x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ingrediente ce definesc bucătăria Malaysiei

0
Autor: Simona Chiriac 26 Noi 2008 - 00:00

Bucătăria malaysiană este de fapt rezultatul unei alchimii între diferite stiluri culinare. Surprinzător, atunci când guşti dintr-un preparat malaysian porneşti de fapt într-o călătorie culinară care te poartă prin India, Thailanda, China, Nyonya şi Borneo. Multiculturalitate şi diversitate de arome: acestea sunt caracteristicile ei importante. În interiorul bucătăriei malaysiene se disting mai multe stiluri culinare, în funcţie de ingredientele principale folosite: Masak Lernak (nucă de cocos), Masak Pedas (ardei iuţi), Masak Assam (tamarind), Masak Merah (sos de roşii), Masak Hitam (sos de soia dulce), Masak Assam Pedas (combinaţie de tamarind şi ardei iuţi).




Diversitate

Indiferent de stilul culinar, orezul este un ingredient de bază în majoritatea preparatelor. Se poate fierbe, înăbuşi sau prăji. Se serveşte ca atare sau se combină cu lapte de cocos, condimente sau ierburi aromate. După ce se fierbe, se scurge şi se bate foarte bine, până când se obţine consistenţa unei paste. Se înveleşte în fâşii de frunze de banan sau palmier, apoi se lasă la aburi. Pacheţelele se servesc sub formă de desert sau aperitiv. În mai toate gospodăriile, orezul fiert în vase mari se păstrează în butoiaşe de lemn şi se ia din el, după trebuinţă, cu ajutorul unui polonic improvizat dintr-o jumătate de nucă de cocos. "Nasi goreng" (orez prăjit) se poate servi în orice moment al zilei, deşi în trecut era preparatul cu care se începea orice zi. Ca şi atunci, cel mai bun este orezul prăjit ce a rămas din ziua precedentă de la masa copioasă. Se mai adaugă, de regulă, sos de soia, usturoi, haşme (specie de ceapă măruntă cultivată pentru foi) şi ceapă verde. "Nasi Lemak" este o altă reţetă savuroasă cu orez, care are printre ingrediente lapte de cocos, anghinare, felii de castravete, ouă fierte tare, toate învelite într-o frunză de banan. "Bubur merah bubur putih" este un preparat cu caracter ritual, ce are două culori distincte: alb şi roşu (obţinut din amestecul orezului cu lapte de cocos, frunze de pandanus, sare şi zahăr de palmier). Se serveşte doar în cazuri excepţionale, atunci când oamenii au scăpat dintr-un mare necaz sau pericol, iar norocul le surâde din nou. Pentru a ţine departe de casă spiritele rele, se rostesc incantaţii în cadrul unei ceremonii cu totul speciale.

Dificil sau uşor?

Tăiţeii, fie că sunt din orez, grâu sau chiar fasole verde, se transformă din ingrediente în preparate de sine stătătoare. Se pot adăuga legume, tofu, calamar, crevete, ardei iuţi, castravete, usturoi, ceapă verde, limete şi ierburi aromate. Sosurile sunt uşoare, dulci-acrişoare,  având la bază tamarind, lapte de cocos şi chili. În timpurile moderne, tăiţeii nu mai necesită atât de multă muncă ca odinioară. Este suficient un drum până la magazin, şi asta graţie japonezului Momofuku Ando. El a inventat tăiţeii instant, gata de folosit în orice reţetă. Se spune chiar că turiştii asiatici care pleacă în vacanţă în Europa strecoară în bagaje câteva cutii cu astfel de tăiţei, pentru orice eventualitate.

Jom Nasi Goreng / Orez prăjit în stil malaezian

Ingrediente: 250 g orez spălat şi scurs, 4 ardei iuţi proaspeţi tăiaţi bucăţi, 4 haşme tocate, un căţel usturoi tăiat în sferturi, 80 g fasole verde, 60 g anghinare uscată fără cotor, 3 linguri ulei, o linguriţă sare, 60 g crevete tigru, 5 fire de ceapă verde, 5 frunze de coriandru, 100 g carne de pui.

