x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

La început a fost Foamea şi din ea s-a ivit Cuvântul!

0
Autor: Simona Lazar 31 Ian 2010 - 00:00
La început a fost Foamea şi din ea s-a ivit Cuvântul!
Vezi galeria foto

Cu şapte decenii şi jumătate în urmă, unul dintre cei mai importanţi gurmanzi cărturari ai acestei ţări - neobositul Păstorel - scria: "La început nu a fost Cuvântul, ci Foamea", adunând în aceste câteva vorbe mileniile de "dominaţie" ale stomacului asupra naturii noastre umane. Şi tot strălucitului "trubadur al bucatelor" îi mai datorăm o definiţie concisă a unui tom culinar care ieşea de sub teascurile tipografiei în ianuarie 1935. "Un monument gastronomic" numea el cartea de bucate a publicistului Constantin Bacalbaşa, "Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncări".



Impozantul şi importantul "clasor de reţete" - cum numea un contemporan "Dictatura gastronomică" a lui Constantin Bacalbaşa - a stârnit foarte repede interesul românilor şi al româncuţelor, care găseau în bucătărit şi o plăcere rafinată, nu doar o corvoadă zilnică. Bacalbaşa nu avea însă să se bucure de neaşteptatul succes al cărţii, pentru că în ziua de 5 februarie se stinge din viaţă, la vârsta de 78 de ani şi jumătate.

5524-112705-img010.jpgUn "supus fericit"
Un adevărat "patriarh"... Ni-l imaginăm priveghind din capul mesei prânzurile şi cinele cu numeroşi convivi, colegi de breaslă ori politicieni, la fel de gurmanzi-gurmeţi ca şi el. Numai că... în anii aceia, Bacalbaşa era, cum singur o mărturiseşte, "un oprit de la toate cele", făcând zilnic un slalom printre diete şi nepermiţându-şi decât arareori câte un fel de mâncare mai savuros. Pentru el, mâncarea nu mai avea gust, fără sare, fără zahăr, fără condimente, fără prăjeli şi sosuri... Însă cum întreaga viaţă fusese un "supus fericit" al Măriei-Sale stomacul, a reuşit să găsească în ultimii ani de viaţă raţiunea pentru care să scrie o carte în care bucatele să fie mai savuroase decât cele permise lui, atunci, în farfurie.

Poate unii dintre dumneavoastră îl vor bănui de un soi de "masochism".

Cum să scrii despre mâncare, şi încă într-un fel care şi azi îi face să saliveze pe cei care-i citesc reţetele şi poveştile - când tu n-ai voie să te atingi de nici una dintre acele savuroase bucate? Cum să scrii, făcându-ţi-se foame mereu şi neavând voie să te înfrupţi? La Bacalbaşa, foamea aceea despre care vorbea Păstorel Teodoreanu s-a transformat, pe nesimţite, în cuvânt. La început a fost Foamea şi din ea s-a ivit Cuvântul!

Mda... Poate ar trebui să scriu "cuvântul" cu minuscule şi nu cu literă mare. Până la urmă, vorbim despre salba de cuvinte care, împreună, compun o carte. Şi încă una de bucate, domeniu care pare, pentru unii, să nu fie comparabil cu cărţile de filosofie, de istorie sau de poezie...

Despre numele bucatelor
Şi totuşi, cu "Dictatura gastronomică" Constantin Bacalbaşa face o demonstraţie extraordinară despre felul în care arta culinară - "artă", iată încă un termen care serveşte pledoariei sale şi a noastră - este depozitara unui patrimoniu cultural de care trebuie să ţinem seama.

Voiaţi puţină istorie - o să o găsiţi încercând să aflaţi de ce există mâncăruri care se numesc aşa: Mere Mica Înţelegere, Salată Henri al IV-lea, Pui Marengo, Prepeliţe Cinq-Mars, Fazan Sfânta Alianţă, Potârnichea Regenţei, Prăjitura Generalului Foch, Piersici Colbert, Bombă Caterina de Medicis, Bombă Taleyrand, Raci Madame de Pompadour sau Prăjitură Malakoff. Doreaţi să "gustaţi" puţin din... vacanţă, atunci încercaţi Înăbuşită Coasta de Argint sau Turnedo Monte Carlo.

