Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").
Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.
Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
DA, ACCEPT
În ţara pastelor
Dacă cea de a VII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă organizată la Cortina d’Ampezzo coincidea cu anii reconstrucţiei de după război, întrecerile de la Roma din 1960 au reprezentat pentru Italia o veritabilă deschidere spre lume, pe fondul exploziei economice a acestui deceniu. Era normal deci ca în acest context, domeniul culinar să facă parte integrantă din această dezvoltare. Atunci s-au pus bazele "obiceiurilor" de mai tîrziu.
Dacă cea de a VII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă organizată la Cortina d’Ampezzo coincidea cu anii reconstrucţiei de după război, întrecerile de la Roma din 1960 au reprezentat pentru Italia o veritabilă deschidere spre lume, pe fondul exploziei economice a acestui deceniu. Era normal deci ca în acest context, domeniul culinar să facă parte integrantă din această dezvoltare. Atunci s-au pus bazele "obiceiurilor" de mai tîrziu.
Explozie de restaurante
Jocurile Olimpice au reprezentat explozia care a permis deschiderea de mari retaurante şi redescoperirea celor vechi. De la "Dame Lella" a lui Transtevere la Checchino di Testacio, fiecare cartier al Romei inventa fantezii culinare graţie cărora vechi cafenele sau cantine au devenit restaurante în adevăratul sens al cuvîntului. Cartierul Castelli, în zona cuprinsă între Marino, Frascatti şi Castelgandolfo – unde au avut loc regatele olimpice de canotaj şi caiac-canoe – a fost teatrul unor veritabile sărbători rurale. Unul dintre aceste locuri, numit "Tuscolo", a aparţinut fraţilor Blasi (mari sportivi în fruntea unei echipe cicliste).Acest local organiza în 1960 şi o dată pe an, la 14 noiembrie, o sărbătoare în timpul căreia fiecare oaspete dădea numele său unui butoi de vin, în timp ce la masă vinul era acompaniat de mîncăruri pe bază de vînat, ciuperci şi castane.
Atracţii culinare
Italienii sînt un popor amator de "macaroni" pînă la nebunie. Datorită acestui lucru, probabil, organizatorii s-au străduit să propună meniuri pe bază de paste care să satisfacă exigenţele sportivilor, tehncienilor şi conducătorilor sportivi sau politici. În afara acestora, pe durata Jocurilor, de un enorm succes s-au bucurat "micile coşuri" pe care sportivii şi antrenorii le luau cu ei la antrenamente. Ele conţineau paste, orez rece, pui fript sau friptură de vacă, măr sau banană. Ultimul fruct a fost foarte bine primit, din moment ce s-au consumat atunci 40.052 kg. Cum era sezonul strugurilor, ei au fost consumaţi în cantitate mare, adică 62.292 kg.De asemenea, au fost preparaţi 60.940 kg de cartofi şi 21.987 kg de roşii. Fructele glasate nu s-au bucurat de o prea bună apreciere, cu excepţia a două feluri de caise. În schimb, 127.000 de îngheţate au făcut deliciul tuturor.
Vinul roşu a lipsit cu desăvîrşire în Satul Olimpic, ceea ce l-a determinat pe Livio Berutti – medalie de aur la 200 m – să facă unele escapade la restaurantele oraşului pentru a savura vinul de Castelli şi platourile tradiţionale regiunii, care erau departe de a corespunde regimului alimentar necesar unui sportiv.
A XVII-a ediţie a Jocurilor Olimpice s-a desfăşurat la Roma în anul 1960. În ţara pastelor, participanţii s-au putut delecta cu numeroase sortimente, cum ar fi fettuccine sau spaghete à la Carbonara
Citeşte mai multe despre:
jocuri olimpice

Ştiri din .ro
PUBLICITATE
(P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!
În diferite culturi și de-a lungul secolelor, oamenii și-au ridicat locuințe pentru ei și pentru familiile lor. Prin descoperirile făcute de-a lungul timpului de către specialiști, s-a observat faptul că...
(P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient
Canapeaua este cel mai popular mobilier pentru relaxare. Fie că este vorba despre mobilierul unui hotel, vilă, birou, casă sau apartament, canapeaua este o parte integrantă a mobilierului tapițat. Poți co...
Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic
Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 situl Sarmisegetusa Regia, din județul Hunedoara, a fost cu 10% mai mic decât cel înregistrat în 2019.
Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Hunedoara,...
Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...
Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...
Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...
Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino
Cafea pentru business – cafea acasă
În caleidoscopul mărcilor...
De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică.
Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate:
- Cum să...
Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...
Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...
In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.
Cunoscut om de...
UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...