Preparare: Se fierbe orezul şi se lasă să se răcească (puteţi să-l fierbeţi chiar cu o zi înainte). Se pisează ardeii iuţi, haşmele şi usturoiul într-un mojar. Se taie fasolea verde mărunt, se prăjesc crevetele, carnea de pui, anghinarele şi ceapa verde în ulei până ce se închide la culoare, apoi se lasă la scurs. Se adaugă mai mult ulei în tigaia wok. După ce s-a încins uleiul se adaugă ardeiul iute, haşmele şi usturoiul pisaţi şi prăjiţi până ce se încorporează aromele. Se toarnă apoi peste fasole. Când este pe jumătate fiartă, după 3 minute, se adaugă şi orezul. Se amestecă bine toate ingredientele. Se adaugă crevetele, canea de pui, anghinarele, ceapa verde prăjite şi sarea, amestecând bine. Acest preparat reprezintă două porţii, iar cantitatea de orez poate fi modificată în funcţie de gust, asiaticii mănâncă mai mult orez, iar europenii mai puţin.

Mee goreng / Tăiţei de grâu condimentaţi şi prăjiţi

Ingrediente: 500 g tăiţei galbeni din grâu, 300 g crevete decorticate, 125 ml apă, 6 linguri de ulei, doi căţei de usturoi pisaţi, o lingură de sos de soia, 250 g calamar tăiat în bucăţi, 300 g Choi Sum (se aseamănă foarte mult cu lemongrass-ul), 200 g muguri de fasole, sare; pentru sos: 10 ardei iuţi uscaţi, doi ardei iuţi roşii, proaspeţi, o ceapă tocată.

Preparare: Se sărează capetele de crevete şi se lasă la marinat timp de 10-15 minute. Se clătesc, apoi se mixează împreună cu 125 ml apă. Se strecoară printr-o sită şi se păstrează lichidul. Într-un mojar se pisează ardeii uscaţi, cei proaspeţi şi ceapa. Se încinge ulei într-o tigaie wok, se adaugă usturoiul, sosul picant şi se lasă pe foc până când se simte aroma. Se adaugă capetele de crevete mixate, sosul de soia, calmarul şi restul crevetelor. Se pun mai întâi codiţele şi apoi frunzele de Choi Sum şi se amestecă bine. Se clătesc tăiţeii foarte uşor, se adaugă în wok, se amestecă şi se prăjesc timp de cinci minute, apoi se pun mugurii de fasole şi se sărează. Se serveşte imediat după ce mugurii de fasole sunt gata.

Kway teow Goreng / Tăiţei de orez prăjiţi cu vită

Ingrediente: 800 g tăieţei de orez, 250 g crevete tigru, 250 g carne vită, 200 g spanac de apă, 200 g muguri de fasole, 10 g arpagic, 5 g usturoi pisat, 5 ml sos de stridii, o lingură jumătate sos de soia negru, 5 linguri ulei; pentru pasta picantă: 8 ardei iuţi picanţi, 4 ardei iuţi proaspeţi, o ceapă tăiată mărunt, un căţel de usturoi tăiat în sferturi.

Preparare: Se zdrobesc într-un mojar ardeii iuţi, ceapa şi usturoiul. Se încinge uleiul într-o tigaie wok şi se prăjeşte pasta picantă până când se simte aroma. Se adaugă carnea de vită şi se amestecă. Se pun sosul de soia şi crevetele şi se mai lasă câteva minute pe foc. Se adaugă tăiţeii şi se amestecă bine. Se prăjesc spanacul şi mugurii de fasole până când legumele sunt făcute, rămânând totuşi puţin crocante.

Sfat: Când se prăjesc, tăiţeii trebuie lăsaţi pe foc unu-două minute înainte de a adăuga fiecare ingredient.
Citeşte mai multe despre:   pană,   verde,   orez,   fasole,   ingrediente,   iuţi,   geografii culinare

 



Mai multe titluri din categorie

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   
Galerie Foto Daca solutiile de dezinfectare erau, pana acum, numai in atentia centrelor medicale si a parintilor cu copii mici, pandemia de coronavirus a schimbat pentru totdeauna importanta acestora. Astfel, indiferent daca lucrezi...

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat este recomandat pe timpul verii datorită funcției de răcire care crează un ambient plăcut și oferă confortul dorit. Este indicat ca pentru montarea unui aparat de aer condiționat să...

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust
În cazul în care vreți să aveți costuri de administrare mai reduse, dar și confortul necesar unei locuințe actuale și moderne, optați pentru proiecte case mici de la UberHause. Variantele și soluțiile ce pot f...

