Este foarte greu să descrii bucătăria americană, pentru că pur şi simplu este lipsită de trăsături intru totul originale. America, descoperită de europeni in secolul al XV-lea, a devenit cu timpul paradisul mult căutat şi regăsit, unde mii de emigranţi au inceput o lume nouă. Ca atare, bucătăria americană este un amalgam de influenţe asiatice, europene, dar şi africane. In acelaşi timp, insă, multe dintre preparatele care au devenit americane, au fost "exportate" in intreaga lume. Europenii, dar şi asiaticii au inceput să gătească in stil american.
Imprumuturi
Preparatele care astăzi pot fi considerate specifice bucătăriei americane derivă din cele europene, dar trebuie menţionat insă că, de-a lungul timpului, multe ingrediente locale au fost adăugate reţetelor originale. Astfel, tarta de mere (apple pie), hamburgerii sau pizza au avut ca punct de plecare preparatele similare europene. Altele, precum burito sau tacos, sunt specifice bucătăriei mexicane. In acelaşi timp, bucătăria americană nu este unitară, existănd mari diferenţe intre diferitele ei regiuni. Pe coasta de Est vedete sunt preparatele din fructe de mare, pe cănd in partea de vest cele mai multe preparate au ca ingredient principal carnea de vită.
Moştenire amerindiană
Pentru ca această caracterizare să fie şi mai dificilă, bucătăria americană actuală s-a clădit pe un fond mult mai vechi, "hrănindu-se" din moştenirea amerindienilor. Unele dintre elementele culinare specifice acelor vremuri sunt folosite şi astăzi: păinea din mălai, carnea de curcan, merişorul, afinele, crupele, ghimbirul, salata sau ienupărul. Multe dintre ingredientele bucătăriei amerindiene se regăsesc in atăt de bogata bucătărie aztecă. Ciocolata, vanilia, chilli, alunele, roşiile, avocado, dovleceii, fasolea, cartofii, ananasul sau papaya au trecut de mult timp graniţele continentului american.
Cu specific american
Barbeque-ul, curcanul umplut şi tarta de mere au devenit preparatele a căror simplă menţionare te duce cu găndul la America. Tarta de mere, pregătită mai intăi in Anglia, a devenit specifică Americii de-abia in secolul al XVIII-lea, atunci cănd coloniştii au plantat primii meri. Tarta se prepară foarte simplu, peste un strat de aluat aşezăndu-se feliuţe de mere crude, presărate cu zahăr şi condimente, dintre care cele mai importante sunt nucşoara şi scorţişoara. Peste umplutură se aşază un al doilea strat de aluat şi se ţine in cuptor pănă cănd devine aurie şi crocantă.
Prima zi a Recunoştinţei (Thanksgiving Day) a fost celebrată in anul 1621 pentru a aminti de recolta aproape miraculoasă ce a urmat unei ierni necruţătoare. La această sărbătoare au fost invitaţi şi indienii Wampanoag. In continuare, tot mai multe state americane au adoptat această sărbătoare, ce avea loc imediat după străngerea recoltei. Preşedintele Abraham Lincoln a transformat-o in zi naţională, celebrăndu-se in fiecare an in ultima joi a lunii noiembrie.
Curcanul, vedeta acestei sărbători, se pregăteşte in special la cuptor, umplut cu diferite legume şi sosuri speciale. Curcan cu mere şi rozmarin, curcan stropit cu sos de arţar, curcan umplut cu caise, curcan umplut cu portocale şi sos de chilii, curcan umplut cu cireşe şi nuci pecan etc.
Fasole in cuptor, ca la Boston
Ingrediente:
450 g fasole albă cu bobul mic, 250 g carne sărată de porc, două cepe, doi căţei de usturoi, o cană de roşii piure, o linguriţă de sare, două linguriţe de piper negru proaspăt măcinat, două linguri de muştar, 40 g zahăr brun, 50 ml melasă, două frunze de dafin, 3 linguri de oţet.
Preparare: Fasolea se curăţă şi se spală de căteva ori in apă rece. Carnea sărată de porc se taie in făşii groase de doi centimetri. Toate ingredientele (in afară de carne) se pun intr-o oală şi se lasă să fiarbă pe foc. Se aşază făşiile de carne deasupra. Se acoperă cu un capac şi se ţine oala in cuptor la 250ËC timp de 5 ore. Se verifică din cănd in cănd ca lichidul să acopere fasolea. Se mai poate adăuga apă. Se ia capacul de pe oală şi se mai ţine pe foc incă o oră. Inainte de a servi se indepărtează făşiile de carne.
Prăjiturele cu unt de arahide
Ingrediente: 375 g făină, praf de copt, sare, 75 g unt, 75 g margarină, 150 g zahăr, 150 g zahăr brun, două ouă, 150 g unt de arahide.
Preparare: Se amestecă făina, două pliculeţe cu praf de copt şi un vărf de sare. Se mixează margarina cu untul. Se adaugă ouăle bătute, zahărul, apoi untul de arahide. Se toarnă peste compoziţia de făină. Se infăşoară aluatul in hărtie cerată şi se lasă in frigider timp de două ore. Din aluat se formează mingiuţe care se aşază intr-o tavă unsă. Cu furculiţa scufundată in făină se inţeapă prăjiturelele. Se coc timp de 10-12 minute.
Cină ca in New England
Ingrediente: 2.250 g piept de vită, 450 g sfeclă roşie, 6 morcovi, 6 cepe mici, 900 g cartofi, 3 napi mici, o varză mică, două linguri de unt, pătrunjel.
Preparare: Carnea de vită se fierbe timp de patru-cinci ore, eliminănd spuma. Se adaugă morcovii, cepele, cartofii şi napii descojiţi. In timpul acesta se pune separat la fiert sfecla, apoi se prăjeşte puţin in unt incins. Cu un sfert de oră inainte de a fi gata carnea, se taie varza in cubuleţe şi se pun in oală peste carne şi legume. Se acoperă oala şi se lasă să fiarbă. Carnea fiartă se pune pe un platou, iar alături de ea se aşază legumele. Se ornează cu frunze de pătrunjel.
Morcovi caramelizaţi
Ingrediente: 8 morcovi, 120 ml suc de portocale, o lingură de coajă de portocală, 3 linguri de zahăr brun, un vărf de cuţit de nucşoară, 3 linguri de unt.
Preparare: Morcovii se curăţă de coajă şi se taie in feliuţe groase. Se pun la fiert intr-o oală cu apă şi sare, apoi se scurg de apă. Intr-o tigaie se incinge untul şi se adaugă zahărul, sucul de portocale, coaja de portocale şi nucşoara. Se pun şi feliile de morcovi. Se lasă pe foc, avănd grijă ca morcovii să fie acoperiţi de sos. Alte variante ale acestei reţete includ printre condimente ghimbirul şi menta.