Aspicul, mai mult decăt maioneza, este o piatră de incercare pentru gospodine. Pentru că se apropie Sărbătorile, aţi putea să le oferiţi celor dragi preparate normale, dar cu un aspect mai apetisant.
După cum se ştie, aspicul este o gelatină obţinută prin fierberea oaselor sau a cărnii, care insă nu trebuie confundată cu piftia. Poate servi ca garnitură pentru orice carne de vănat, peşte, limbă şi chiar mezeluri, cărnaţi fripţi, ouă răscoapte, castraveţi acri etc. In general, preparatele in aspic se fac la ocazii, cum ar fi Sărbătorile de iarnă.
PREPARARE. Pentru prepararea aspicului din oase se pun la fiert o bucată din os de viţel, o jumătate de kg de oase de vacă, 200 g şorici de porc, doi morcovi, două rădăcini de pătrunjel, o ceapă, o gulie, patru litri de apă şi sare. Se lasă să fiarbă două-trei ore la foc potrivit, luănd continuu spuma. Cănd a scăzut apa pe jumătate, se strecoară supa in alt vas, se adaugă două-trei foi de dafin. Cănd a inceput să fiarbă, se adaugă şase albuşuri bătute spumă cu două-trei linguri de oţet, amestecănd mereu pănă se limpezeşte. Pentru a se proba dacă este suficient de fiert pentru a se lega, se lasă la răcit o cantitate mică. Cu căt este mai inchegat, cu atăt arată mai bine. Se filtrează zeama de atătea ori, pănă devine complet limpede. Aspicul se poate colora verde cu zeamă de spanac, roşu cu zeamă de sfeclă crudă sau galben cu zahăr ars. Se păstrează la rece şi se poate refolosi prin incălzire.
GARNISIRE. Multe măncăruri care se servesc reci se pot imbrăca in aspic. Dacă se garniseşte numai partea de deasupra, aspicul se toarnă pe fundul formei in grosime de un centimetru şi se lasă la rece să se coaguleze. Pentru garnisirea aspicului se mai folosesc măsline, pătrunjel verde, morcov fiert, boabe de mazăre, gogoşari sau castraveţi muraţi, şuncă, sardele etc. După ce se aşază garnitura, se toarnă un strat subţire de aspic, care se lasă să se inchege. Se adaugă carnea, mezelurile, ouăle sau castraveţii. Apoi se umple cu restul de aspic şi se ţine la rece să se inchege. La servit se inmoaie forma in apă caldă şi se răstoarnă imediat pe o farfurie, de preferinţă de sticlă.
Astfel putem prepara ficat de găscă in aspic. Ficatul se prăjeşte, apoi se mixează cu trei-patru ciuperci prăjite şi cu puţină păine inmuiată in lapte şi stoarsă. Se freacă spumă 50 g unt, puţină smăntănă, sare, piper. Se imbracă in aspic o formă in care se pune pasta din ficat, se umple apoi cu aspic şi se dă la rece. Se răstoarnă pe farfurie şi se garniseşte.
Pui in aspic
INGREDIENTE: carne de pasăre, salată verdePREPARARE: Carnea se desprinde de pe oase şi se taie in felii. In forma ornată se aşază feliile de carne suprapuse, neinghesuite. Se lasă pe margine un spaţiu liber de 1 cm şi se toarnă aspic, umplănd toate golurile şi depăşind nivelul cărnii cu 1 cm. Se ţine la frigider să se răcească 30 de minute. Se adaugă foi de salată. Apoi se umple cu aspic şi acel spaţiu gol, lăsănd să depăşească nivelul salatei cu 1 cm pentru a le fixa. Se mai pot folosi boabe de mazăre crude sau din conservă. Salata se poate folosi doar ca ornament.