x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ingrediente ce definesc bucătăria Malaysiei

Ingrediente ce definesc bucătăria Malaysiei

de Simona Chiriac    |    26 Noi 2008   •   00:00

Bucătăria malaysiană este de fapt rezultatul unei alchimii între diferite stiluri culinare. Surprinzător, atunci când guşti dintr-un preparat malaysian porneşti de fapt într-o călătorie culinară care te poartă prin India, Thailanda, China, Nyonya şi Borneo. Multiculturalitate şi diversitate de arome: acestea sunt caracteristicile ei importante. În interiorul bucătăriei malaysiene se disting mai multe stiluri culinare, în funcţie de ingredientele principale folosite: Masak Lernak (nucă de cocos), Masak Pedas (ardei iuţi), Masak Assam (tamarind), Masak Merah (sos de roşii), Masak Hitam (sos de soia dulce), Masak Assam Pedas (combinaţie de tamarind şi ardei iuţi).




Diversitate

Indiferent de stilul culinar, orezul este un ingredient de bază în majoritatea preparatelor. Se poate fierbe, înăbuşi sau prăji. Se serveşte ca atare sau se combină cu lapte de cocos, condimente sau ierburi aromate. După ce se fierbe, se scurge şi se bate foarte bine, până când se obţine consistenţa unei paste. Se înveleşte în fâşii de frunze de banan sau palmier, apoi se lasă la aburi. Pacheţelele se servesc sub formă de desert sau aperitiv. În mai toate gospodăriile, orezul fiert în vase mari se păstrează în butoiaşe de lemn şi se ia din el, după trebuinţă, cu ajutorul unui polonic improvizat dintr-o jumătate de nucă de cocos. "Nasi goreng" (orez prăjit) se poate servi în orice moment al zilei, deşi în trecut era preparatul cu care se începea orice zi. Ca şi atunci, cel mai bun este orezul prăjit ce a rămas din ziua precedentă de la masa copioasă. Se mai adaugă, de regulă, sos de soia, usturoi, haşme (specie de ceapă măruntă cultivată pentru foi) şi ceapă verde. "Nasi Lemak" este o altă reţetă savuroasă cu orez, care are printre ingrediente lapte de cocos, anghinare, felii de castravete, ouă fierte tare, toate învelite într-o frunză de banan. "Bubur merah bubur putih" este un preparat cu caracter ritual, ce are două culori distincte: alb şi roşu (obţinut din amestecul orezului cu lapte de cocos, frunze de pandanus, sare şi zahăr de palmier). Se serveşte doar în cazuri excepţionale, atunci când oamenii au scăpat dintr-un mare necaz sau pericol, iar norocul le surâde din nou. Pentru a ţine departe de casă spiritele rele, se rostesc incantaţii în cadrul unei ceremonii cu totul speciale.

Dificil sau uşor?

Tăiţeii, fie că sunt din orez, grâu sau chiar fasole verde, se transformă din ingrediente în preparate de sine stătătoare. Se pot adăuga legume, tofu, calamar, crevete, ardei iuţi, castravete, usturoi, ceapă verde, limete şi ierburi aromate. Sosurile sunt uşoare, dulci-acrişoare,  având la bază tamarind, lapte de cocos şi chili. În timpurile moderne, tăiţeii nu mai necesită atât de multă muncă ca odinioară. Este suficient un drum până la magazin, şi asta graţie japonezului Momofuku Ando. El a inventat tăiţeii instant, gata de folosit în orice reţetă. Se spune chiar că turiştii asiatici care pleacă în vacanţă în Europa strecoară în bagaje câteva cutii cu astfel de tăiţei, pentru orice eventualitate.

Jom Nasi Goreng / Orez prăjit în stil malaezian

Ingrediente: 250 g orez spălat şi scurs, 4 ardei iuţi proaspeţi tăiaţi bucăţi, 4 haşme tocate, un căţel usturoi tăiat în sferturi, 80 g fasole verde, 60 g anghinare uscată fără cotor, 3 linguri ulei, o linguriţă sare, 60 g crevete tigru, 5 fire de ceapă verde, 5 frunze de coriandru, 100 g carne de pui.

