x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Marea carte de bucate

0
22 Aug 2007 - 00:00

In introducerea cărţii "Marea carte de bucate. Bucătăria romănească", Maria Cristea Şoimu prezintă anumite sfaturi utile gospodinelor sau viitoarelor gospodine, in incercarea de a le demonstra că bucătăria se invaţă practicănd.

In introducerea cărţii "Marea carte de bucate. Bucătăria romănească", Maria Cristea Şoimu prezintă anumite sfaturi utile gospodinelor sau viitoarelor gospodine, in incercarea de a le demonstra că bucătăria se invaţă practicănd. Autoarea işi relatează propia experienţă, dezvăluindu-le cititoarelor modul de prelucrare a fiecărei reţete in parte, după propria sa viziune. Cartea este utilă tinerelor gospodine, dar şi doamnelor experimentate, care descoperă in fiecare clipă un nou mijloc de a-i bucura pe ceilalţi, de a le incănta privirile şi simţurile.

Bucătăreasa raţională

O bună gospodină trebuie să ştie să-şi gestioneze timpul de lucru, să păstreze reţetele invăţate in familie, să gătească in mod tradiţional, neuitănd pericolul de a se expune la grăsimi, cu alte cuvinte să fie o "bucătăreasă raţională". "Fast food nu inseamnă numai repede, ci inseamnă măncare pregătită standard cu hormoni, vitamine, coloranţi, ingrediente selectate şi tratate", spune autoarea. Majoritatea reţetelor au fost testate chiar in bucătăria proprie, unele după lungi incercări eşuate.

Sfaturi şi reţete pentru toţi

Sfaturile se indreaptă mai mult spre tinerele gospodine, care sunt la inceputul unei noi experienţe. Totul se invaţă dacă "avem lăngă noi doi prieteni: dragostea pentru familia noastră şi foamea". Fiind o bună cunoscătoare a bucătăriei romăneşti, Maria Cristea Şoimu face apel la măncărurile specifice locuitorilor de pe intreg teritoriul ţării, unele dintre ele fiind preluate de la alte popoare şi readaptate, după gustul nostru şi in funcţie de talentul culinar. Sfaturi utile pentru toţi, reţete alese dintre cele mai bune, o carte care este necesară fiecărei gospodine in parte. Un ultim gănd al autoarei "Incercănd, veţi reuşi", aduce o notă de optimism şi de incredere că lucrurile vor decurge de la sine.

Mămăligă "jandarm"

Ingrediente: 300 g mălai, o găină mare şi grasă, sare.

Preparare: Se curăţă găina, se goleşte de intestine, se părleşte pe foc viu, apoi se spală in apă rece. Se pune să fiarbă intr-o oală mare, plină cu apă rece. Se fierbe descoperit căteva ore, iar cănd carnea se desprinde de pe os se ia oala de pe foc. Se strecoară zeama in care a fiert, se pune in ceaun un litru de zeamă şi se adaugă mălaiul proaspăt cernut, inainte de a o clocoti. Se fierbe la foc mic o jumătate de oră, amestecănd in ceaun cu o lingură de lemn, ca să nu se prindă. Sarea se pune la fiertul păsării, dar se mai adaugă, dacă e nevoie, atunci cănd se pune mălaiul. Mămăliga se răstoarnă pe o farfurie căt este moale. Se serveşte caldă, cu carne de pasăre şi mujdei de usturoi.

Chiftele de vinete

Ingrediente: 4 vinete mari, o ceaşcă de ulei, sare, două ouă, 3 linguri de făină, o ceapă.

Preparare: Se coc vinetele, se curăţă şi se toacă mărunt cu un cuţit special de lemn. Se pun peste ceapa tocată sare, făină şi cele două ouă bătute bine. Se ia cu lingura din amestec şi se prăjesc chiftelele in ulei incins.

Chiftelele se servesc fierbinţi, cu cartofi stropiţi cu unt sau cu sos de roşii indulcit, cu păine proaspătă şi un vin rosé.

Ciorbă de fasole boabe cu gogonele murate

Ingrediente: 1/4 kg fasole, 3-4 gogonele murate, 1/2 l zeamă de gogonele, leuştean, o lingură de ulei, un morcov, o ceapă, sare, cimbru, un păstărnac.

Preparare: Se spală fasolea, se lasă căteva ore in apă rece, apoi se dă in clocot şi se aruncă in apă. Se umple oala cu apă rece şi se pune fasolea să fiarbă cu un păstărnac curăţat şi spălat. Se adaugă puţină sare de la inceputul fierberii, pentru ca boabele să rămănă intregi. Cănd fasolea s-a inmuiat uşor se adaugă zarzavatul tăiat şi o crenguţă de cimbru. Se continuă fierberea pănă cănd morcovul se inmoaie, după care se acreşte ciorba cu zeama de la trei gogonele murate (tocate) care au fiert separat, cel puţin un sfert de oră. Ciorba se parfumează cu leuştean tocat şi se adaugă o lingură de ulei odată cu zeama de gogonele. Ciorba aceasta se serveşte rece, cu mămăligă caldă şi ceapă de apă.

Plăcintă dobrogeană

Ingrediente: aluatul: un ou, sare, apă şi făină; umplutura: 1/2 kg carne de oaie, o ceapă, sare, piper măcinat, un ou, o linguriţă de mentă.

Preparare: Se frămăntă un aluat pănă devine potrivit de tare, astfel: se sparge oul, se adaugă apă căt incape in 3 jumătăţi de ou, se pune un praf de sare şi se cerne deasupra făina.

Carnea se trece prin maşina de tocat, se căleşte cu ceapa tocată mărunt şi se amestecă, după ce s-a răcit, cu un ou intreg bătut bine, o linguriţă de mentă pisată, sare şi piper după gust. Se omogenizează amestecul şi se umple doar o jumătate de foaie de aluat, cealaltă jumătate se lipeşte prin apăsare pe margini, ca să se obţină o jumătate de cerc.

Plăcintele se prăjesc in ulei incins şi se servesc calde, cu vin alb demisec sau tare.

Părjoale de peşte in sos de ceapă

Ingrediente: un kg peşte congelat fără oase, sare, 3 cepe, un ou, piper măcinat, 3 cartofi, o jumătate de lămăie, două linguri de unt sau o ceaşcă de ulei, pesmet, boia dulce.

Preparare: Din peştele curăţat de solzi şi de oase şi pe jumătate decongelat, tăiat cubuleţe mici, o ceapă tocată mărunt, un ou, sare şi piper măcinat se prepară un amestec omogen şi se fac părjoale care se trec prin pesmet şi se prăjesc in ulei fierbinte. Se scot separat pe o farfurie. Cartofii se curăţă de coajă, se taie rondele şi se pun cu două cepe tăiate peştişori să se prăjească in uleiul rămas de la părjoale. Se inmoaie uşor, se adaugă o cană de apă caldă şi sare şi se acoperă cratiţa. Se fierbe măncarea incet, colorată cu o linguriţă de boia dulce de ardei. Se pun părjoalele in sos, se lasă să clocotească 10 minute impreună şi se serveşte totul cald, cu zeamă de lămăie stoarsă peste părjoale, cu păine proaspătă sau prăjită şi cu vin alb.

Citeşte mai multe despre:   sare,   apă,   ulei,   bucate cercate

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...
Serviciul de email marketing furnizat de