x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Nu reincalzi ciorba!

Nu reincalzi ciorba!

03 Noi 2004   •   00:00

INVATATURILE MATUSII
Daca aveti ocazia, transformati-va intr-un spion in bucataria soacrei
Suna telefonul. Este ora zece si jumatate seara si ma intreb cine ma suna atat de tarziu. La capatul firului se aude o voce stearsa, care probabil apartine unei persoane care plange. Dupa ce ne-am salutat si am schimbat cateva cuvinte protocolare, mi-am dat seama ca este Adelina, fata fratelui meu mai mare. Surprinsa de telefonul acesta tarziu, o intreb ce a patit. "Mihai, Mihai a plecat!" Ei, asta-i buna, Mihai este sotul ei. Unde sa plece?!? "Tusica, Mihai a plecat de acasa! Vrea sa ne despartim!" O intreb pe Adelina ce s-a intamplat. Imi explica, printre sughiturile provocate de plans, ca s-au certat si ca mama lui a facut nu-stiu-ce. Mai mult nu am reusit sa inteleg. A doua zi dimineata eram la Adelina acasa. Am gasit-o stand pe canapeaua din sufragerie, cu ochii tinta... undeva unde numai ea stia. Venirea mea a declansat o adevarata avalansa de vorbe. Ca "Uite, soacra-mea i-a spus lui Mihai ca nu sunt buna pentru el, ca nu stiu sa fac mancare ca ea... si Mihai a plecat si... eu ce ma fac acum ca viata mea nu este de trait fara el...". Atunci, i-am spus foarte categoric. "Mai fata, viata ta nu se termina aici. Si daca decizia lui este definitiva, o iei de la capat. Ai doar 25 de ani..." Da, dar Adelina il iubeste si vrea sa salveze casnicia. Atunci, ce-ar fi de facut? Sa treaca de la ea incidentul. Ce daca soacra vorbeste!? Acesta este si rolul unora dintre ele, sa trancaneasca cat e ziua de mare despre cat de incapabila este nora. Asa ca i-am zis: "Ia-l si tu cu binisorul, mai fura cate ceva din secretele din bucataria ei si atunci se va vedea diferenta. Mihai va aprecia si mancarea, si diplomatia ta".

Pe de alta parte… uite asa fac o tragedie fetele tinere cand se despart de sotul lor sau de partenerul lor de viata. Imi aduc aminte de o matusa de-a mamei mele pe care a parasit-o barbatul dupa numai doi ani de casatorie. Si asta se intampla acum mai bine de un veac. Si tanti Eufrosina a luat viata de la capat. A infruntat lumea, ca pe vremea aia divortul era ca un pacat. A iesit cu capul sus in societatea care o blama, a inlaturat din viata ei tot ce tinea de el, a incercat din rasputeri sa se convinga ca fostul ei barbat ii era indiferent si in cele din urma a si reusit. Dupa 4 ani de la divort s-a maritat cu un conte austriac si a trait fericita toata viata. Si fetele astea, acum, cand pot sa faca o cariera, sa se refugieze pentru un timp in munca, stau si bocesc dupa un barbat, de parca s-a dus lumea! Ehe...!! Veti gandi ca pentru mine e usor de vorbit, ca nu sunt eu in cauza.... Dar ia ganditi-va! Decat sa suferiti toata viata, mai bine faceti un sacrificiu spre binele vostru! Ciorba reincalzita nu mai are acelasi gust. (Matusa Elvira)

SFATURI

PRIORITATI

Stabiliti-va niste prioritati care sa va includa doar pe voi: schimbati-va culoarea parului, renovati casa, gasiti-i "fugitului" un inlocuitor.

NU!

Nu va uitati inapoi! Nu ascultati muzica pe care o ascultati impreuna, nu stati cu poza lui in mana tot timpul, nu va ganditi sa faceti o anumita mancare doar pentru ca lui ii placea!

Nu incercati sa apelati la rudele sau prietenii lui ca sa il faca sa se razgandeasca. Nu faceti decat sa va umiliti.

PRIETENI

Daca se poate, incercati sa ramaneti prieteni. Dar nu il agasati cu mesaje de dragoste, cu scrisori in numele prieteniei.

SENTIMENTE

Incercati, daca puteti, sa nu va transformati intr-o piatra si sa va renegati toate sentimentele! Poate el se razgandeste si are intentii bune. Macar ascultati-l!

EGOISM

Gasiti-va o ocupatie permanenta! Cititi, mergeti la film sau urmariti acasa un serial.

REFUGIU

Nu va refugiati in bucatarie! Prea multe dulcuri v-ar strica silueta si ar fi de dorit sa va pastrati prospetimea si frumusetea.
×
Subiecte în articol: mihai viata