x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ingrediente ce definesc bucătăria Malaysiei

0
Autor: Simona Chiriac 26 Noi 2008 - 00:00

Bucătăria malaysiană este de fapt rezultatul unei alchimii între diferite stiluri culinare. Surprinzător, atunci când guşti dintr-un preparat malaysian porneşti de fapt într-o călătorie culinară care te poartă prin India, Thailanda, China, Nyonya şi Borneo. Multiculturalitate şi diversitate de arome: acestea sunt caracteristicile ei importante. În interiorul bucătăriei malaysiene se disting mai multe stiluri culinare, în funcţie de ingredientele principale folosite: Masak Lernak (nucă de cocos), Masak Pedas (ardei iuţi), Masak Assam (tamarind), Masak Merah (sos de roşii), Masak Hitam (sos de soia dulce), Masak Assam Pedas (combinaţie de tamarind şi ardei iuţi).




Diversitate

Indiferent de stilul culinar, orezul este un ingredient de bază în majoritatea preparatelor. Se poate fierbe, înăbuşi sau prăji. Se serveşte ca atare sau se combină cu lapte de cocos, condimente sau ierburi aromate. După ce se fierbe, se scurge şi se bate foarte bine, până când se obţine consistenţa unei paste. Se înveleşte în fâşii de frunze de banan sau palmier, apoi se lasă la aburi. Pacheţelele se servesc sub formă de desert sau aperitiv. În mai toate gospodăriile, orezul fiert în vase mari se păstrează în butoiaşe de lemn şi se ia din el, după trebuinţă, cu ajutorul unui polonic improvizat dintr-o jumătate de nucă de cocos. "Nasi goreng" (orez prăjit) se poate servi în orice moment al zilei, deşi în trecut era preparatul cu care se începea orice zi. Ca şi atunci, cel mai bun este orezul prăjit ce a rămas din ziua precedentă de la masa copioasă. Se mai adaugă, de regulă, sos de soia, usturoi, haşme (specie de ceapă măruntă cultivată pentru foi) şi ceapă verde. "Nasi Lemak" este o altă reţetă savuroasă cu orez, care are printre ingrediente lapte de cocos, anghinare, felii de castravete, ouă fierte tare, toate învelite într-o frunză de banan. "Bubur merah bubur putih" este un preparat cu caracter ritual, ce are două culori distincte: alb şi roşu (obţinut din amestecul orezului cu lapte de cocos, frunze de pandanus, sare şi zahăr de palmier). Se serveşte doar în cazuri excepţionale, atunci când oamenii au scăpat dintr-un mare necaz sau pericol, iar norocul le surâde din nou. Pentru a ţine departe de casă spiritele rele, se rostesc incantaţii în cadrul unei ceremonii cu totul speciale.

Dificil sau uşor?

Tăiţeii, fie că sunt din orez, grâu sau chiar fasole verde, se transformă din ingrediente în preparate de sine stătătoare. Se pot adăuga legume, tofu, calamar, crevete, ardei iuţi, castravete, usturoi, ceapă verde, limete şi ierburi aromate. Sosurile sunt uşoare, dulci-acrişoare,  având la bază tamarind, lapte de cocos şi chili. În timpurile moderne, tăiţeii nu mai necesită atât de multă muncă ca odinioară. Este suficient un drum până la magazin, şi asta graţie japonezului Momofuku Ando. El a inventat tăiţeii instant, gata de folosit în orice reţetă. Se spune chiar că turiştii asiatici care pleacă în vacanţă în Europa strecoară în bagaje câteva cutii cu astfel de tăiţei, pentru orice eventualitate.

Jom Nasi Goreng / Orez prăjit în stil malaezian

Ingrediente: 250 g orez spălat şi scurs, 4 ardei iuţi proaspeţi tăiaţi bucăţi, 4 haşme tocate, un căţel usturoi tăiat în sferturi, 80 g fasole verde, 60 g anghinare uscată fără cotor, 3 linguri ulei, o linguriţă sare, 60 g crevete tigru, 5 fire de ceapă verde, 5 frunze de coriandru, 100 g carne de pui.

