x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Portugalia - Mirodenii si vin de Porto

Portugalia - Mirodenii si vin de Porto

de Cristina Andreea Catana    |    28 Iun 2006   •   00:00
Portugalia - Mirodenii si vin de Porto

Daca la fotbal portughezii stralucesc din cand in cand, atunci cand vine vorba de bucate reusesc sa uimeasca mereu. Chiar daca este, ca suprafata, o tara mica Portugalia are resursele pentru a-i uimi pe cei mai mari gurmanzi. Caracteristica de baza a bucatariei portugheze este simplitatea ingredientelor. Bazandu-se pe produsele regionale: peste, carne, ulei de masline, rosii si condimente, gastronomia portugheza reuseste sa uimeasca prin modul in care combina toate aceste ingrediente.

CONDIMENTE. Regiunea Estramadura, unde se afla si capitala Lisabona, este renumita pentru preparatele din fructe de mare. In regiunea Algrave se cultiva migdale si smochine, pentru care portughezii sunt recunoscuti in toata Europa. Fiinca pentru foarte multa vreme Portugalia a fost un puternic imperiu colonial, s-a inspirat foarte mult din gastronomia tarilor cucerite. De aici si ingeniozitatea combinatiilor de arome si de ingrediente intalnite pe masa portughezilor. Apoi, varietatea de condimente i se datoreaza lui Vasco da Gama, care a descoperit drumul spre Indii si a adus de acolo mirodeniile, pe care portughezii le adora.

Daca vorbim despre bucataria portugheza, nu trebuie sa uitam nici vinurile, care sunt printre cele mai cunoscute din lume. Acestea completeaza foarte bine bucatele portugheze datorita aromei si gustului exceptionale.

ROSQUINNA DE ABOBORA

Gogosi de dovleac
  • INGREDIENTE:
  • 500 g dovleac, o lamaie, o portocala, 250 g faina, 3 pahare cu vin rosu, 5 oua, 300 g zahar, sare, ulei.
  • PREPARARE: Dovleacul se taie in felii, se curata de coaja si seminte si se pune la fiert. Se trece prin masina de tocat. Se rade coaja de la portocala si de la lamaie si se amesteca bine cu crema de dovleac. Separat, intr-o cratita, se pune faina si se toarna galbenusurile, piureul de dovleac si vinul, amestecand continuu pana cand se intareste. Se lasa sa se odihneasca o ora. Intr-un vas se pun gogosile cu o lingurita. Se lasa in ulei pana se rumenesc. Se presara zaharul pudra.
  • GRUPA D
    Patru tari. Patru continente. Patru culturi diferite. Alta bucatarie. Alt stil de viata pentru fiecare.Insa pe toti ii uneste dragostea pentru balonul rotund, pentru sportul rege.

    MEXIC

    Gazda Campionatului mondial de fotbal din 1986, Mexicul, este o tara obisnuita cu astfel de manifestari. Atunci mascota evenimentului a fost Pique, un ardei iute avand culorile steagului mexican. Acesta nu a fost ales intamplator, pentru ca ardeiul iute este un simbol al gastronomiei acestei tari.

    ANGOLA

    Angola este printre primele tari sosite in Germania. Pentru ca jucatorii sa dea randamentul maxim, in staff-ul Angolei a fost inclus si un bucatar. Acesta trebuie sa le pregateasca fotbalistilor bucate traditionale angoleze.

    IRAN

    Pentru iranieni bucatele trebuie sa fie foarte aromate, ei combinand tot felul de condimente pentru a obtine gusturi aparte. Alimentul de baza este orezul, amestecat cu legume sau carne. Bautura lor nationala este ceaiul, pe care il beau foarte dulce. Pentru deserturi, cele mai folosite condimente sunt apa de trandafiri si sofranul.

    ×