x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pe placul gurmanzilor

0
Autor: Simona Chiriac 18 Mar 2011 - 14:42
Pe placul gurmanzilor

156898-guacamole2.jpgMulte dintre preparatele inventate de azteci au intrat în istorie. Pornind de la ciocolată, fără de care nu ne putem închipui fericirea şi continuând cu guacamole, un sos foarte hrănitor care completează inspirat o gustare de după- amiază, aztecii au fost cu siguranţă în graţiile zeilor gurmanzi.

Porumb, roşii, avocado, cacao, tortilla şi tamale erau alimentele de bază. Fructele de avocado erau însă cele mai hrănitoare, având un conţinut bogat în grăsimi, ceea ce echilibra dieta lejeră a aztecilor. Erau preţuite nu doar pentru efectele lor afrodiziace, ci şi pentru „ahuaca-mulli”. Cu alte cuvinte, guacamole.

Pe atunci, ca şi acum de altfel, ingredientele se măcinau într-un mojar de bazalt, pe care aztecii îl numeau „molcajete”. Ardeii iuţi ca focul, ceapa, sarea, roşiile şi miezul de avocado se omogenizau până când se obţinea o cremă consistentă. Se servea cu tortilla proaspăt coaptă sau tamale, iar alături se punea o cupă cu „octli”, o băutură de culoarea laptelui, din sevă de agave. Despre ea se spunea că este de fapt sângele zeiţei aztece Mayahuel ce ţâşneşte prin fiecare fibră a plantelor de agavă. Seva, colectată în vase mari, era lăsată să fermenteze până când căpăta vâscozitatea mierii. După ce era nobili, cu moderaţie, căci cei care cădeau în mrejele ei erau aspru pedepsiţi, putându-şi pierde chiar viaţa.

Un guacamole tradiţional va avea printre ingrediente fructe de avocado bine coapte, ardei iuţi serrano (mici şi foarte iuţi, aşa că trebuie tăiaţi foarte mărunt ca să nu se stârnească un incendiu mai greu de stăvilit), ceapă albă (cu un gust iute, pe măsura ardeilor), roşii (coapte, dar suficient de tari pentru a nu schimba consistenţa sosului) şi, dacă este posibil, frunze proaspete de coriandru. În unele reţete se adaugă şi zeamă de lămâie pentru a preveni oxidarea, dar gustul nu va mai fi acelaşi, simţindu-se aciditatea lămâii. Guacamole se serveşte foarte proaspăt, direct din mojar şi se decorează cu roşii, ceapă, coriandru sau triunghiuri de nachos. Sosul nu se congelează deoarece va deveni apos când este readus la temperatura camerei.

Dacă vă îndrăgostiţi de guacamole, cu siguranţă veţi prefera şi delicioasele salsa mexicane. Sosuri foarte colorate, aromate, calde sau reci care se pot servi peste salate, în tortilla sau chiar lângă fripturi dacă doriţi să încercaţi ceva nou. Pentru Salsa mexicana se mărunţesc într-un mojar de bazalt două roşii coapte pe grătar, o jumătate de ceapă albă, sare, un căţel de usturoi şi ardei iuţi în funcţie de rezistenţa fiecăruia. Pico de Gallo este tot un sos rece, omogenizându-se 3 roşii coapte pe grătar, o jumătate de ceapă, un ardei iute, ulei de măsline, sare şi câteva frunze de coriandru proaspăt. Salsa verde se prepară pe foc, servindu-se însă la temperatura camerei. Într-o jumătate de litru de apă care fierbe se pun 6 roşii coapte pe grătar, doi căţei de usturoi, doi ardei iuţi copţi şi un sfert de ceapă albă tocată. Se mai ţine pe foc un sfert de oră, apoi se scurge apa. Într-un mojar se macină doi căţei de ustu­roi, câteva frunze de coriandru, sare, compoziţia de roşii şi se omogenizează până când se obţine o pastă mai groasă. Se decorează cu ceapă şi coriandru.