Dacă vă atrag artele, e bine să ştiţi că dintotdeauna vedetele i-au inspirat pe bucătarii epocii, care au creat feluri de mâncare nemuritoare pentru divele scenei. Dive adevărate, nu ca multe din cele care ne umplu astăzi paginile ziarelor şi ecranul televizorului - ah! oare cum ar fi scris Bacalbaşa, jurnalistul, dacă ar fi trăit printre noi? Un Sufleu Sarah Bernhardt, o Cupă Adelina Patti sau o Cupă Melba, o Supă Cecile Sorel - nu-şi vor găsi corespondentul astăzi...

Preferinţe culinare
Am mai scris despre cum şi-a adunat Constantin Bacalbaşa marele său caiet de reţete pe care avea să-l transforme într-o carte. Sunt aici peste 50 de ani de curiozitate gurmandă. De la primele sale călătorii în Occidentul Europei, machidonul originar din Brăila avea să fie atras de rafinamentele culinare. Adună, cu minuţiozitate, toate reţetele care-i plac, fie că le-a gustat la restaurante pariziene precum "Maire" sau "A l'Ecu de France" - pe care le frecventează ades - fie că le-a aflat de la bucătarii bucureşteni. Strânge, de asemenea, tot ce află scris despre gastronomie în revistele şi ziarele vremii, mai ales din publicaţiile franţuzeşti, englezeşti, germane sau italiene. Îşi pune consoarta să probeze reţetele şi, nu de puţine ori, intră şi el în cuhnie. Face schimb de reţete cu Laurenţia, cumnata sa, soţia dramaturgului Ion C. Bacalbaşa. Cere reţete şi amicilor de pahar şi de vorbă lungă - unii dintre ei gurmanzi celebri în epocă, precum Grigore Trancu-Iaşi sau George Derussi. Dacă pe vremea lui s-ar fi inventat internetul, ar fi fost probabil cel mai activ cititor de bloguri culinare...

Între preferinţele sale culinare - pe care le citează succint chiar în paginile cărţii, aşezându-se la rând cu gospodinele, amicii şi politicienii care îi dau reţete - Bacalbaşa are feluri de mâncare simple, care merg numai bine cu altele sofisticate. Semn că nu era un "preţios", ci unul care preţuia bucatele savuroase. Îi plăceau, deopotrivă, Sarmalele cu varză dulce şi Muşchiul de porc cu sos Robert. Mânca Lapte cu orez, marmeladă şi stafide, dar şi Pulardă Sfânta Alianţă. Între cele şaisprezece feluri de mâncare - de care, cum spuneam, în ultimii ani nu se mai atingea... decât cu privirea - el enumeră şi o Salată de carne, notând cu mândrie: "amestec şi dozare descoperire proprie". V-o redau şi eu întocmai: "Pui într-un castron: muştar - de predilecţie, Savora -, oţet, untdelemn, sare, piper şi amesteci bine totul. Adaugi apoi: carne de vacă rasol sau carne de pui, de găină sau de curcan fiartă sau friptă bine, tăiată în bucăţi cât de mici, apoi cartofi fierţi, tăiaţi bucăţele şi ceapă opărită 5 minute în apă, tăiată felii. Adaugi şi zeamă de carne. Amesteci bine. Această salată delicioasă poate fi mâncată şi a doua zi. Ca să fie încă şi mai bună, această salată se pregăteşte seara târziu, apoi se lasă pentru a doua zi. De dimineaţă, i se rectifică gustul, adăugând, dacă mai trebuie, sare, piper, oţet, untdelemn sau zeamă de carne. Salata trebuie să fie zemoasă şi se mănâncă la masa de la ora 12.".

