x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O zi printre cei mici

O zi printre cei mici

30 Mai 2007   •   00:00

Un uriaş printre pitici. Aşa m-am simţit la inceput, atunci cănd am trecut pragul Grădiniţei Nr. 23 din Bucureşti, alături de directoarea Cristina Bărliga. Scăunele şi măsuţe de-o şchioapă, jucării al căror rost parcă incepusem deja să-l uit, multă lumină şi culoare, iar peste tot şi toate glasuri vesele de prichindei.

Un uriaş printre pitici. Aşa m-am simţit la inceput, atunci cănd am trecut pragul Grădiniţei Nr. 23 din Bucureşti, alături de directoarea Cristina Bărliga. Scăunele şi măsuţe de-o şchioapă, jucării al căror rost parcă incepusem deja să-l uit, multă lumină şi culoare, iar peste tot şi toate glasuri vesele de prichindei. Fetiţe şi băieţei de-o şchioapă, din grupa mijlocie, care pănă atunci aşternuseră pe hărtie o lume pe care doar ei puteau s-o vadă, ridicau acum ochii spre mine şi mă priveau cu interes. Oare de ce am venit? Ca să mă joc cu ei? Să le ascult poveştile?

Foarte curănd vor realiza insă că, de fapt, poveştile urmau să le spună ei. Nu-i aşa că sunteţi curioşi? Oare ce ii place Emei foarte mult să facă? Nici n-o să ghiciţi. Merge cu tăticul ei la pescuit şi imi arată cu un zămbet pe buze căt de mare era peştişorul pe care l-a prins ultima dată. Gabi prinde ideea din zbor şi vrea şi el să se măndrească, aşa că recunoaşte că el mănăncă mult peşte, "pentru că este sănătos". Mai mult, ştie cu precizie cum se mănăncă peştele. Mai intăi se prăjeşte, apoi se pune pe farfurie şi i se scot cu atenţie oasele. "Oasele le pun pe farfurioară, lăngă peşte, ca să nu le inghit."

Mari căt nişte cozonaci

La grupa mică, toţi copiii invaţă să joace "Podul de piatră". Oare cănd a fost ultima dată cănd am căntat şi eu, alături de alţi copii, acest căntec? De fapt, nici nu-mi aduc aminte. Ii văd insă cu surprindere cum ridică mănuţele căt pot de sus, ca să crească mari, după cum spune una dintre fetiţe. La aşa răspuns inocent nu pot să mă abţin să nu o intreb căt de mare vrea să crească. Iar răspunsul este pe măsură: "Mare, mare căt un cozonac de mare!".

Pentru că au crescut deja destul de mari, copiii de la grupa mare şi de la cea pregătitoare au improvizat o bucătărie in mijlocul sălii de grupă. Să nu vă inchipuiţi că se joacă de-a gătitul! Fructele şi legumele de pe măsuţe erau adevărate, la fel cum adevărată era şi seriozitatea care se aşternuse pe chipurile lor. Ce, mama se joacă de-a bucătăria? Au dat legumele pe răzătoare, după ce le-au spălat mai inainte, evident, ca să nu se suie microbii pe mănuţele lor, apoi au preparat maioneza cu atăta uşurinţă, incăt stăteai să te intrebi cine spunea oare că maioneza se poate tăia?! Alţi copii au tăiat fructele, le-au amestecat in castronele şi au obţinut o salată de fructe. Erau mai gustoase decăt măncarea de la grădiniţă? Ei, asta rămăne de văzut…

Vedetă la grădiniţă

Ştiţi ce le place cel mai mult copiilor să mănănce la grădiniţă? S-ar putea să nu ghiciţi niciodată: mămăliguţă cu brănză. Este la fel de bună precum cea pe care o face bunicul Mariei, de la grupa mare. "Bunicul meu ar trebui angajat la grădiniţă. Face bunicul o mămăliguţă cu brănză foarte bună. Cum o face? Are o reţetă secretă." Oare e chiar atăt de secretă? "Cum prepară bunicul tău mămăliguţa cu brănză, Maria?" "Ei bine, face mai intăi o mămăligă galbenă, apoi o pune pe farfurie, iar deasupra, brănza cu smăntănă. E aşa de bună!" Vedeţi, nu era chiar secretă reţeta...

Privindu-i căt erau de fericiţi, intr-o grădiniţă atăt de frumoasă şi de primitoare, mai mai că mi-am dorit să mă transform dintr-un uriaş intr-un pitic. Să privesc viaţa prin alţi ochi, mult mai mici, dar mult mai curioşi. Şi nu in cele din urmă, să mă aşez pe scăunelul acela micuţ de la fereastră şi să las razele soarelui să se joace prin părul meu.

Poezia lui Alex

Alexandru, de la grupa mică, a vrut să-mi demonstreze că nu este cu totul străin de bucătărie. Oricum, nu aş fi crezut asta, judecănd după halatul de bucătar, boneta, polonicul şi... poezia din dotare:

"Doi purcei/ Fac mititei./

Iar cocoşul/Pune borşul/

La ciorbiţă./Tocăniţă/Face iapa./Taie ceapa,/Pune apa/

Şi salata/ Şi e gata./Iepuraşul/ Taie caşul./Iar găina,/Cu făina, /Face păine/Pentru căine."

"Gospodarii", Luiza Oana Grosu

La bucătărie

Copiii sunt foarte incăntaţi de măncarea de la grădiniţă, incăt părinţii vin adeseori şi le cer doamnelor de la bucătărie reţetele. De cele mai multe ori, nici chiar aşa, gătite cu mare grijă acasă, tot nu sunt pe măsura celor de la grădiniţă. Ce mănăncă preşcolarii? Ciorbiţe de toate felurile, măncăruri de legume, doar fierte, deja celebra mămăliguţă cu smăntănă, prăjituri, fructe, gogoşi şi cornuri.

×