x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Masă de nota 10

Masă de nota 10

de Emanuel Fantaneanu    |    13 Aug 2008   •   00:00

Acolo unde a triumfat inegala­bila Nadia Comăneci, la Montreal, în 1976, una dintre inovaţiile în materie de gastronomie olimpică a fost şi existenţa unei bucătării universale, pentru un singur mare restaurant, unde toată lumea se reunea în orele de recuperare. 



Acolo unde a triumfat inegala­bila Nadia Comăneci, la Montreal, în 1976, una dintre inovaţiile în materie de gastronomie olimpică a fost şi existenţa unei bucătării universale, pentru un singur mare restaurant, unde toată lumea se reunea în orele de recuperare.  

Acest meniu internaţional, unde în fiecare zi se rulau 85 de feluri şi 18 deserturi, se combina perfect cu specialităţile locale, cum ar fi clătitele şi pîinea în sirop de arţar la micul dejun sau supă de mazăre, pateuri şi tarte cu sirop de arţar la prînz şi seara.  

Cinci meniuri s-au utilizat în perioada 1 iulie – 6 august 1976, pe durata Jocurilor, totul fiind preparat în bucătăria amintită şi supus unui control cu 46 de analize zilnic.  

În 1976 se aflau aproximativ 6.000 de restaurante în Montreal, dintre care peste 300 ofereau la preţuri modice de la tradiţionalul Yorkshire pudding şi rosbif englez la specialităţi ale bucătăriei autohtone, putîndu-se realiza, în cele din urmă, un veritabil tur al lumii gastrono­mice: sushi, sukiyaki, raţă sălbatică, purcel de lapte, shahjahni, wie­nerschnitzel, musaca, osso buco, zarzuela, zacuscă, fără a uita specialităţile marine (peşte, crustacee, fructe de mare) sau homar şi somon de Atlantic ori Pacific.

În afara Satului Olimpic, în an­samblul de arene competiţionale, or­ganizatorii au instalat 185 de bufete, dintre care 80 la stadion, 13 cofetării şi 10 baruri.  

Cantităţi impresionante

Atunci cînd s-a tras linie şi s-a adunat, s-a ajuns la concluzia că între 1 iulie şi 6 august s-au consumat: 45,5 tone de hamburger, 34 tone de friptură, 7 tone de miel, 23 tone de jambon, 27 tone de păsări, 26 tone de peşte şi crustacee, 136 tone de legume proaspete şi congelate, 12.000 lădiţe cu fructe, 91 tone de cartofi, 110.000 chifle, 6.000 diverse sortimente de condimente, 183.000 iaurturi, 403.000 ouă, 60.000 litri de îngheţată, 31.960 litri de lapte, 12.070 litri de lapte cu ciocolată, 18.700 litri lapte degresat, 115 bidoane de suc concentrat de fructe.  Trebuie să recunoaştem, cantităţile impresionante nu au făcut disonanţă cu performanţele realizate de sportivi.

Yorkshire pudding

Ingrediente: 500 ml lapte, 6 ouă, 400 g făină, o lingură de unt, o lingură de ulei, sare  

Preparare:
Se bat ouăle, se adaugă sare şi apoi lapte. Se pune făina, se mai bate puţin şi se lasă 30 minute. Se încinge cuptorul şi se lasă tava de budincă pentru 3-4 minute. Se scoate tava şi se pun repede în ea untul şi uleiul. Iute, cît este tava fierbinte, se pune compoziţia în tavă. Se lasă în cuptor 20 minute şi se serveşte fierbinte. ­York­shire ­pudding se poate ­transforma în desert cu fructe, dacă după coa­cere se pun pe deasupra fructe de pădure sau fructe din compot, friş­că sau îngheţată.

×
Subiecte în articol: tone jocuri olimpice