x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Poveștile Ancorei. Sărmăluțele de pește, între sacru și profan

0
Autor: Max Gourmet 21 Dec 2014 - 09:56
 Cu numai vreo două săptămâni în urmă, s-a-ntâmplat să fac mai multe popasuri prin mănăstirile din Oltenia de sub munte. Şi pentru că atunci când eşti pelerin şi nimereşti la mănăstire, la ceasurile mesei, eşti pus la masă, în trapeză, şi omenit cu bucatele gătite de monahi, poftit am fost şi eu să mănânc la rând cu toţi pelerinii. La Arnota, la Govora, la Mănăstirea Dintr-un lemn, tot în locuri încărcate de istorie şi bogate-n tradiţii culinare. Astăzi vă voi delecta cu o reţetă culeasă din mănăstirea pe care Sfântul Constantin Brâncoveanu – slăvit fie numele în veci celui care s-a jertfit acum trei secole pentru țară și neam – şi-o construise ca necropolă domnească. N-a fost să fie să ajungă trupul voievodului luminat în cenotaful de piatră zidit la Arnota. Ştim prea bine că, după sacrificiul suprem, al lui şi-al fiilor lui, la Istanbul, rămăşiţele pământeşti ale voievodului au fost depuse, pe ascuns, în Bucureşti, la Biserica Sf. Gheorghe. Dar cenotaful de la Arnota e ocrotit de măicuţe, ca şi cum sfântul voievod ar fi acolo.

După ce m-am închinat şi eu la sfintele icoane şi la moaştele făcătoare de minuni, în trapeza mănăstirii Arnota, cea cu zid de cetate, am mâncat bucatele locului, gătite după regula nescrisă a mănăstirii: fără carne.

Dar lipsa acestui ingredient nu le-mpiedică pe măicuţe să pregătească orice fel de reţetă, chiar şi sarmale. Mai ales că eram într-una dintre zilele cu dezlegare la pește, din postul cel lung... și blând al Crăciunului.

Ce aţi spune despre o porţie de sarmale cu peşte, aşa cum se fac în unele dintre mănăstirile din România, la ceas de iarnă? Reţeta pot să v-o dau chiar acum. Ai nevoie de 200 g scrumbie afumată, un kilogram şi jumătate de peşte alb, dezosat (ideal e să foloseşti ştiucă sau şalău), apoi: 200 g orez, un pahar de suc de roşii, două-trei cepe, 3-4 linguri de ulei, piper măcinat, piper boabe, mărar (proaspăt sau uscat), cimbru, foi de dafin, o varză murată, sare, un ou.

Se taie ceapa mărunt şi se căleşte în ulei, se adaugă apă şi se înăbuşă. Se lasă să se răcească. Se trece peştele prin maşina de tocat. Orezul se înăbuşă 10 minute (trebuie să fie prefiert), apoi se amestecă bine cu carnea peştelui, ceapă, piper, sare, mărar. Se adaugă oul şi se amestecă bine. Secretul e să potriveşti sarea ţinând cont şi de cât de sărate sunt frunzele de varză murată, dar şi în funcţie de cât de sărată a fost scrumbia. Se rulează sarmalele, în foi de varză, după tipicul ştiut. Într-un vas, se pune ulei, varză tocată, puţin cimbru, se aşază apoi, pe straturi, sarmalele, presărând printre ele boabe de piper şi o foaie de dafin, ruptă în patru. Se învelesc cu foi de varză. Se toarnă deasupra suc de roşii şi se completează cu apă. Se lasă să fiarbă, la foc mic, o oră şi jumătate. Reţeta nu-i nouă, nici foarte veche. E, cum se spune prin mănăstiri, de-odată cu sfinţii părinţi.

Nu știu cât de veche-i rețeta de la Cherhana. De la Cherhanaua Ancora, unde vă-mbii să cereți și voi o porție zdravănă de sărmăluțe. Din pește. Cu mămăliguță. Și cu ardei iute alături, cu sos Genocid (arzuliu și el), dacă vă place să știți că viața-i picantă. La fel și mâncarea. Sarmalele lui Chef Florin nu-s cu afumătură, ci din carne de somn (care țin loc godacului de prin alte gospodării) și carne de crap (să mai tragă nițel din grăsimea celui dintâi). Răsucite în foi de varză – după ce le-ai împrietenit cu celelalte ingrediente – fierb la foc domol, cum se cuvine sarmalelor, din veac...

Deja, de-o săptămână, la Cherhanaua de lângă debarcaderul Garofița de la Herăstrău s-a intrat în Sărbători. Sărbători cu bucate din pește. Cu afumătură din pește, care ține locul celei de porc (că tot fu mai ieri Ignatul), cu sarmale pregătite după canoanele din satele românești. Dacă umpleți și paharul cu vin (alb sau roșu, după cum bucatele o cer), dacă vă lăsați seduși de lumina focului din șemineu și de căldura gazdelor voastre... atunci veți trăi adevărate Sărbători de Iarnă, la Cherhanaua Ancora.
Citeşte mai multe despre:   povestile ancorei,   Cherhanaua Ancora

 



Mai multe titluri din categorie

Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite

Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite
Galerie Foto Amuleta serii de luni la Chefi la cuțite a fost adjudecată de Florin Dumitrescu, ce a obținut al nouălea avantaj valoros din acest sezon și a reușit să se claseze astfel pe primul loc în clasamentul amuletelor....

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”
Galerie Foto Iolanda Anamaria Babău, o tânără superbă din Beiuș, a obținut locul doi la concursul internațional de frumusețe Miss Europe 2021, care a avut loc în Beirut, Liban. Iolanda Anamaria Babău are 28 de ani și...

Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord

Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și Paște, când se deschide și litoralul românesc, pentru sezonul estival, Primăria Constanța lansează oferta noii dictaturi comuniste: barurile se închid la ora opt seara, iar

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă  Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”
Galerie Foto Duminică seară, la Chefi la cuțite, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu au avut parte de noi surprize culinare. Lupta amuletelor i-a provocat să gătească preparate rafinate care să aibă...

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată
Când ești copil imaginația ta zburdă zilnic, trăiești cu inima nu cu raționamentul, culorile lumii sunt mai intense, iar gândurile tale se duc înspre tărâmuri magice, pe care adulții nu le pot vedea. Când cr...

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta
Probabil majoritatea persoanelor au început să înțeleagă importanța mediului online în viața de zi cu zi. Aproape totul se întâmplă online, orice formă de comunicare este accesibilă astfel, orice...

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...
Serviciul de email marketing furnizat de