x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Intre pămănt şi cer

Intre pămănt şi cer

29 Aug 2007   •   00:00

Datele despre vreme nu reprezintă un secret la staţia meteorologică de pe Vărful Toaca. Dan Miroiu, meteorologul de serviciu de la Toaca, stă aici de 17 ani.

Datele despre vreme nu reprezintă un secret la staţia meteorologică de pe Vărful Toaca. Dincolo de nori, acolo unde puţini oameni se invrednicesc să urce chiar şi in zilele foarte insorite, se află căsuţa de unde zi de zi şi oră de oră sunt transmise in vale datele despre vreme. Dan Miroiu, meteorologul de serviciu de la Toaca, stă aici de 17 ani. A ales de bunăvoie această meserie.

Alternativă inedită

"In loc să merg cu autobuzul la serviciu, am preferat să urc pănă pe vărful muntelui, la aproape 2.000 de metri." Aşa se face că o zi din patru şi-o petrece la cota cea mai inaltă, unde nu mai este nimic intre el şi cer. Desigur că uneori este greu, mai ales atunci cănd te afli in mijlocul norilor şi al furtunii, iar fulgerele brăzdează intunericul şi ţi se face frică să mai ieşi din căsuţă.

"E mai greu in meseria asta să-ţi faci o familie. Trebuie să-ţi placă muntele şi izolarea. Soţia mea lucrează de 14 ani aici, la Laboratorul de Radioactivitate. Există şi riscuri: trebuie să-ţi laşi copilul cu cineva acasă. Aşa că apelăm la părinţi: două săptămăni stă cu noi, două săptămăni, cu bunicii. Vacanţele şi le petrece insă aici."

Preparate simple

La staţia meteorologică incă se mai găteşte la plita cu lemne, iar toamna, proviziile de bază (cartofi, ceapă, varză, ulei etc., dar chiar şi apă minerală, pentru că apa de aici este săracă in substanţe minerale) sunt aduse pe spatele cailor. Aşa că nimic nu se iroseşte. De cele mai multe ori se pregătesc măncăruri mai simple, care nu necesită un număr foarte mare de ingrediente. Cărui fel de măncare ii duce Dan dorul? Bineinţeles că ciorbei de burtă. Se face foarte rar aici, pentru că necesită timp şi nici nu este bine să se facă focul o perioadă prea mare.

In bucătăria micuţă, Monica găteşte ciorbe moldoveneşti, tochitură cu mămăliguţă, sărmăluţe moldoveneşti. In timpul liber, atunci cănd are poftă de un alt fel de măncare, merge la Cabana Dochia, unde se mănăncă bine. "Dacă dorim ceva mai special, trebuie să cărăm alimentele in spate cu rucsacul o dată la două săptămăni, cănd ne vine răndul să rămănem la staţie. Primim o alocaţie de hrană de 70 de lei pe lună pentru radioactivitate. Din banii aceştia trebuie să ne luăm o anumită hrană care să ne asigure necesarul de calorii şi să rezistăm in timpul urcuşului pănă la staţie: carne, ciocolată, fructe."

Nu cu mult timp in urmă, viaţa la staţia meteorologică de pe Vărful Toaca era mai dulce. "Pe vremuri, cănd erau stăne de oi, acream ciorba cu jintiţă. Se mai intămpla să treacă o turmă de capre pe lăngă noi şi să le mulgem, să avem lapte…", işi aminteşte Monica.

×