Preparare: Se fierbe orezul şi se lasă să se răcească (puteţi să-l fierbeţi chiar cu o zi înainte). Se pisează ardeii iuţi, haşmele şi usturoiul într-un mojar. Se taie fasolea verde mărunt, se prăjesc crevetele, carnea de pui, anghinarele şi ceapa verde în ulei până ce se închide la culoare, apoi se lasă la scurs. Se adaugă mai mult ulei în tigaia wok. După ce s-a încins uleiul se adaugă ardeiul iute, haşmele şi usturoiul pisaţi şi prăjiţi până ce se încorporează aromele. Se toarnă apoi peste fasole. Când este pe jumătate fiartă, după 3 minute, se adaugă şi orezul. Se amestecă bine toate ingredientele. Se adaugă crevetele, canea de pui, anghinarele, ceapa verde prăjite şi sarea, amestecând bine. Acest preparat reprezintă două porţii, iar cantitatea de orez poate fi modificată în funcţie de gust, asiaticii mănâncă mai mult orez, iar europenii mai puţin.

Mee goreng / Tăiţei de grâu condimentaţi şi prăjiţi

Ingrediente: 500 g tăiţei galbeni din grâu, 300 g crevete decorticate, 125 ml apă, 6 linguri de ulei, doi căţei de usturoi pisaţi, o lingură de sos de soia, 250 g calamar tăiat în bucăţi, 300 g Choi Sum (se aseamănă foarte mult cu lemongrass-ul), 200 g muguri de fasole, sare; pentru sos: 10 ardei iuţi uscaţi, doi ardei iuţi roşii, proaspeţi, o ceapă tocată.

Preparare: Se sărează capetele de crevete şi se lasă la marinat timp de 10-15 minute. Se clătesc, apoi se mixează împreună cu 125 ml apă. Se strecoară printr-o sită şi se păstrează lichidul. Într-un mojar se pisează ardeii uscaţi, cei proaspeţi şi ceapa. Se încinge ulei într-o tigaie wok, se adaugă usturoiul, sosul picant şi se lasă pe foc până când se simte aroma. Se adaugă capetele de crevete mixate, sosul de soia, calmarul şi restul crevetelor. Se pun mai întâi codiţele şi apoi frunzele de Choi Sum şi se amestecă bine. Se clătesc tăiţeii foarte uşor, se adaugă în wok, se amestecă şi se prăjesc timp de cinci minute, apoi se pun mugurii de fasole şi se sărează. Se serveşte imediat după ce mugurii de fasole sunt gata.

Kway teow Goreng / Tăiţei de orez prăjiţi cu vită

Ingrediente: 800 g tăieţei de orez, 250 g crevete tigru, 250 g carne vită, 200 g spanac de apă, 200 g muguri de fasole, 10 g arpagic, 5 g usturoi pisat, 5 ml sos de stridii, o lingură jumătate sos de soia negru, 5 linguri ulei; pentru pasta picantă: 8 ardei iuţi picanţi, 4 ardei iuţi proaspeţi, o ceapă tăiată mărunt, un căţel de usturoi tăiat în sferturi.

Preparare: Se zdrobesc într-un mojar ardeii iuţi, ceapa şi usturoiul. Se încinge uleiul într-o tigaie wok şi se prăjeşte pasta picantă până când se simte aroma. Se adaugă carnea de vită şi se amestecă. Se pun sosul de soia şi crevetele şi se mai lasă câteva minute pe foc. Se adaugă tăiţeii şi se amestecă bine. Se prăjesc spanacul şi mugurii de fasole până când legumele sunt făcute, rămânând totuşi puţin crocante.

Sfat: Când se prăjesc, tăiţeii trebuie lăsaţi pe foc unu-două minute înainte de a adăuga fiecare ingredient.

×