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă  Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea mai nouă ediţie Chefi la cuţite, difuzată aseară, la Antena 1, a pus în joc o amuletă prețioasă: câștigătorul va putea opri timp timp de zece minute celelalte două echipe, cu excepția unui singur...

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite
Galerie Foto Diseară, la ora 20.00, Chefi la Cuțite se întoarce cu o nouă rundă de degustări pe nevăzute și o nouă confruntare pentru mult râvnitele amulete. Concurenții care vor trece pragul show-ului de cooking de la...

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 
Rapperul și actorul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani, la cinci zile după ce a suferit un infarct, anunță BBC. Cântărețul se afla la terapie intensivă și a murit alături de familia sa. Numele...

Inele cu pietre pentru o stare de bine

Inele cu pietre pentru o stare de bine
Galerie Foto Atât metalele prețioase, cât și pietrele care le însoțesc în bijuterii pot să aducă o stare de bine celei care le poartă. Iar un inel făcut cadou este una dintre cele mai frumoase surprize pe care să le faci...

Radu Almăşan – Bosquito, apariţie rară la tv, la Te cunosc de undeva! „Când a apărut am avut un şoc!”

Radu Almăşan – Bosquito, apariţie rară la tv, la Te cunosc de undeva! „Când a apărut am avut un şoc!”
Galerie Foto Maratonul transformărilor continuă, în această sâmbătă, de la ora 20:00, la Antena 1, cu o petrecere latino în toată regula. Cei 11 concurenţi ai transforming show-ului vor simţi pe propria lor piele că...

Liber la munte și la mare, de 1 Mai și de Paște

Liber la munte și la mare, de 1 Mai și de Paște
România se întoarce la normalitate înainte de data stabilită de Guvern. Hotelierii de pe Litoral și din zonele montane deja au rezervări pentru Ziua Muncii și pentru Paște. Chiar dacă se vor menține unele...

Șoferul de autobuz Radu Carbon merge în finala iUmor, sezonul 10

Șoferul de autobuz Radu Carbon merge în finala iUmor, sezonul 10
Galerie Foto Radu Carbon, pe numele său real Radu Vieru, este un șofer de autobuz cu toate glumele la el, astfel că apariția sa de seara trecută, a doua la iUmor, l-a trimis direct în finala sezonului zece. Radu...

În sezonul 8 „#creativ”: tineri remarcabili, modeşti, sinceri, amuzanţi, plini de viaţă

În sezonul 8 „#creativ”: tineri remarcabili, modeşti, sinceri, amuzanţi, plini de viaţă
Galerie Foto Vineri seara, de la ora 23.00, la TVR 1, în sezonul 8 al emisiunii „#creativ”, vom întâlni tineri remarcabili în domeniile lor: de la design de bijuterie şi design grafic la muzică pop, de la actorie la dans co...

Ofertele de cazare in Eforie Nord iti garanteaza o vacanta relaxanta pe litoral!

Ofertele de cazare in Eforie Nord iti garanteaza o vacanta relaxanta pe litoral!
Galerie Foto Dupa un an obositor, cu siguranta visezi la o vacanta in care sa uiti de orice grija cotidiana. Din fericire, litoralul romanesc are multe de oferit la acest capitol, reprezentand o optiune excelenta pentru urmatorul...

Idei de cadouri de „chirie nouă” la prețuri accesibile

Idei de cadouri de „chirie nouă” la prețuri accesibile
Galerie Foto În cazul în care ești invitat la o minipetrecere de „casă nouă”, odată cu mutarea prietenilor tăi într-o nouă chirie, ar fi bine să profiți de această ocazie de a socializa și de a ieși din casă, mai...

Cea de-a opta ediție iUmor a fost lider de audiență

Cea de-a opta ediție iUmor a fost lider de audiență
Cea de-a opta ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.29 – 22.47, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

”Străini în visul românesc”, o nouă serie de reportaje în exclusivitate la Observator 19.00, cu Alessandra Stoicescu

”Străini în visul românesc”, o nouă serie de reportaje în exclusivitate la Observator 19.00, cu Alessandra Stoicescu
Galerie Foto În loc de celebrul vis american, pentru mulți lucrători din Asia, România este țara în care speră că își vor schimba viața! Poveștile ciobanilor aduși de la poalele munților Himalaya sau ale asiaticilor...
Serviciul de email marketing furnizat de