x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

05 Apr 2006   •   00:00
Dragele mele,
Ma bucur foarte mult de fiecare data cand apare Jurnalul de Bucatarie, pentru ca astfel am ocazia sa ii incant pe cei din familia mea. Preparatele pe care le gasesc in interiorul revistei sunt foarte utile unei gospodine care este mereu in contratimp. Cel mai important este ca fiecare preparat arata foarte bine, putand foarte bine sa fie servit si atunci cand avem la masa oaspeti de seama. Nu vreau sa ma las mai prejos si de aceea, vreau sa le ofer cititoarelor una dintre retetele mele preferate: Sufleu japonez: 200 g unt, 100 g ciocolata, 200 g zahar pudra, o lingura cu faina, 4 oua, unt si faina pentru forma; glazura: doua pahare cu lapte, 3 galbenusuri, 100 g zahar, o lingura cu faina, un baton de vanilie, o lingura cu cacao. Se freaca untul cu zaharul ca pentru o crema, adaugand galbenusurile, unul cate unul. Se adauga apoi ciocolata, faina, iar dupa ce se amesteca bine se pun si albusurile batute spuma. Compozitia se toarna intr-o forma speciala cu capac, unsa cu unt si tapetata cu faina. Aceasta forma se introduce intr-un vas cu apa clocotita si se lasa pe foc 30 minute. Glazura se face astfel: se pun la fiert laptele cu vanilia. Cand incepe sa fiarba se acopera si se ia de pe foc. Se freaca ouale cu zaharul, faina si cacaua si se toarna laptele treptat, amestecand mereu. Se da la o parte si se amesteca pana cand se raceste. Pofta buna!
Flavia Stan, Buzau
_ _ _ _ _

Draga redactie,
Numele meu este Marius Mihaiescu. Sunt un barbat caruia ii place foarte mult sa gateasca si de aceea profit de orice ocazie pentru a prepara diverse mancaruri pentru familia mea. La inceputul casatoriei, intram in bucatarie doar ca sa mananc, dar dupa un an sau doi am incercat sa fac ceva, mi-a iesit, am mai facut si altceva si tot asa pana cand am ajuns sa gatesc si mancaruri foarte complicate. Vreau sa impartasesc si celorlalti soti pasionati de arta culinara una dintre retetele mele, pentru ca sa vada, dupa ce o vor incerca, ca nu este nimic greu in arta gatitului. Rulada de curcan cu prune: 200 g prune uscate, un kg piept de curcan pregatit pentru rulada, sare, piper, o lingurita cu mustar, doua cepe, un catel de usturoi, 4 linguri cu pesmet, un ou, 3 linguri cu ulei, 125 ml vin rosu sec, 150 g smantana proaspata. Prunele se pun la inmuiat 4 ore intr-un vas cu apa calda. Bucata de carne se spala, se sterge, se presara sare si piper si se unge cu mustar. Prunele se toaca marunt si se amesteca bine cu ceapa si usturoiul maruntite, pesmetul si oul. Se pune umplutura peste carnea unsa cu mustar, lasand o margine de un cm libera pentru a nu iesi umplutura afara. Se ruleaza si se leaga rulada cu o ata. Se da la cuptor. Dupa 10 minute de la introducerea in cuptor se toarna peste ea 250 ml apa. Dupa ce s-a prajit si s-a inmuiat se scoate si se scurge zeama din tava. Cuptorul se opreste. Rulada se pune din nou in tava si se mai tine 10 minute in cuptorul stins. Vinul rosu se amesteca impreuna cu smantana si sucul de la friptura pana cand amestecul devine omogen. Se condimenteaza cu sare si piper. Se fierbe la foc, amestecand continuu, pana cand capata o consistenta cremoasa.
_ _ _ _ _

Scumpe prietene,
Nu stiu cum faceti, dar de fiecare data gasesc in revista dumneavostra retete care ma ung pe suflet. Delicii cu carne, cu legume, dulciuri si peste aromat. Nu vreau sa va scriu mult pentru ca stiu ca aveti nevoie de timp pentru a scoate pe piata o revista asa de buna. Am sa va ofer in schimb o reteta: Cocteil cu miere si banane. Pentru 3 portii aveti nevoie de o lingura cu miere, doua linguri cu gheata pisata, o banana, 10 linguri cu suc de ananas, 250 ml lapte. Se amesteca mierea cu laptele. Se pune in mixer gheata, sucul de ananas, banana taiata bucati, laptele amestecat cu miere si se bate pana la omogenizare. Se serveste imediat. Sper sa va placa si sa fie util mai ales ca vine caldura si avem nevoie de cat mai multe bauturi.
Olga Ioana, Cluj
_ _ _ _ _
Stimate prietene,
Ma numesc Valentina Marinescu si va admir foarte mult. As vrea sa gasesc insa, in paginile revistei, mai multe retete de ciorba, pentru ca acesta este felul meu de mancare preferat. Este si foarte sanatos si, daca stii sa il gatesti asa cum trebuie, nici nu ingrasa mult. De aceea, in familia mea se consuma ciorba la fiecare masa de pranz, oriunde am fi. Am o colectie impresionanta de retete, pe care le-am adunat inca de cand eram adolescenta de prin locurile pe unde am calatorit. Cred ca sunt sute de retete de ciorba de legume, de pui, de vita, de porc, de cate si mai cate. Si pentru ca m-am laudat atata, trebuie sa va dezvalui una dintre ele. Pentru ciorba de perisoare cu zeama de varza si marar aveti nevoie de 500 g carne tocata, un ou, o lingura cu faina, doi morcovi, o telina, doua radacini de patrunjel, un ardei, un gogosar, o inima de varza murata, o ceapa, bulion sau doua rosii descojite, patrunjel si marar verde. Se calesc in ulei morcovii, radacinile de patrunjel, telina, ardeiul si gogosarul taiate cubulete mici, se adauga apa si ceapa si se lasa sa fiarba. Varza murata, tocata marunt, se fierbe separat intr-o cana cu apa. Din carnea tocata amestecata cu oul si faina se fac perisoare care se dau prin faina si se pun in supa care fierbe la foc mic. Se adauga in ciorba rosiile descojite taiate cubulete, varza murata impreuna cu apa in care a fiert si se mai lasa sa dea un clocot impreuna. Se adauga frunzele de marar si patrunjel si se ia de pe foc.

×
Subiecte în articol: făină