x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Operaţiunea "Meniul"

Operaţiunea "Meniul"

de Emanuel Fantaneanu    |    13 Aug 2008   •   00:00

La începutul secolului al XX-lea, ali­mentaţia sportivului nu re­pre­zenta decît o preocupare restrînsă. De exemplu, organizatorii maratonului celei de a treia ediţii a Jocurilor Olim­­pice, care a avut loc în 1904, la Saint Louis, în SUA, n-au prevăzut ap­ro­vi­zi­o­­na­rea cu apă decît din 15 în 15 km. Ma­ra­tonul a fost cîştigat de englezul Tho­­mas Blacke, care a avut un singur me­rit: pe întreg parcursul, antrenorii i-au administrat albuş de ou şi brandy com­binat cu stricnină. Adormind, la sfîr­şitul cursei, organizatorii au aşteptat mult timp ca să-i înmîneze medalia…La începutul secolului al XX-lea, ali­mentaţia sportivului nu re­pre­zenta decît o preocupare restrînsă. De exemplu, organizatorii maratonului celei de a treia ediţii a Jocurilor Olim­­pice, care a avut loc în 1904, la Saint Louis, în SUA, n-au prevăzut ap­ro­vi­zi­o­­na­rea cu apă decît din 15 în 15 km. Ma­ra­tonul a fost cîştigat de englezul Tho­­mas Blacke, care a avut un singur me­rit: pe întreg parcursul, antrenorii i-au administrat albuş de ou şi brandy com­binat cu stricnină. Adormind, la sfîr­şitul cursei, organizatorii au aşteptat mult timp ca să-i înmîneze medalia…

Logistică alimentară

Statele Unite au fost, în 1932, din nou, gazda Jocurilor Olimpice (cele de vară – la Los Angeles, cele de iarnă – la Lake Placid). Los Angeles a însemnat, totodată, punctul de pornire într-o practică ce avea să se perpetueze pînă azi: un program olimpic aco­perind totalitatea problemelor de logistică alimentară. Jocurile din 1984, în schimb, au pus în valoare compania "Aramark", organizatoarea operaţiunilor culinare, care a avut angajaţi 3.000 de specialişti. Ca şi la Lake Placid (JO de iarnă din 1980), "coşurile" zilnice au reprezentat un aspect important în schema logistică.  

La JO de la Atlanta, în 1996, au fost servite peste un million de mese. Ca inovaţie, cinci fast-food-uri de marcă au pătruns în Satul Olimpic. A fost pus în valoare şi programul local "Bucătăria Sudului". Meniul a inclus astfel: jambon de Virginia, peşte-pisică din Mississippi, saleuri şi sosuri din Georgia, precum şi celebra ­Kentucky Derby Pie. Alături de pizza, hamburgeri şi cartofi prăjiţi, puteai degusta picior de porc la saramură, Keylime-pie (o prăjitură cu cremă de lămîie), pîine de porumb sau măruntaie de porc.


Prăjitură de Georgia

Ingrediente: un kg piersici proaspete, descojite şi tăiate felii, scorţişoară (după dorinţă), 250 g zahăr, 125 g unt, 375 g făină, un praf de sare, 125 g grăsime vegetală (margarină), 60 ml apă rece.

Preparare: Încălziţi cuptorul la 180˚C. Amestecaţi piersicile, scorţişoara, zahărul şi untul într-un vas. Puneţi la fiert, apoi reduceţi ­imediat ­temperatura. Lăsaţi să fiarbă la foc scăzut, aproximativ 10 minute, pînă ce piersicile sînt moi şi amestecul se îngroaşă. Răsturnaţi compoziţia într-o formă (aproximativ 25x15x5 cm) unsă cu unt. Într-un castron amestecaţi făina şi sarea. Adăugaţi margarina tăiată în bucăţi mici. Frămîn­taţi. Turnaţi apă. ­Omogenizaţi. Faceţi un bulgăre de aluat. Pe o planşetă pre­săraţi făina, întindeţi o foaie de 3 mm grosime. Decupaţi fîşii groase de 2 cm. Cu jumătate din fîşii formaţi un grătar peste piersici. Coaceţi 30 minute. Scoa­teţi din cuptor. Puneţi restul de fîşii în spaţiile rămase libere. Puneţi din nou la copt, timp de 10-20 de minute. Serviţi cu îngheţată de ­piersici.

×
Subiecte în articol: jocuri olimpice