x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Masă de nota 10

0
Autor: Emanuel Fantaneanu 13 Aug 2008 - 00:00

Acolo unde a triumfat inegala­bila Nadia Comăneci, la Montreal, în 1976, una dintre inovaţiile în materie de gastronomie olimpică a fost şi existenţa unei bucătării universale, pentru un singur mare restaurant, unde toată lumea se reunea în orele de recuperare. 



Acolo unde a triumfat inegala­bila Nadia Comăneci, la Montreal, în 1976, una dintre inovaţiile în materie de gastronomie olimpică a fost şi existenţa unei bucătării universale, pentru un singur mare restaurant, unde toată lumea se reunea în orele de recuperare.  

Acest meniu internaţional, unde în fiecare zi se rulau 85 de feluri şi 18 deserturi, se combina perfect cu specialităţile locale, cum ar fi clătitele şi pîinea în sirop de arţar la micul dejun sau supă de mazăre, pateuri şi tarte cu sirop de arţar la prînz şi seara.  

Cinci meniuri s-au utilizat în perioada 1 iulie – 6 august 1976, pe durata Jocurilor, totul fiind preparat în bucătăria amintită şi supus unui control cu 46 de analize zilnic.  

În 1976 se aflau aproximativ 6.000 de restaurante în Montreal, dintre care peste 300 ofereau la preţuri modice de la tradiţionalul Yorkshire pudding şi rosbif englez la specialităţi ale bucătăriei autohtone, putîndu-se realiza, în cele din urmă, un veritabil tur al lumii gastrono­mice: sushi, sukiyaki, raţă sălbatică, purcel de lapte, shahjahni, wie­nerschnitzel, musaca, osso buco, zarzuela, zacuscă, fără a uita specialităţile marine (peşte, crustacee, fructe de mare) sau homar şi somon de Atlantic ori Pacific.

În afara Satului Olimpic, în an­samblul de arene competiţionale, or­ganizatorii au instalat 185 de bufete, dintre care 80 la stadion, 13 cofetării şi 10 baruri.  

Cantităţi impresionante

Atunci cînd s-a tras linie şi s-a adunat, s-a ajuns la concluzia că între 1 iulie şi 6 august s-au consumat: 45,5 tone de hamburger, 34 tone de friptură, 7 tone de miel, 23 tone de jambon, 27 tone de păsări, 26 tone de peşte şi crustacee, 136 tone de legume proaspete şi congelate, 12.000 lădiţe cu fructe, 91 tone de cartofi, 110.000 chifle, 6.000 diverse sortimente de condimente, 183.000 iaurturi, 403.000 ouă, 60.000 litri de îngheţată, 31.960 litri de lapte, 12.070 litri de lapte cu ciocolată, 18.700 litri lapte degresat, 115 bidoane de suc concentrat de fructe.  Trebuie să recunoaştem, cantităţile impresionante nu au făcut disonanţă cu performanţele realizate de sportivi.

Yorkshire pudding

Ingrediente: 500 ml lapte, 6 ouă, 400 g făină, o lingură de unt, o lingură de ulei, sare  

Preparare:
Se bat ouăle, se adaugă sare şi apoi lapte. Se pune făina, se mai bate puţin şi se lasă 30 minute. Se încinge cuptorul şi se lasă tava de budincă pentru 3-4 minute. Se scoate tava şi se pun repede în ea untul şi uleiul. Iute, cît este tava fierbinte, se pune compoziţia în tavă. Se lasă în cuptor 20 minute şi se serveşte fierbinte. ­York­shire ­pudding se poate ­transforma în desert cu fructe, dacă după coa­cere se pun pe deasupra fructe de pădure sau fructe din compot, friş­că sau îngheţată.
Citeşte mai multe despre:   tone,   jocuri olimpice

 



Mai multe titluri din categorie

Cea de-a zecea ediţie iUmor, lider de audiență, seara trecută, la Antena 1

Cea de-a zecea ediţie iUmor, lider de audiență, seara trecută, la Antena 1
Galerie Foto Cea de-a zecea ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, în intervalul 19:59 -22:08 la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18-49 de cu o audiență medie de...

