x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Lupta cu frigul

Lupta cu frigul

22 Feb 2005   •   00:00

BARUL CASEI

VERONICA GUZUN

Brrrrrrrrr. Ce frig e afara! Nici nu-ti vine sa scoti nasul din barlog. Intr-o zi in care pana si Soarele sta ascuns sub plapuma de nori grosi, de ce nu am sta si noi putin mai mult in patul nostru cald si prietenos? Iar daca timpul mereu grabit nu ne permite acest alint, poate ca putem sa-l compensam cu alte bucurii.

AMINTIRI. Daca incepi dimineata cu un pahar cu lapte cald cu miere, sigur vei face stanga-mprejur si te vei cuibari la loc in asternutul de care cu chiu, cu vai te-ai convins sa te desparti. De aceea, pentru un inceput de zi in forta, cred ca mult mai potrivita ar fi o bautura in amestec pe baza de lapte. Aceasta are un efect energizant si reconfortant, ba chiar unora le va aminti de verile calduroase petrecute la bunici, la tara, uitand ca afara e Gerul cel Mare.

SUBSTITUIRE. E cea mai potrivita bautura de dimineata, pentru ca este energizanta. Si, de ce nu, ar putea inlocui, macar din cand in cand, traditionala cafea la ibric. Unii poate se relaxeaza cand fumeaza o tigara si-si savureaza cafeaua. Dar, pentru mine, pana si stirile proaste, imposibil de evitat, parca nu mai sunt atat de urate cand sunt "diluate" cu o ceasca cu lapte, asa, ca in copilarie. Nu se prepara greu si nici nu risti sa-ti fuga laptele pe foc, pentru ca aceasta bautura este rece, potrivita pentru cei care se trezesc greu si sufera de sindromul lenii.

IMPRESII. Scot din dulap ceasca preferata, cea mare, cu floricele, si torn incet laptele rece pe care l-am preparat respectand reteta: o lingurita de miere, o lingura sirop de ciocolata si 200 ml lapte. Amestecam bine sa se topeasca mierea. In bucatarie se asterne miros de pace. Un egoism copilaresc ma cuprinde. Nu vreau sa impart cu nimeni aceasta minunata bautura, de aceea inchid usa de la bucatarie. Astfel, ramanem numai eu, ceasca si biscuitii de ovaz. Iau unul si il inmoi in lapte. Biscuitul meu este insetat. Acum stiu sigur ca ziua care urmeaza va fi mai calda, mai prietenoasa, mai vie. Si mai stiu ca gerul de afara nu ma va intrista, pentru ca am acumulat suficienta putere pentru a intra in lupta.

LAPTE CU BANANE SI OU
  • Ingrediente: o banana, 2-3 cuburi de gheata, 125 ml lapte, o lingura de zahar pudra, un galbenus de ou proaspat

  • Preparare: Banana taiata marunt si celelalte componente se pun intr-un shaker. Se agita shaker-ul. Amestecul se toarna intr-un pahar cu picior inalt. Se serveste imediat.
    SFAT
    Alte combinatii posibile sunt: o rosie, un ou proaspat, 125 ml lapte, piper si sare.
  • LAPTE CU CIOCOLATA
  • Ingrediente: o lingura sirop de ciocolata, 250 ml lapte

  • Preparare:
  • Ingredientele se amesteca bine cu un tel sau intr-un shaker si se servesc intr-un pahar obisnuit. Bautura preparata poate fi servita atat fierbinte, cat si racita la frigider.
    SFAT
    In loc de sirop de ciocolata se pot folosi pentru aceeasi cantitate de lapte doua lingurite de cacao si o lingura de zahar sau 30 grame de ciocolata menaj rasa.

    PRIETENUL PRIMEI INTALNIRI

    Se spune ca daca vrei sa cuceresti o femeie, serveste-o cu un pahar de vin. Dar nu orice vin este potrivit pentru o intalnire romantica. Daca vrei ca alegerea sa fie pe placul iubitei, alege un vin rosu, dulce, care se potriveste la o prajitura. Si care altul daca nu Cahorul sa fie cel mai potrivit pentru inceputul unei povesti de dragoste? Culoarea lui rubiniu- inchisa va straluci foarte frumos intr-un pahar elegant cu picior inalt. Gustul lui dulce, moale si catifelat nu are cum sa nu placa unei fiinte atat de pretentioase, cum ar fi femeia. Toate calitatile lui tradeaza faptul ca acesta este un vin aristocratic, pentru doamnele care se respecta. Vinul isi are originea in orasul cu acelasi nume din vestul Frantei. Iar ca sa va dau gata, vin la sfarsit cu cel mai puternic argument in sustinerea Cahorului. Vinul acesta reface globulele rosii ale sangelui. Deci, nu are cum sa nu devina un liant intre cei doi la prima intalnire.
    ×
    Subiecte în articol: lapte