilor fata de acest tip de relationare cu publicul. Barurile au devenit tinta predilecta a organizatorilor de happening-uri culturale ori a moderatorilor unor discutii culturale cu public restrans. Desi zgomotul de fond era deja creat inca din comunism prin Club A si continuat in anii ’90, cand Laptaria lui Enache sau Green Hours gazduiau concerte si piese de teatru, graficul nasterii altor evenimente, in ultima jumatate de an, a capatat o dinamica spectaculoasa. (C.D.)

×