The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor

The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor
Galerie Foto Seara trecută, în cel de-al treilea Bootcamp X Factor, Delia a decis care sunt echipele cu care va merge mai departe în competiție. The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună vor participa în următoarea...

Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion

Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion
Românii au rezervat circa jumătate din capacitatea de cazare a țării pentru Revelion, arată un studiu al Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT). În același timp, cea mai...

Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată

Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată
A construi o casă înseamnă un lung proces presărat cu stres, decizii, acte de semnat și de aprobări primite. Este o perioadă stresantă, dar la finalul acestei experiențe totul merită, pentru că vei avea casa...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1 ”Devine cu adevărat stresant”

Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1  ”Devine cu adevărat stresant”
Grupurile Deliei sunt pregătite pentru etapa Bootcamp-ul X Factor și vor face tot posibilul să primească unul dintre cele trei scaune pe care jurata le pune la bătaie pentru Battle-uri, astăzi, de la 20:30, la...

Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia

Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia
Cod roșu de furtuni în Grecia. Temperaturile sunt scăzute, furtunile puternice sunt însoțite de precipitații cu grindină de alocuri și rafale de vânt de până la gradul 8 pe scara Beaufort,...

UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE

UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE
Comisia Europeană vrea  prelungirea valabiltății certificatelor de vaccinare până la 9 luni. În UE au fost emise, până în prezent, 650 de milioane de documente.  „În același timp, situația...

Emi și Cuza, Mihai și Elwira Petre luptă în marea finală Asia Express- Drumul Împăraților

Emi și Cuza, Mihai și Elwira Petre luptă în marea finală  Asia Express- Drumul Împăraților
Galerie Foto Drumul Împăraților, traseul celui de-al patrulea sezon al celui mai dur reality – show,  Asia Express, ajunge la final. Duminică, 28 noiembrie, de la 20:00, Antena 1 difuzează lupta decisivă între...

Acțiunea de eliminare, prin orice mijloace, a insectelor dăunătoare este esențială pentru siguranța dumneavoastră

Acțiunea de eliminare, prin orice mijloace, a insectelor dăunătoare este esențială pentru siguranța dumneavoastră
Indiferent că vorbim despre propriile locuințe, despre spatiile de lucru, instituții publice și așa mai departe, dăunătorii de orice fel, fie că discutăm despre rozătoare sau despre insecte, acestea nu trebuie...

Motive pentru care continuăm să evoluăm pe piața balustradelor din inox într-un ritm alert !

Motive pentru care continuăm să evoluăm pe piața balustradelor din inox într-un ritm alert !
Utilizată în mod special în mediul exterior balustrada a început să fie integrată din ce în ce mai mult în procesul de amenajare interioară. Această situație a apărut ca urmare a faptului că balustrada...

Cadouri de casă nouă pentru o femeie: de la electrocasnice la lenjerii de pat

Cadouri de casă nouă pentru o femeie: de la electrocasnice la lenjerii de pat
În viața fiecărei femei, momentul cumpărării unei case este cu adevărat foarte important, un moment de tranziție care presupune schimbări intense și care tocmai din acest motiv merită sărbătorit. Dacă o...

Modificări în lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. România intră în zona galbenă

Modificări în lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. România intră în zona galbenă
Lista statelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat a fost actualizată de CNSU. Unele state UE au ajuns în zona galbenă iar altele au trecut în zona roșie.  Prin urmare, Monaco intră în zona roșie,...

Ziua Recunoștinței/Thanksgiving

Ziua Recunoștinței/Thanksgiving
Galerie Foto Ziua Recunoștinței este de departe cea mai importantă zi de sărbătoare a americanilor. Fără daruri, fără petrecere și nu seara. Este vorba de o masă de prânz la care participă familia, prietenii apropiați...

Castrum Deva sau o altă versiune a legendei Meșterului Manole 

Castrum Deva sau o altă versiune a legendei Meșterului Manole 
Folclorul local din zona Cetății Deva a păstrat foarte multe legende legate de acest loc istoric. Multe povești cu zâne, balauri și alte personaje fantastice, dar și despre niște tuneluri subterane care ar duce s...
Serviciul de email marketing furnizat de