x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Masă de nota 10

0
Autor: Emanuel Fantaneanu 13 Aug 2008 - 00:00

Acolo unde a triumfat inegala­bila Nadia Comăneci, la Montreal, în 1976, una dintre inovaţiile în materie de gastronomie olimpică a fost şi existenţa unei bucătării universale, pentru un singur mare restaurant, unde toată lumea se reunea în orele de recuperare. 



Acolo unde a triumfat inegala­bila Nadia Comăneci, la Montreal, în 1976, una dintre inovaţiile în materie de gastronomie olimpică a fost şi existenţa unei bucătării universale, pentru un singur mare restaurant, unde toată lumea se reunea în orele de recuperare.  

Acest meniu internaţional, unde în fiecare zi se rulau 85 de feluri şi 18 deserturi, se combina perfect cu specialităţile locale, cum ar fi clătitele şi pîinea în sirop de arţar la micul dejun sau supă de mazăre, pateuri şi tarte cu sirop de arţar la prînz şi seara.  

Cinci meniuri s-au utilizat în perioada 1 iulie – 6 august 1976, pe durata Jocurilor, totul fiind preparat în bucătăria amintită şi supus unui control cu 46 de analize zilnic.  

În 1976 se aflau aproximativ 6.000 de restaurante în Montreal, dintre care peste 300 ofereau la preţuri modice de la tradiţionalul Yorkshire pudding şi rosbif englez la specialităţi ale bucătăriei autohtone, putîndu-se realiza, în cele din urmă, un veritabil tur al lumii gastrono­mice: sushi, sukiyaki, raţă sălbatică, purcel de lapte, shahjahni, wie­nerschnitzel, musaca, osso buco, zarzuela, zacuscă, fără a uita specialităţile marine (peşte, crustacee, fructe de mare) sau homar şi somon de Atlantic ori Pacific.

În afara Satului Olimpic, în an­samblul de arene competiţionale, or­ganizatorii au instalat 185 de bufete, dintre care 80 la stadion, 13 cofetării şi 10 baruri.  

Cantităţi impresionante

Atunci cînd s-a tras linie şi s-a adunat, s-a ajuns la concluzia că între 1 iulie şi 6 august s-au consumat: 45,5 tone de hamburger, 34 tone de friptură, 7 tone de miel, 23 tone de jambon, 27 tone de păsări, 26 tone de peşte şi crustacee, 136 tone de legume proaspete şi congelate, 12.000 lădiţe cu fructe, 91 tone de cartofi, 110.000 chifle, 6.000 diverse sortimente de condimente, 183.000 iaurturi, 403.000 ouă, 60.000 litri de îngheţată, 31.960 litri de lapte, 12.070 litri de lapte cu ciocolată, 18.700 litri lapte degresat, 115 bidoane de suc concentrat de fructe.  Trebuie să recunoaştem, cantităţile impresionante nu au făcut disonanţă cu performanţele realizate de sportivi.

Yorkshire pudding

Ingrediente: 500 ml lapte, 6 ouă, 400 g făină, o lingură de unt, o lingură de ulei, sare  

Preparare:
Se bat ouăle, se adaugă sare şi apoi lapte. Se pune făina, se mai bate puţin şi se lasă 30 minute. Se încinge cuptorul şi se lasă tava de budincă pentru 3-4 minute. Se scoate tava şi se pun repede în ea untul şi uleiul. Iute, cît este tava fierbinte, se pune compoziţia în tavă. Se lasă în cuptor 20 minute şi se serveşte fierbinte. ­York­shire ­pudding se poate ­transforma în desert cu fructe, dacă după coa­cere se pun pe deasupra fructe de pădure sau fructe din compot, friş­că sau îngheţată.
Citeşte mai multe despre:   tone,   jocuri olimpice

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând din 5 noiembrie, poveştile emoţionante inspirate din viaţa reală continuă în cel mai nou capitol Sacrificiul: Alegerea, în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1. Dezvăluirile uluitoare, momentele...

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte
Dacă anotimpul tău favorit e iarna, cu siguranță la munte te simți în mediul tău natural. Fie că îți place să schiezi, să mergi în drumeții sau pur și simplu alegi această destinație ca să te relaxezi, ...

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani
Galerie Foto Dimineţile încep să aibă iz maramureşean la Neatza cu Răzvan şi Dani. Matinalii le-au făcut ieri o surpriză telespectatorilor şi au anunţat cea mai nouă colaborare a emisiunii cu unul dintre cei mai...

Produsele Clearspring acum si in Romania

Produsele Clearspring acum si in Romania
Clearspring este un brand creat de o afacere de familie angajată de peste 25 de ani în promovarea alimentelor fine organice şi a specialităţilor japoneze tradiţionale. Gama lor de produse este premiată şi...

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc
Galerie Foto Magnetella este un proiect inedit ce a luat naștere din dragoste pentru frumosul românesc.  Își  propune să redescopere și să  readucă în atenție tradițiile, obiceiurile şi stilul de viață au...

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...
Serviciul de email marketing furnizat de