Omega 3: Florin şi Lennu Teodorescu, Claudiu şi Adina Pasa sunt membrii echipei care a câştigat cupa în cadrul Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber.
Omega 3: Florin şi Lennu Teodorescu, Claudiu şi Adina Pasa sunt membrii echipei care a câştigat cupa în cadrul Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber. Pe lângă marele trofeu al clasei “Gătit în aer liber”, ei şi-au mai adjudecat, la aceeaşi competiţie, încă două Premii I şi două Premii III.
La startul competiţiei
Povestea a început însă anul trecut, la Gilău, în luna septembrie. Atunci au participat pentru prima oară la competiţie şi au plecat cu premiul pentru popularitate şi două medalii de bronz. “Am văzut întâmplător într-un ziar un articol despre concurs şi ne-am hotărât să mergem. Nu aveam nimic la noi. Pe drum ne-am oprit la câteva magazine, de unde am făcut aprovizionarea, iar ceaunul l-am găsit printr-un noroc chior. Important este că am ajuns şi am impresionat, cred eu, prin originalitate, întrucât am fost singurii cu preparate franţuzeşti. În plus, am fost destinşi, am lucrat din plăcere, şi rezultatele au fost satisfăcătoare.” Anul acesta au mers chitiţi pe premiul cel mare. Şi-au făcut un “plan de bătaie”, au luat ustensilele din timp (grătarul cu afumătoare folosit în competiţie a fost adus tocmai din Germania), iar reţetele, ei bine, reţetele au fost “împrumutate” de la italieni. Au pregătit risotto alb la ceaun, păstrăv în sare pe plită, peşte pe grătar şi prune uscate cu vin şi scorţişoară. Rezultatul?! Aprecierile juriului. “Preparatele noastre simple, sănătoase – pregătite doar cu ingrediente naturale – şi delicioase. Nu au trecut neobservate”, punctează Florin Teodorescu.
Inspiraţie
De ce Omega 3?! “Fiindcă simbolizează alimentaţia naturală. Prin demersul nostru vrem să susţinem stilul de viaţă sănătos”. Omega 3 reprezintă o categorie specială de grăsimi, numite acizi graşi, care sunt esenţiali pentru dezvoltarea şi sănătatea organismului uman. Există două surse diferite de grăsimi omega 3: peştele şi plantele. Ei bine, acestea au fost ingredientele succesului la Azuga.
“Grătarul a devenit sport natural în România. Primăvara şi vara, sute de români merg la pădure şi fac grătar: cu mititei, cârnaţi şi carne de porc. Nimeni nu îşi pune problema sănătăţii. În mod normal, organismul uman are nevoie de câteva zeci de grame de carne zilnic, iar la un astfel de grătar, omul consumă câteva sute. Imaginaţi-vă cum pică la stomac!”, ne atrage atenţia Florin Teodorescu.
Principii de viaţă
Adept al unui stil de viaţă sănătos, el însuşi a renunţat de mult la carnea de porc. “Doar peşte şi, uneori, piept de pui!” Salatele fac parte din meniul zilnic, în timp ce făinoasele şi zahărul doar în situaţii excepţionale.
Toate astea, pentru sănătatea lui şi pentru a trage un semnal de alarmă. Obezitatea este o problemă mondială, care poate fi însă ţinută sub control. “La concurs am vrut să arătăm că se poate mânca bine şi, în acelaşi timp, sănătos. Acesta este mesajul pe care vrem să îl transmitem mai departe.”
Finanţişti de profesie, cei patru prieteni gătesc din pasiune. Bucătari amatori, ei au ridicat ştacheta profesioniştilor, aşa că partea interesantă abia acum începe…