Preparare: Se fierbe orezul şi se lasă să se răcească (puteţi să-l fierbeţi chiar cu o zi înainte). Se pisează ardeii iuţi, haşmele şi usturoiul într-un mojar. Se taie fasolea verde mărunt, se prăjesc crevetele, carnea de pui, anghinarele şi ceapa verde în ulei până ce se închide la culoare, apoi se lasă la scurs. Se adaugă mai mult ulei în tigaia wok. După ce s-a încins uleiul se adaugă ardeiul iute, haşmele şi usturoiul pisaţi şi prăjiţi până ce se încorporează aromele. Se toarnă apoi peste fasole. Când este pe jumătate fiartă, după 3 minute, se adaugă şi orezul. Se amestecă bine toate ingredientele. Se adaugă crevetele, canea de pui, anghinarele, ceapa verde prăjite şi sarea, amestecând bine. Acest preparat reprezintă două porţii, iar cantitatea de orez poate fi modificată în funcţie de gust, asiaticii mănâncă mai mult orez, iar europenii mai puţin.

Mee goreng / Tăiţei de grâu condimentaţi şi prăjiţi

Ingrediente: 500 g tăiţei galbeni din grâu, 300 g crevete decorticate, 125 ml apă, 6 linguri de ulei, doi căţei de usturoi pisaţi, o lingură de sos de soia, 250 g calamar tăiat în bucăţi, 300 g Choi Sum (se aseamănă foarte mult cu lemongrass-ul), 200 g muguri de fasole, sare; pentru sos: 10 ardei iuţi uscaţi, doi ardei iuţi roşii, proaspeţi, o ceapă tocată.

Preparare: Se sărează capetele de crevete şi se lasă la marinat timp de 10-15 minute. Se clătesc, apoi se mixează împreună cu 125 ml apă. Se strecoară printr-o sită şi se păstrează lichidul. Într-un mojar se pisează ardeii uscaţi, cei proaspeţi şi ceapa. Se încinge ulei într-o tigaie wok, se adaugă usturoiul, sosul picant şi se lasă pe foc până când se simte aroma. Se adaugă capetele de crevete mixate, sosul de soia, calmarul şi restul crevetelor. Se pun mai întâi codiţele şi apoi frunzele de Choi Sum şi se amestecă bine. Se clătesc tăiţeii foarte uşor, se adaugă în wok, se amestecă şi se prăjesc timp de cinci minute, apoi se pun mugurii de fasole şi se sărează. Se serveşte imediat după ce mugurii de fasole sunt gata.

Kway teow Goreng / Tăiţei de orez prăjiţi cu vită

Ingrediente: 800 g tăieţei de orez, 250 g crevete tigru, 250 g carne vită, 200 g spanac de apă, 200 g muguri de fasole, 10 g arpagic, 5 g usturoi pisat, 5 ml sos de stridii, o lingură jumătate sos de soia negru, 5 linguri ulei; pentru pasta picantă: 8 ardei iuţi picanţi, 4 ardei iuţi proaspeţi, o ceapă tăiată mărunt, un căţel de usturoi tăiat în sferturi.

Preparare: Se zdrobesc într-un mojar ardeii iuţi, ceapa şi usturoiul. Se încinge uleiul într-o tigaie wok şi se prăjeşte pasta picantă până când se simte aroma. Se adaugă carnea de vită şi se amestecă. Se pun sosul de soia şi crevetele şi se mai lasă câteva minute pe foc. Se adaugă tăiţeii şi se amestecă bine. Se prăjesc spanacul şi mugurii de fasole până când legumele sunt făcute, rămânând totuşi puţin crocante.

Sfat: Când se prăjesc, tăiţeii trebuie lăsaţi pe foc unu-două minute înainte de a adăuga fiecare ingredient.
Citeşte mai multe despre:   pană,   verde,   orez,   fasole,   ingrediente,   iuţi,   geografii culinare

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Produsele Clearspring acum si in Romania

Produsele Clearspring acum si in Romania
Clearspring este un brand creat de o afacere de familie angajată de peste 25 de ani în promovarea alimentelor fine organice şi a specialităţilor japoneze tradiţionale. Gama lor de produse este premiată şi...

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc
Galerie Foto Magnetella este un proiect inedit ce a luat naștere din dragoste pentru frumosul românesc.  Își  propune să redescopere și să  readucă în atenție tradițiile, obiceiurile şi stilul de viață au...

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic
Certificatul de performanță energetică, mai cunoscut sub numele de certificat energetic este un document legal introdus și în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene.   Ce este un certificat energe...

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!
Galerie Foto O rusoaică, o olteancă și o cântăreață aspirantă urcă pe scena iUmor duminică seara, de la ora 20.00, la Antena 1, și nu este începutul unui banc, ci doar debutul unei seri dificile pentru juratul Mihai...

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!
Galerie Foto Italian, stabilit în Londra și atras de România, Kalon Rae este un muzician experimentat care va urca în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, pe scena X Factor cu scopul de a-și obține un loc în echipa D...
Serviciul de email marketing furnizat de