x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Paul McCartney, de la chitara "Beatles" la coada cratiţei

Paul McCartney, de la chitara "Beatles" la coada cratiţei

de Simona Lazar    |    29 Oct 2011   •   05:00
Paul McCartney, de la chitara "Beatles" la coada cratiţei

Lansata la putina vreme dupa nunta lui Paul McCartney cu mostenitoarea unui miliardar, cartea de bucate a fostului component al legendarei trupe 'Beatles' promite sa devina best-seller-ul sezonului de cumparaturi de Craciun, in Marea Britanie.

De vreo douazeci de ani, Paul McCartney a intrat in 'The Guinness Book of Records' drept compozitorul cu cel mai mare succes din istoria muzicii - si se pare ca e foarte greu de dat jos de pe pozitia asta. Cu 'Beatles', trupa anilor '60 alaturi de care a cunoscut celebritatea, e de asemenea in Cartea Recordurilor – formatia celor patru britanici fiind cea mai indragita trupa rock din toate timpurile. Si s-ar parea ca Sir Paul se pregateste sa mai intre o data in 'ceaslovul recordurilor', la o categorie mai speciala: barbatul care a fost cel mai rapid dat pe brazda de nevasta...

Ei, hai – veti zice – ca n-o fi chiar asa! Dar cum sa gandesti altfel cand vezi ca Sir James Paul McCartney (ca sa-i spunem numele-ntreg) s-a insurat pe 9 octombrie (cu Nancy Shevell, mostenitoarea unui miliardar newyorkez) si nici nu s-a sfarsit luna ca a si scos pe piata o... carte de bucate. Va veti fi asteptand sa lanseze un compact disc cu melodii noi pentru cea de a treia sotie a lui. Ei bine, nu s-a intamplat asta si nu stiu zau daca de vina e 'fata' (o pustoaica de 51 de ani, pe langa Paul, care l-a 69 de ani s-a incumetat sa-si puna pentru a treia oara pirostriile), ca nu l-o fi inspirat sa mai compuna un hit, ori poate pasiunile lui culinare latente or fi explodat tocmai acum, o data cu noua iubire impartasita. Nedeslusite sunt caile... muzicii care sfaraie in tigaie si bolboroseste in oala cu ciorba.

'Lordul rockului britanic' n-a fost chiar singurel in intreprinderea asta. Nevasta-sa, Nancy, e co-autoarea volumului 'The Meat Free Monday Cookbook'. Mai mult decat atat, cei doi au avut si un consilier de nadejde: pe carismaticul tele-bucatar Jamie Oliver. Gurile rele spun ca Sir Paul o sa-l bata, anul asta, pe dragutul de Jamie, chiar la propriu-i joc si ca pana-n Craciun va avea vanzari spectaculoase, cartea cantaretului depasind-o, ca interes, pe cea a lui J.O. - 'Jamie's Great Britain', lansata numai cu o saptamana inainte. (Cu alte cuvinte, Jamie draga, asa-ti trebuie daca esti prea generos!) Pana la sfarsitul acestui an, cartea urmeaza sa intre de asemenea pe pietele din Australia, Franta, Germania, Olanda si Finlanda, iar in februarie, anul viitor, in Statele Unite ale Americii.

'Lunea fara carne'

Publicata in 40.000 de exemplare, cartea cuplului McCartney-Shevell se bazeza pe experienta unei campanii pe care Sir John a dus-o in 2009. Ideea era de a convinge familiile britanice sa manance macar o data pe saptamana fara carne. De aici si titlul, pe care l-am putea traduce: 'Carte de bucate pentru lunea fara carne'. Acuma, daca veti fi vrand sa postiti miercurea sau vinerea (cum se cuvine pe la noi), cartea tot va ajuta, ca retetele nu au habar de zilele saptamanii.

Campania lansata de Paul McCartney, in 2009, pornea de la un raport al Natiunilor Unite, cu privire la consumul de carne in lume, care ii pozitiona pe britanici in fruntea clasamentului carnivorilor. Sir Paul, ca unul care a fost multa vreme vegetarian, afland ca industria carnii si fermele zootehnice sunt responsabile pentru procente destul de importante ale emisiilor in atmosfera de oxid de nitriu, de dioxid de carbon, de metan s.a., a decis sa se implice, pentru sanatatea oamenilor si a planetei. In prefata cartii, Paul McCartney scrie ca, daca ar deveni vegetarieni macar o zi pe saptamana, oamenii ar putea sa faca diferenta intre viitorul unei planete pe care ne vom simti bine si cel al unei planete pe care nu se va mai putea locui. La lansarea cartii, la Londra, Paul McCartney a aratat care sunt avantajele deciziei de a fi macar o zi pe saptamana vegetarian, de la implicatiile sociale si asupra mediului inconjurator, pana la cele de etica sau de sanatate, ca sa nu mai vorbim de avantajul financiar.

Nancy, in umbra Lindei McCartney

Ziceam ca Nancy l-a dat pe brazda pe Paul. De fapt, era doar o figura de stil. Ca sa spunem adevarul adevarat – nu te supara, Nancy, dar se pare ca ti-ai inceput cariera de nevasta la umbra Lindei, chiar daca ti-ai pus semnatura pe carte! - pasiunea pentru gastronomie Paul McCartney a dobandit-o in timpul primului sau mariaj cu fotografa Linda Louise McCartney (prima Lady McCartney), nascuta Eastman. Dupa casatoria lor, in 1969, Linda s-a straduit sa-l atraga pe Paul pe calea vegetarianismului, reusind sa faca din el un simbol al miscarii, in 1975. Ea l-a impins in fata si in miscarea luptatorilor pentru drepturile animalelor. Iar in 1998, cand a murit, i-a lasat pe umeri toate proiectele ei. Pe cea de a doua nevasta, fotomodelul Heather Mills, Paul n-a avut sanse s-o dezvete de gustul carnitei. Numai ca ea era dintre aceia care mancancau o singura zi in saptamana carne (si poate nici atat). As zice ca se apropia de ideea de flexitarianism ori vegetarianism flexibil. Cu Nancy se pare ca Paul se intoarce la bunele obiceiuri (alimentare) de cuplu, deprinse de la Linda. Cat despre 'pofta' de a scrie carti de bucate, tot de la prima nevasta i-a venit. Ea e autoarea volumelor 'Linda McCartney's Home Cooking', 'Linda's Kitchen' si 'Simple and Inspiring Recipes for Meatless Meals' (titlul asta din urma spune mai mult decat trebuie despre cine i-a inspirat lui Paul cartea de bucate).

La 12 ani de la moartea primei neveste si la o saptamana de la nunta cu cea de a treia, 'The Meat Free Monday Cookbook' pare mai degraba un omagiu pentru Linda, decat un dar pentru Nancy.

×