In timp ce pregătea o tigaie picantă, Marian Toader, bucătar-şef la un restaurant select din Capitală, ne-a dezlegat căteva dintre tainele artei culinare.
In timp ce pregătea o tigaie picantă, Marian Toader, bucătar-şef la un restaurant select din Capitală, ne-a dezlegat căteva dintre tainele artei culinare.
Cum aţi inceput să lucraţi ca bucătar? Sunt in breaslă din 1986, cănd am inceput să lucrez ca bucătar la fostul complex CHR Nord. Tainele meseriei le-am furat insă de la maestrul bucătar Mihai Popescu. Am ajuns in breaslă "natural". Imi amintesc că in primii ani de şcoală am ajuns la uzină pentru practică. Şi chiar in prima zi am văzut că muncitorii măncau in nişte condiţii inumane. Era o masă de fier, in jurul căreia se adunau cei care luau prănzul. Mi s-a părut ingrozitor. Atunci m-am hotărăt să fac bucătărie.
Cum se dezleagă tainele artei culinare? Meseria se invaţă practicănd. Cam după 20 de ani poţi spune că ai atins un standard. Eu nu ii inţeleg pe tinerii care termină cursuri de căteva luni şi se pretind bucătari. In plus, firmele care organizează cursuri-maraton nu fac altceva decăt să mănănce banii oamenilor degeaba. Eu am terminat o şcoală profesională in cadrul Liceului Viilor şi aici am asimilat noţiunile de bază. Iar asta s-a intămplat intr-un an şi jumătate. Dar in trei luni ce poţi invăţa?!
Secretele meseriei
Dumneavoastră v-aţi indruma copilul să intre in breaslă? Dacă are aptitudini, da, l-aş susţine cu toată puterea mea. Altfel⦠nu. Aceasta este o meserie frumoasă, insă ai nevoie de aptitudini, de un oarecare talent. In bucătărie trebuie să pui suflet, să fii creativ, ingenios. Practic, fiecare zi este diferită. Dacă te plafonezi, dacă intri in rutină, nu mai poţi să faci artă. Nu se mai pune problema de performanţă.
Tigaie picantă
Ingrediente: 200 g muşchi de vită, 240 g muşchi de porc, 280 g piept de pui, 200 g ciuperci albe, 400 g roşii,
45 g ardei iute, sos dulce picant, 160 ml ulei de măsline, 30 g sare fină şi piper, 50 g pătrunjel; garnitura: un kg de cartofi, 30 g sare grunjoasă, 20 g boia dulce, un litru de ulei de palmier, 8 lipii.
Preparare: Carnea se pune la rumenit in uleiul de măsline. Atunci cănd este rumenită pe jumătate se adaugă ciupercile, ardeiul, sarea şi piperul. După 5 minute se pun roşiile, pătrunjelul şi se ia de pe foc. Cartofii fierţi in coajă şi răciţi se prăjesc. Se presară sare şi boia. Pe platou se aranjează lipiile, garnitura şi preparatul.
Taina bucătarului
"Experienţa mea in domeniul ospeţiei m-a convins că elementul-cheie al preparatului este sosul. Cel dulce-picant oferă măncărurilor savoare şi un plus de culoare. Reţeta insă rămăne secretul meu."