x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar In căutarea tradiţiei

In căutarea tradiţiei

19 Sep 2007   •   00:00

In Bucureşti, ca de altfel in intreaga ţară, foarte rar mai găseşti bucătărie romănească autentică. Nu avem foarte mulţi bucătari de valoare şi nu am luptat pentru păstrarea şi promovarea tradiţiei culinare romăneşti.

In Bucureşti, ca de altfel in intreaga ţară, foarte rar mai găseşti bucătărie romănească autentică. Nu avem foarte mulţi bucătari de valoare şi nu am luptat pentru păstrarea şi promovarea tradiţiei culinare romăneşti. Este părerea lui Robert Strizu, patronul unui restaurant cu specific romănesc din Capitală, care a incercat să aducă in localul lui căte puţin din tot ceea ce inseamnă Romănia: istoria, meşteşugurile - prin covoraşele populare, vasele din lemn şi din lut din care servesc clienţii - , muzica ambientală şi, nu in ultimul rănd, preparatele culinare. Pentru a afla mai multe despre secretele bucătăriei romăneşti ne-a prezentat-o pe Victoria Malarciuc, bucătăreasa de bază a hanului, care este in domeniu de 27 de ani.

Ce legătură există intre voievozi şi meniurile restaurantului? In general, cănd vin la restaurant, oamenii incearcă să iasă puţin şi din monotonia vieţii de zi cu zi. De aceea "gustarea lui Ţepeş" sau "puiul voievodului", măncate intr-un decor adecvat, ii va introduce cu siguranţă intr-o altă lume. Şi pentru străinii care intră in hanul nostru este o plăcere ca, atunci cănd văd sosul roşu alături de diverse măncăruri, să-l asocieze cu Dracula, de care a auzit o lume intreagă.

Combinaţii gustoase

Ce sosuri putem găsi aici şi din ce le putem obţine? Vă recomand sosul de caşcaval, obţinut din smăntănă dulce, caşcaval, unt, sare şi piper. Acesta merge la orice preparat din pui sau vită. Nu se adaugă alte condimente, deoarece nu sunt specifice bucătăriei romăneşti. Sosul iute se obţine din roşii, vin şi ardei iute, iar acesta se potriveşte la toate tipurile de carne.

Gustarea lui Ţepeş

Ingrediente: 100 g muşchi de vită,

100 g piept de pui, 100 g muşchi file, 100 g costiţă, 50 g ciuperci, 30 g caşcaval, o felie de păine, 100 ml sos brun picant, vin roşu.

Preparare: Muşchiul de vită, pieptul de pui, muşchiul file şi costiţa se prepară la grătar. Bucăţile de carne se infig intr-un băţ pentru frigărui, una peste alta, incepănd cu crutonul de păine. Se stropeşte cu sosul picant, făcut din roşii, vin şi ardei iute. Pe deasupra se rade caşcavalul. Se ornează cu ciupercile trase in unt şi prăjite in tigaie. Se sting cu puţin vin.

Taina bucătarului

O măncare trebuie savurată mai intăi cu ochii, apoi cu nasul şi abia in final cu gura. De aceea este important ca, pe lăngă un gust bun şi un miros plăcut, preparatul să aibă şi un aspect inedit.

×
Subiecte în articol: recomandarea saptamanii