x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

La Maxim’s, floarea Parisului

0
Autor: Emanuel Fantaneanu 13 Aug 2008 - 00:00

Tradiţia a ceea ce am putea numi "ospitalitate olimpică" s-a instaurat pe timpul ediţiei a doua a Jocurilor, la Paris, în 1900, în cadrul Expoziţiei Universale. Aceasta a faci­litat lucrurile şi pe planul artei cu­linare, pentru sportivii şi însoţitorii lor, care cutreierau restaurantele cele mai bune din capitala Franţei, cu doi poli de atracţie: "Maxim’s", pe malul drept al Senei şi "Tour d’Argent", pe malul stîng. 



Tradiţia a ceea ce am putea numi "ospitalitate olimpică" s-a instaurat pe timpul ediţiei a doua a Jocurilor, la Paris, în 1900, în cadrul Expoziţiei Universale. Aceasta a faci­litat lucrurile şi pe planul artei cu­linare, pentru sportivii şi însoţitorii lor, care cutreierau restaurantele cele mai bune din capitala Franţei, cu doi poli de atracţie: "Maxim’s", pe malul drept al Senei şi "Tour d’Argent", pe malul stîng.  

Aici, unde era o superbă vedere spre acoperişul Catedralei Notre Dame, îşi dădea întîlnire aristocraţia europeană, din care nu lipsea regele Angliei, Eduard al VII-lea. Pe mese puteai găsi preparate din raţă şi scoici Saint Jacques, precum şi o băutură care se asocia cu succesele sportive: şam­pania!...  

Istoria Restaurantului Maxim’s e interesantă. Localul a fost creat în 1893, devenind un loc de rendez-vous al clientelei mondene pariziene, în perioada Belle Epoque. Pentru Expoziţia Universală din 1900, a fost decorat în stilul Art Nouveau. Înscris în inventarul francez al monumentelor istorice, localul este, astăzi, proprietatea nu mai puţin celebrului couturier Pierre Cardin.

Primul Sat olimpic

La Jocurile Olimpice din 1900, care s-au desfăşurat între 14 mai şi 18 octombrie, fiecare sport a avut comisia sa care s-a ocupat de alimentaţie. Banchetul gimnasticii a avut loc la Saint-Mandé, în Salonul Familiilor, făcîndu-se apel la toate restaurantele din jur pentru a putea face faţă numeroşilor meseni, circa 900.  

Douăzeci şi patru de ani mai tîrziu, la Paris, gastronomia va face carieră în istoria olimpismului. Pentru prima oară, a fost amenajat un sat olimpic în apropierea stadionului Colombes.  

Aici, se serveau trei mese pe zi. La micul dejun: cafea cu lapte, ciocolată sau ceai, pîine, unt, dulceaţă sau ouă cu jambon şi ceai. Prînzul presupunea un aperitiv, peşte sau ouă, friptură, legume, brînză, fructe, o jumătate de sticlă de vin roşu sau alb, o sticlă de bere sau o jumătate de litru de apă minerală, cafea sau ceai. Seara se puteau servi supă, un aperitiv, friptură, legume, desert, băuturi de acelaşi sortiment şi în aceeaşi cantitate ca la dejun şi o infuzie.



Restaurantul raţelor

Restaurantul "La Tour d’Argent", cel mai vechi şi unul dintre cele mai renumite din Paris, cunoscut şi în străinătate, a fost fondat în anul 1582. Aici se zice că ar fi luat masa şi Ţarul Rusiei Alexandru al II-lea, precum şi regele prusac Wilhelm I. Astăzi el are două stele în Ghidul Michelin. Cei peste 200 de angajaţi de toate naţiona­lităţile au un singur scop: satisfacerea clientului. ­Ospitalitatea, respectul tradiţiilor, dorinţa de a face lucrurile cît mai valoroase, creativitatea ­bucăta­rilor şi impresionantele cunoştinţe ale somelierilor sînt ­atuurile localului. André Terrail, ­actualul proprietar, îşi întîmpină oaspeţii cu o replică devenită ­celebră: "Nimic  nu este mai serios decît plăcerea culinară". În meniul restaurantului există peste 45 de feluri de bucate care au ca ­ingredient principal raţa, astfel încît fiecare preparat de acest fel are un număr: raţa 1, raţa 2 etc. Specialitatea cea mai renumită este "le canard à la presse" (raţă ­presată). Restaurantul are de asemenea o cramă în care se află peste o jumătate de million de sticle de vin de mare calitate. (Carmen Drăgan)

Carnea de raţă, înnobilată cu sosuri, garnituri şi condimente savuroase, a fost apreciată de sportivii sosiţi la Paris cu ocazia Jocurilor Olimpice de la începutul secolului al XX-lea.
Citeşte mai multe despre:   jocuri olimpice

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Ce soartă îi așteaptă în 2021 pe operatorii de jocuri de noroc din România?

Ce soartă îi așteaptă în 2021 pe operatorii de jocuri de noroc din România?
2021 este un an plin de speranță. Toată țara speră să fie mai bine decât 2020. 2020 a fost un an în care economia a avut mult de suferit, în special din cauza distanțării sociale și a carantinei care ne-a...

(P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!

(P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!
În diferite culturi și de-a lungul secolelor, oamenii și-au ridicat locuințe pentru ei și pentru familiile lor. Prin descoperirile făcute de-a lungul timpului de către specialiști, s-a observat faptul că...

(P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient

(P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient
Canapeaua este cel mai popular mobilier pentru relaxare. Fie că este vorba despre mobilierul unui hotel, vilă, birou, casă sau apartament, canapeaua este o parte integrantă a mobilierului tapițat. Poți co...

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic
Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 situl Sarmisegetusa Regia, din județul Hunedoara, a fost cu 10% mai mic decât cel înregistrat în 2019. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Hunedoara,...

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...
Serviciul de email marketing furnizat de