Două premii pentru ediţia 2009
"La început nu a fost Cuvântul, ci Foamea", spunea Păstorel Teodoreanu. Foame de cărţi adevărate de bucate. Într-un timp în care rafturile librăriilor sunt burduşite cu cărţi de reţete traduse aproximativ, care te atrag prin imagini colorate, dar arareori îţi oferă un reţetar autentic şi clar exprimat în scris, se făcea simţită nevoia unei noi apariţii editoriale. Una care să respecte rigorile clasice şi să afirme valoarea artei culinare. Reeditarea "Dictaturii gastronomice" a fost, în acest context, un demers firesc, la care s-a aliat Editura Cartex. O apariţie editorială care, de la lansarea sa, în luna noiembrie, la Palatul Şuţu, a cunoscut un succes real. Chiar acum, când se împlinesc 75 de ani de la prima ediţie, dar şi de la moartea autorului, ediţia 2009 a fost recompensată cu două premii, unul oferit de Asociaţia Jurnaliştilor şi Scriitorilor din Turism - AJTR, iar celălalt decernat de Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism - ANBCT.

Sfânta Alianţă
Printre felurile de mâncare preferate de Constantin Bacalbaşa am enumerat şi Pularda Sfânta Alianţă. Este un preparat creat în 1815, servit prima dată la dineul ce a urmat semnării tratatului istoric. Sfânta Alianţă a fost o coaliţie între Rusia, Prusia şi Austria, creată din iniţiativa Ţarului Alexandru I. Se consideră că, oficial, Sfânta Alianţă a încetat să mai existe o dată cu moartea iniţiatorului ei, în 1825. Pilonul principal al alianţei a fost însă Klemens Wenzel von Metternich, om de stat german. La Sfânta Alianţă au aderat aproape toate statele europene, cu excepţia Regatului Unit al Marii Britanii, a Imperiului Otoman şi a Vaticanului, devenind, la acel moment, prima organizaţie internaţională pentru apărarea securităţii şi a păcii în Europa (un fel de ONU avant la letre). Felul de mâncare ce îi poartă numele constă într-o găină fiartă "anturată" de păsărele sălbatice, de asemenea fierte. Este, practic, simbolul unei mari naţiuni, în jurul căreia se adună naţiunile mici.

Citeşte mai multe despre:   viaţă sănătoasă

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic
Certificatul de performanță energetică, mai cunoscut sub numele de certificat energetic este un document legal introdus și în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene.   Ce este un certificat energe...

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!
Galerie Foto O rusoaică, o olteancă și o cântăreață aspirantă urcă pe scena iUmor duminică seara, de la ora 20.00, la Antena 1, și nu este începutul unui banc, ci doar debutul unei seri dificile pentru juratul Mihai...

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!
Galerie Foto Italian, stabilit în Londra și atras de România, Kalon Rae este un muzician experimentat care va urca în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, pe scena X Factor cu scopul de a-și obține un loc în echipa D...

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”
Galerie Foto Sâmbăta aceasta, Ruleta îi va pune la grea încercare, din nou, pe Liviu Vârciu şi pe Andrei Ştefănescu, cu o transformare în Dhurata Dora şi Soolking, o albaneză senzuală şi un rapper franco-algerian. În mo...

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Noul serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, îşi completează distribuţia cu noi cu noi nume cunoscute din showbiz-ul autohton. Dominique Lăcătuş, fiica unuia...

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea mai...

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei
Galerie Foto In aproape toate locuintele, membrii familiei isi petrec majoritatea timpului in bucatarie. Aici stau la povesti, gatesc si iau masa cu multa voie buna. Din acest motiv, aceasta zona din casa trebuie sa fie moderna,...

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala
Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala, primul născut la Grădina Zoologică din Viena. Numărul 3 mondial în tenis, Thiem a vizitat puiul la Grădina Zoologică, acolo unde acesta s-a născut, ...

Beneficiile unei agenții de marketing digital

Beneficiile unei agenții de marketing digital
Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”
Galerie Foto Vlad Gherman se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, Vlad îl va interpreta pe Călin, un personaj cu totul nou...

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix
Galerie Foto Turismul balnear a reintrat într-o oarecare normalitate, în unele zone, unde există piscine exterioare, mai ales cu apă termală. La Băile Felix, unde și până acum se mergea la ștrand și la Aqua Park în toate...

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi
Galerie Foto Culorile toamnei le oferă un spectacol grandios celor care aleg un sejur de relaxare în Transilvania. De la Oradea sau la Băile Felix se pot face excursii la Peștera Urșilor, la Salina Turda sau în Munții...
Serviciul de email marketing furnizat de