x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar La cratiţă cu prea sfinţitul Epifanie. Cel mai vestit bucătar de la Muntele Athos a făcut minuni în bucătăria de la Continental

La cratiţă cu prea sfinţitul Epifanie. Cel mai vestit bucătar de la Muntele Athos a făcut minuni în bucătăria de la Continental

04 Mai 2012   •   13:05
La cratiţă cu prea sfinţitul Epifanie. Cel mai vestit bucătar de la Muntele Athos a făcut minuni în bucătăria de la Continental

Calugarul Epifanie Mylopotaminos a pogorat de la racoarea Muntelui Athos in dogoarea bucatariei hotelului Continental din Bucuresti, si-a suflecat manecile sutanei, a pus un sort negru peste straiele monahale, scufia preoteasca in locul bonetei de bucatar si a turnat nonsalant nu mai putin de sapte kilograme de zahar intr-o cratita, cerand sa i se mai aduca cateva pungi.

Epifanie Mylopotaminos este obisnuit sa gateasca de la suta de portii in sus. Este cel mai cunoscut bucatar al celor 22 de manastiri ortodoxe de la Muntele Athos, fiind si staretul chiliei Mylopotamos, care apartine celei mai vechi manastiri din Munte - Marea Lavra.

Odata cu descoperirea virtutilor bucatariei mediteraneene printre profani, calugarul, care a scos si o carte de bucate cu retete monahale, a inceput sa fie cautat si de marile restaurante.

In prezent, Epifanie Mylopotaminos se afla in turneu culinar, in cadrul proiectului Mount Athos Area Gourmet, menit sa promoveze virtutiile bucatariei calugaresti din zona Muntelui Athos.

In bucataria hotelului Continental din Bucuresti, Epifanie Mylopotaminos demonstreaza nu numai ca stie sa gateasca ca nimeni altul, dar si ca are conditie fizica.

In cratita umpluta cu zahar au mai fost aruncate migdale, gris si mirodenii, toate unse cu miere si ulei de masline, iar acum calugarul amesteca de zor, stand cu ochiul pe o alta oala, in care au fost puse la fiert lamai, scortisoara, cuisoare si alte mirodenii meridionale.

"Facem o halva din gris cu fructe de padure", explica staretul amestecand de zor. Compozitia nu trebuie sa se prinda, calugarul schimband periodic intensitatea plitei, dupa ce mai intai amusineaza amestecul pentru edificare.

Halvaua merge cel mai bine cu un vin rosu, dulce, folosit si la impartasanie, pe Muntele Athos. Vinul e facut chiar in chilia unde calugarul este staret, cateva sortimente fiind expuse pe o masa din apropiere. Lefkó - un vin alb, sec, cu aroma de mere verzi, Inómeli - un vin rosu, demisec, doar din struguri Muscat de Hamburg, Erithró - un vin rosu inchis, cu gust bogat si matur si in final un Náma - vin rosu, dulce si aromat, numai bun pentru halvaua pe cale de a fi facuta.

Epifanie Mylopotaminos zambeste amabil, mai zice o gluma in greaca, dar cu mancarea este serios. Pocneste din degete cand trebuie sa lase cratita in grija altuia, da indicatii scurte si ia noi probleme in propriile maini.

Fiertura cu lamai si mirodenii trebuie strecurata, barba calugarului pierzandu-se in abur cand toarna zeama dintr-o cratita in alta. Cand zici ca totul s-a terminat, trece iar la amestecat halvaua. Deja halvaua miroase pregnant, iar bucatarii hotelului Continental isi dau coate intrebandu-se daca nu cumva s-a si ars.

Dupa o ora de amestecat si nadusit, calugarul apuca cratita de-o toarta, punandu-si traducatorul sa si care, nu doar sa vorbeasca. Halvaua este turnata in tavi pentru racire, iar ce-a ramas este distribuit in farfurioare pentru spectatori.

La prima vedere nu e ceva care sa te imbie prea tare. Halvaua calugareasca are un aspect de terci si o culoare care nu prea iti deschide apetitul. Dupa prima lingurita, insa, toti care gusta incep sa scoata exclamatii de uimire. Rar un desert asa bun...