Citeşte mai multe despre:   esenţe tari,   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Norvegia menține restricțiile de călătorie pentru români. Este permis accesul turiștilor din 20 de state UE

Norvegia menține restricțiile de călătorie pentru români. Este permis accesul turiștilor din 20 de state UE
Norvegia ridică restricțiile de călătorie din 15 iulie pentru 20 de state europene. României îi sunt însă menținute interdicțiile, transmite Reuters. Printre țările libere la circulația persoanelor s...

Coreea de Sud impune noi restricții. Ce trebuie să știe turiștii

Coreea de Sud impune noi restricții. Ce trebuie să știe turiștii
Coreea de Sud impune tuturor persoanelor care vin din state unde infecțiile cu COVID-19 sunt ridicate să prezinte rezultate negative la testul Real Time PCR, transmite Reuters. Măsura se va aplica din 13 iulie, iar...

Avertisment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele

Avertisment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele
Autoritățile elene intenționează să închidă granițele dacă numărul de infectări cu COVID-19 crește la peste 100 de cazuri pe zi. Acestea avertizează că turiștii depistați pozitiv cu coronavirus la...

Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay

Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay
Galerie Foto În timp ce Ștefan Bănică, Loredana, Delia și Florin Ristei vor căuta factorul X în cel de-al nouălea sezon, la Antena 1, cei de acasă vor intra în culisele emisiunii cu ajutorul actriței Ilona...

Apa și utilizările ei mai puțin știute

Apa și utilizările ei mai puțin știute
Apa, știm cu toții, este o resursă vitală și fără de care nu ar exista viață pe planetă. Dintotdeauna, apa a fost folosită și ca o adevărată sursă de energie. Spre exemplu, morile de apă ori gaterele...

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas
Grecia va testa toate persoanele care intră pe teritoriul său pe la punctul de trecere Kulata-Promachonas, din cauza depistării unor cazuri de COVID-19 în rândul turiştilor de pe insula Thassos, aflată

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele
AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare, timp în care a ţinut pasul cu tehnologia şi s-a aliniat celor mai bune produse digitale de conţinut video. “Putem spune cu certitudine că AntenaPlay este în acest...

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă
Am putea spune că modernismul ne-a "acaparat" total, făcându-ne să uităm de Epoca de Piatră şi de condiţiile de trai ale acestei perioade istorice încheiate în urmă cu aproape 4000 de ani. Deşi pare...

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI
Cu toții ne-am confruntat, mai devreme sau mai târziu, cu problema legată de apariția mucegaiului pe pereții locuinței. Atunci când mediul este ud, în special în baie, pe pereți se formează nedoritul...

Mobila din casă va avea un luciu de invidiat dacă vei ține cont de aceste trucuri

Mobila din casă va avea un luciu de invidiat dacă vei ține cont de aceste trucuri
Cu toate că, din păcate, în acest an nu vom avea casa plină de oaspeți, ca de obicei, curățenia casei și a sufletului se impun... măcar așa ne vom putea bucura de spiritul de sărbătoare. Astăzi vă venim...

Cum protejăm în mod natural trandafirii împotriva păduchilor şi afidelor

Cum protejăm în mod natural trandafirii împotriva păduchilor şi afidelor
Acum, în această perioadă în care razele soarelui îşi găsesc aproape în fiecare zi loc în gradina noastră, plantele şi florile din ogradă, încurajate şi susţinute de lumina solară, se dezvoltă văzând...

Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător. 9 pași de urmat

Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător. 9 pași de urmat
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...

Cum se însămânțează și se întreține gazonul

Cum se însămânțează și se întreține gazonul
Cui nu ii place verdele ? Mai ales că poluarea e la tot pasul, o fâșie de gazon într-o curte, fie ea cât de mică, poate să vă aducă zâmbetul pe față în fiecare dimineață. Amestecurile de iarbă, adică...

Jurat surpriză în cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1

Jurat surpriză în cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1
Galerie Foto Cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1, îi aduce la masa juriului pe Ștefan Bănică, Loredana, Delia și Florin Ristei. Cei patru jurați vor încerca să descopere factorul X și să îl atragă în grupa...

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală
După ce autoritățile spaniole au decis redeschiderea plajelor pentru turiști, acum sunt nevoite să închidă unele dintre acestea din cauza supraaglomerării și a riscului creșterii infecțiilor cu COVID-19, trans...
Serviciul de email marketing furnizat de