x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O porţie de sănătate asiatică

O porţie de sănătate asiatică

04 Noi 2010   •   00:00
O porţie de sănătate asiatică

Bucătăria coreeană este rezultatul a sute de ani de experi­mente şi inovaţii. Poate părea la prima vedere exage­rat, dar coreenii au încercat să găsească de-a lungul tim­pului un echilibru între diversele ingrediente - legumele, ore­zul, fasolea, carnea şi peştele fiind cele mai importante - ast­fel încât preparatele ce se aşezau în faţa mesenilor să cre­eze un echilibru între minte şi corp, să trezească energiile pozi­tive şi, în acelaşi timp, să revigoreze.

De asemenea, conţinutul mo­derat de calorii şi grăsimi o face deosebit de atractivă pentru consumatorii moderni. Nimic nu este lăsat la întâmplare, pre­­paratele fiind aşezate pe masă într-o anumită ordine (con­form principiului echilibrului), şi de foarte multe ori prin­tre ingrediente se strecoară şi plante medicinale recunoscute ca având un efect benefic asupra digestiei. Din aceste mo­tive, bucătăria coreeană este recunoscută ca fiind astăzi prin­tre cele mai sănătoase şi echilibrate din întreaga lume.


INVITAŢI IMPORTANŢI - MAI MULTE BOLURI
Simplist, am putea spune că principala ei caracte­ristică ar fi gustul foarte aromat, picant, ceea ce ar deosebi-o de cea ja­poneză, care are o aromă mai subtilă (nu se dezvăluie din­tr-odată, ci trebuie descoperită), sau de cea chinezească, în care mân­cărurile sunt un pic mai grase. Mai mult decât atât, a fi invitat la o masă coreeană înseamnă a fi martorul unui "balet" al bolurilor. Prin faţa ta va defila un număr impresionant de preparate, dintre cele mai diverse, astfel încât, gustând din fiecare, să poţi să întrevezi de ce această bucătărie este atât de specială. Aşezaţi în jurul unei mese rotunde, scunde, foarte adesea elaborat decorată, oaspeţii vor servi 3-chop, 5-chop, 9-chop sau chiar 12-chop (feluri de mâncare, exceptând bineînţeles orezul, supele, sosurile şi kimchi).  Cu cât invitaţii sunt mai importanţi, cu atât va creşte şi numărul bolurilor. Lângă boluri se aşază beţişoare şi linguri, dar eticheta cere ca niciodată ele să nu fie folosite simultan.


UN MENIU COMPLET
Hanjoungshik este numele pe care îl poartă un meniu complet coreean, cuprinzând peşte, carne, mai multe preparate pe bază de legume, orez, supă şi, bineînţeles, kimchi. Pulgoki este o specialitate pe bază de carne, ţinută la marinat într-un soluţie obţinută din sos de soia, usturoi, zahăr, susan, ulei şi foarte multe condimente. Interesant este că ea se pregăteşte pe plită chiar în faţa mesenilor, pentru ca aceştia să-i savureze pe de-a-ntregul aroma. Supele sunt şi ele importante, protejând împotriva temperaturii scăzute şi a răcelilor. Cel mai adesea se prepară maeuntang, o supă foarte condimentată, cu peşte şi multe legume, iar din boabe de soia fermentate şi scoici se face twoenjang-guk. Mâncărurile din legume poartă numele de namool, iar varza napa, ridichile, castraveţii, spanacul, dovleceii, rădăcina de lotus şi ciupercile sunt cele mai întâlnite.  Întotdeauna pe mese se vor afla boluri cu diferite sosuri, cele mai cunoscute fiind cele de soia, de pastă de fasole fermentată sau de ardei iute.


KIMBI - SPIRITUL ŞI CULTURA COREEANĂ
Preparatul vedetă al bucătăriei coreene rămâne însă kimchi, diverse legume sau carne murate ce însoţesc preparatele principale de-a lungul întregii zile, chiar şi la micul dejun. A depăşit cu mult graniţele ţării, devenind astfel o reţetă ce poate fi întâlnită în meniurile restaurantelor din întreaga lume. Mai mult, este inclus în majoritatea topurilor celor mai sănătoase reţete de pe mapamond. Dar în ce constă puterea lui? În primul rând, este foarte bogat în vitamina C, fibre, minerale, calciu, fier şi vitamine.

În acelaşi timp, are un conţinut caloric redus, este foarte uşor de preparat şi servit. Nu trebuie uitat că poate satisface toate gusturile, existând peste 100 de reţete diferite. Ingredientele sale principale sunt varza şi ridichile murate sau ţinute într-o compoziţie pe bază de alcool şi sare, pudra de ardei iute, pasta de peşte şi carnea de peşte, usturoiul, ghimbirul, ceapa şi în general toate legumele de sezon. Reţetele diferă în funcţie de regiune, în sud predominând anghinarea, iar în zona nordică creveţii.

În timpul verii se foloseşte mai mult ardei chili pentru a contracara efectele căldurii, pe când iarna kimchi are un gust mai puţin sărat. De altfel, începând de la primele semne ale toamnei, în gospodăriile tradiţionale coreene începe sezonul kimchang, freamătul pregătirii îngredientelor necesare pentru kimchi de-a lungul întregii perioade reci. Se folosesc vase mari din lut în care se pun la fermentat ingredientele (amestecurile sunt specifice fiecărei familii în parte), lăsându-le apoi îngropate în pământ până când le vine sorocul. Nu se poate închipui o masă fără boluri cu kimchi, la fel cum poate românii nu se 6003-135904-untitled1.jpgaşază la masă până când nu au în faţă şi câteva felii de pâine. Kimchi face parte atât de mult din spiritul şi cultura coreeană, încât există un muzeu şi o fundaţie de cercetare care îl au ca temă.


BAECHU KIMCHI
Este o reţetă foarte des întâlnită, presupunând o combinaţie năucitoare de varză, ridichi, creveţi, pere, ţipari, usturoi, ghimbir şi plante aromate. Mai întâi se curăţă varza, îndepărtând primul strat de frunze, se taie în jumătate şi se pune într-un vas împreună cu o soluţie din sare şi apă (o cană de sare la patru de apă). Este gata după zece ore. Separat, într-un vas mult mai încăpător se adaugă restul ingredientelor tocate: o ridiche albă, o pară, patru-cinci căţei mari de usturoi, zece creveţi, o linguriţă de ghimbir, 100 g carne de ţipar ţinut la sare, frunze de leuştean, mărar, pudră de ardei iute (în funcţie de curajul fiecăruia), câteva fire de ceapă verde, un sfert de cană de supă de carne şi două linguriţe de zahăr. Se amestecă bine şi se toarnă peste varză. Se lasă totul la fermentat timp de mai multe zile, într-un vas bine închis la gură şi se desface în momentul servirii.

×
Subiecte în articol: geografii culinare