Calugarul intreaba asistenta cum e halvaua si-si culege laurii. Urmeaza o odihna, dupa care gatirea felului principal - supa de caracatita! La cina care va fi servita vineri seara, in sala de mese a hotelului Continental, vor mai fi pe masa o supa de plante (Supa purtatorului de baston) si niste peste cu dovlecei.

Adica tot ce mananca monahii de la Muntele Athos, care au jurat sa se abtina de la oua, lapte, branzeturi sau alt tip de carne decat cea de peste.

Inainte de cina, insa, sunt comunicarile "Chipuri de monahi din Sfantul Munte", de Eugen Cojocariu (RRI), "Pelerinaj athonit, de la nord la sud", de Valentin Tigau (RRI) si "Periplu gastronomic intre Muntele Athos si Muntele lui Aristotel" de Simona Lazar (Jurnalul National).

La ora 19:00 urmeaza binecuvantarea cinei si servirea ei in 80 de portii, catre doritorii care au achitat pretul de 99 de lei.

Cine doreste sa gateasca aceste feluri de mancare acasa, se poate inspira din retetele pe care le redam mai jos:

Supa de caracatita pentru 8 portii:

Ingrediente

2-3 caracatite mici, o legatura de ceapa verde tocata marunt, 3 cartofi taiati cuburi, 3 morcovi taiati cuburi, o legatura de marar, o legatura de patrunjel, o legatura de telina taiata marunt, un sfert de kilograme de paste orzisor subtire, 1 kilogram de rosii proaspete trecute prin blender, 3 linguri de pasta de tomate rarita cu apa, chimen, sare, putin otet, 200 de grame de ulei, zema a trei lamai.

Mod de preparare

Se oparesc caracatitele si se taie cuburi de dimensiuni cat mai mici. Zeama in care au fiert se pastreaza, deoarece o vom folosi mai tarziu.

Intr-o cratita mare se pun cartofii, morcovii, ceapa, telina, uleiul si doi litri de apa si se dau la fiert o jumatate de ora. Se adauga intai orzisorul si caracatita, rosiile trecute prin blender si se lasa la fiert pentru inca 10-15 minute. Se adauga pasta de tomate rarita, mararul, patrunjelul, otetul si mirodeniile si se gusta pentru a vedea daca e nevoie de sare sau nu, fiindca, de obicei, caracatita este sarata. Se lasa sa fiarba in continuare si se amesteca bine pentru inca 10 minute, apoi se ia de la foc si de adauga imediat zeama de lamaie.

Peste cu dovlecei pentru 5-6 portii

Ingrediente

Doua kilograme de cod proaspat, 4 cepe sau zeama de la 4 cepe, 300 mililitri de ulei, 4-6 catei de usturoi, 700 de grame de dovlecel, 5-6 lamai stoarse, o legatura de patrunjel, piper negru macinat mare.

Mod de preparare

Se curata pestele, se taie felii (fiecare bucata trebuie sa aiba 5-6 centimetri) si se spala bine. Codul are pe peretele interior al burtii o mebrana neagra ce trebuie indepartata. Se sareaza din abundenta si se lasa doua ore la scurs.

Cand ne apucam de gatit, spalam din nou pestele si il asezam in tava, adaugam apoi zeama de ceapa sau ceapa maruntita. Tava se da la foc mare si cand incepe sa fiarba pestele, luam spuma si adaugam uleiul si usturoiul.

Se adauga si dovleceii, care trebuie sa fie mici, fini si proaspeti, asemenea celor care se folosesc pentru salata. Pentru fiecare bucata de peste pe care o punem in farfurie trebuie sa fie doi dovlecei.

Dupa 45 de minute micsoram flacara la jumatate si miscam tava (nu se amesteca continutul) ca sa nu se lipeasca, pentru ca sosul a inceput deja sa se lege. Cand zeama s-a imputinat destul de mult, adaugam lamaia, cu 30-40 de secunde inainte sa luam tava de pe foc. Miscam apoi tava in asa fel incat zeama de lamaie sa se distribuie in mod egal in tava. Se presara patrunjelul tocat si piperul. Mancarea se serveste calduta.

×