x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Marea carte de bucate

Marea carte de bucate

22 Aug 2007   •   00:00

In introducerea cărţii "Marea carte de bucate. Bucătăria romănească", Maria Cristea Şoimu prezintă anumite sfaturi utile gospodinelor sau viitoarelor gospodine, in incercarea de a le demonstra că bucătăria se invaţă practicănd.

In introducerea cărţii "Marea carte de bucate. Bucătăria romănească", Maria Cristea Şoimu prezintă anumite sfaturi utile gospodinelor sau viitoarelor gospodine, in incercarea de a le demonstra că bucătăria se invaţă practicănd. Autoarea işi relatează propia experienţă, dezvăluindu-le cititoarelor modul de prelucrare a fiecărei reţete in parte, după propria sa viziune. Cartea este utilă tinerelor gospodine, dar şi doamnelor experimentate, care descoperă in fiecare clipă un nou mijloc de a-i bucura pe ceilalţi, de a le incănta privirile şi simţurile.

Bucătăreasa raţională

O bună gospodină trebuie să ştie să-şi gestioneze timpul de lucru, să păstreze reţetele invăţate in familie, să gătească in mod tradiţional, neuitănd pericolul de a se expune la grăsimi, cu alte cuvinte să fie o "bucătăreasă raţională". "Fast food nu inseamnă numai repede, ci inseamnă măncare pregătită standard cu hormoni, vitamine, coloranţi, ingrediente selectate şi tratate", spune autoarea. Majoritatea reţetelor au fost testate chiar in bucătăria proprie, unele după lungi incercări eşuate.

Sfaturi şi reţete pentru toţi

Sfaturile se indreaptă mai mult spre tinerele gospodine, care sunt la inceputul unei noi experienţe. Totul se invaţă dacă "avem lăngă noi doi prieteni: dragostea pentru familia noastră şi foamea". Fiind o bună cunoscătoare a bucătăriei romăneşti, Maria Cristea Şoimu face apel la măncărurile specifice locuitorilor de pe intreg teritoriul ţării, unele dintre ele fiind preluate de la alte popoare şi readaptate, după gustul nostru şi in funcţie de talentul culinar. Sfaturi utile pentru toţi, reţete alese dintre cele mai bune, o carte care este necesară fiecărei gospodine in parte. Un ultim gănd al autoarei "Incercănd, veţi reuşi", aduce o notă de optimism şi de incredere că lucrurile vor decurge de la sine.

Mămăligă "jandarm"

Ingrediente: 300 g mălai, o găină mare şi grasă, sare.

Preparare: Se curăţă găina, se goleşte de intestine, se părleşte pe foc viu, apoi se spală in apă rece. Se pune să fiarbă intr-o oală mare, plină cu apă rece. Se fierbe descoperit căteva ore, iar cănd carnea se desprinde de pe os se ia oala de pe foc. Se strecoară zeama in care a fiert, se pune in ceaun un litru de zeamă şi se adaugă mălaiul proaspăt cernut, inainte de a o clocoti. Se fierbe la foc mic o jumătate de oră, amestecănd in ceaun cu o lingură de lemn, ca să nu se prindă. Sarea se pune la fiertul păsării, dar se mai adaugă, dacă e nevoie, atunci cănd se pune mălaiul. Mămăliga se răstoarnă pe o farfurie căt este moale. Se serveşte caldă, cu carne de pasăre şi mujdei de usturoi.

Chiftele de vinete

Ingrediente: 4 vinete mari, o ceaşcă de ulei, sare, două ouă, 3 linguri de făină, o ceapă.

Preparare: Se coc vinetele, se curăţă şi se toacă mărunt cu un cuţit special de lemn. Se pun peste ceapa tocată sare, făină şi cele două ouă bătute bine. Se ia cu lingura din amestec şi se prăjesc chiftelele in ulei incins.

Chiftelele se servesc fierbinţi, cu cartofi stropiţi cu unt sau cu sos de roşii indulcit, cu păine proaspătă şi un vin rosé.

Ciorbă de fasole boabe cu gogonele murate

Ingrediente: 1/4 kg fasole, 3-4 gogonele murate, 1/2 l zeamă de gogonele, leuştean, o lingură de ulei, un morcov, o ceapă, sare, cimbru, un păstărnac.

Preparare: Se spală fasolea, se lasă căteva ore in apă rece, apoi se dă in clocot şi se aruncă in apă. Se umple oala cu apă rece şi se pune fasolea să fiarbă cu un păstărnac curăţat şi spălat. Se adaugă puţină sare de la inceputul fierberii, pentru ca boabele să rămănă intregi. Cănd fasolea s-a inmuiat uşor se adaugă zarzavatul tăiat şi o crenguţă de cimbru. Se continuă fierberea pănă cănd morcovul se inmoaie, după care se acreşte ciorba cu zeama de la trei gogonele murate (tocate) care au fiert separat, cel puţin un sfert de oră. Ciorba se parfumează cu leuştean tocat şi se adaugă o lingură de ulei odată cu zeama de gogonele. Ciorba aceasta se serveşte rece, cu mămăligă caldă şi ceapă de apă.

Plăcintă dobrogeană

Ingrediente: aluatul: un ou, sare, apă şi făină; umplutura: 1/2 kg carne de oaie, o ceapă, sare, piper măcinat, un ou, o linguriţă de mentă.

Preparare: Se frămăntă un aluat pănă devine potrivit de tare, astfel: se sparge oul, se adaugă apă căt incape in 3 jumătăţi de ou, se pune un praf de sare şi se cerne deasupra făina.

Carnea se trece prin maşina de tocat, se căleşte cu ceapa tocată mărunt şi se amestecă, după ce s-a răcit, cu un ou intreg bătut bine, o linguriţă de mentă pisată, sare şi piper după gust. Se omogenizează amestecul şi se umple doar o jumătate de foaie de aluat, cealaltă jumătate se lipeşte prin apăsare pe margini, ca să se obţină o jumătate de cerc.

Plăcintele se prăjesc in ulei incins şi se servesc calde, cu vin alb demisec sau tare.

Părjoale de peşte in sos de ceapă

Ingrediente: un kg peşte congelat fără oase, sare, 3 cepe, un ou, piper măcinat, 3 cartofi, o jumătate de lămăie, două linguri de unt sau o ceaşcă de ulei, pesmet, boia dulce.

Preparare: Din peştele curăţat de solzi şi de oase şi pe jumătate decongelat, tăiat cubuleţe mici, o ceapă tocată mărunt, un ou, sare şi piper măcinat se prepară un amestec omogen şi se fac părjoale care se trec prin pesmet şi se prăjesc in ulei fierbinte. Se scot separat pe o farfurie. Cartofii se curăţă de coajă, se taie rondele şi se pun cu două cepe tăiate peştişori să se prăjească in uleiul rămas de la părjoale. Se inmoaie uşor, se adaugă o cană de apă caldă şi sare şi se acoperă cratiţa. Se fierbe măncarea incet, colorată cu o linguriţă de boia dulce de ardei. Se pun părjoalele in sos, se lasă să clocotească 10 minute impreună şi se serveşte totul cald, cu zeamă de lămăie stoarsă peste părjoale, cu păine proaspătă sau prăjită şi cu vin alb.

×
Subiecte în articol: sare apă ulei bucate cercate