x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fratele dulce al cartofului

Fratele dulce al cartofului

de Simona Chiriac    |    17 Ian 2007   •   00:00
Fratele dulce al cartofului

Cartoful dulce este tuberculul comestibil, de culoare roscata sau galbuie, al plantei "Ipomoea batatas". Nu exista prea multe asemanari intre cartofii dulci de la Tropice si banalii cartofi din zona temperata.

Dictionar gastronomic

Cartoful dulce este tuberculul comestibil, de culoare roscata sau galbuie, al plantei "Ipomoea batatas". Nu exista prea multe asemanari intre cartofii dulci de la Tropice si banalii cartofi din zona temperata. Cartofii dulci sunt mult mai mari, au miezul portocaliu, galben sau alb si contin o cantitate insemnata de amidon, calciu, potasiu si vitaminele A si C. Din acest punct de vedere i-am putea considera legume indispensabile. Este adevarat ca in Romania nu au devenit inca unul dintre ingredientele comune, dar au inceput sa ocupe constant rafturile marilor magazine.

Superlativ. China este cea mai mare producatoare de cartofi dulci, aproximativ 80% din productia mondiala obtinandu-se din aceasta zona. Sunt atat de hranitori si usor de pastrat, incat o jumatate din cantitatea de cartofi dulci recoltata intr-un an se pastreaza de catre autoritati pentru cazurile de urgenta. In acelasi timp, nu mai putin de 100 de tipuri de cartofi dulci se regasesc in retetele bucatariei chinezesti.

Cartofii dulci se pastreaza la temperatura camerei timp de aproape o saptamana, iar pentru mai mult timp pot fi depozitati in incaperi uscate, la temperatura de aproximativ 24ÞC. In nici un caz nu trebuie tinuti la o temperatura mai scazuta si niciodata in frigider, pentru ca isi pierd din calitati si se altereaza. De asemenea, este indicat sa fie fierti cu tot cu coaja, majoritatea substantelor nutritive aflandu-se imediat sub coaja. Cartofii dulci pot fi prajiti sau serviti sub forma de desert atunci cand sunt zdrobiti si amestecati cu zahar sau sirop de artar. De asemenea, pot inlocui oricand cu succes cartofii in supe, tocanite, copturi sau chiar in budinci.
Cartofi dulci cu sirop de portocale

Ingrediente: un cartof dulce mare, doi morcovi, 100 ml suc de portocale, coaja rasa de la o portocala, o lingurita de suc de lamaie, o lingurita de amidon, o lingura de apa, 50 g migdale.

Preparare: Cartoful dulce si morcovii curatati se taie in felioare subtiri si se fierb pana cand se inmoaie. Cand sunt gata, se strecoara si se pun pe o farfurie. Se incalzeste sucul de portocale intr-un vas si se adauga sucul de lamaie si coaja de portocala. Amidonul se dizolva intr-o lingura de apa si se adauga peste siropul de portocale. Se lasa sa fiarba pana cand se ingroasa, apoi se toarna peste legume. Se presara migdalele macinate sau taiate in felioare.
M

a macera
A tine un corp solid pentru mai mult timp intr-o solutie ce are proprietatea de a dizolva partile solubile ale plantei, fructelor sau florilor respective.

madlena
Prajitura in forma de scoica, preparata dintr-un aluat bogat in oua si unt.

maja
Veche unitate de masurare a greutatii, fiind echivalentul a 50 kg; cantar pentru greutati mari.
O

ometita
Partea cea mai fina a fainii, care se depune sub forma de praf in timpul macinatului.
×
Subiecte în articol: dulci