x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Prăjituri şi sfaturi dulci

Prăjituri şi sfaturi dulci

22 Aug 2007   •   00:00

Dulciurile sunt apreciate in special de copii, dar nu numai. Răsfoind volumul "Marea carte de bucate. Bucătăria romănească", pătrundem in cuhnia doamnei Maria Cristea Şoimu şi descoperim cele mai apetisante dulceţuri şi cele mai cremoase prăjituri.

Dulciurile sunt apreciate in special de copii, dar nu numai. Răsfoind volumul "Marea carte de bucate. Bucătăria romănească", pătrundem in cuhnia doamnei Maria Cristea Şoimu şi descoperim cele mai apetisante dulceţuri şi cele mai cremoase prăjituri. Parcă am trăi intr-o casă de turtă dulce, nu-i aşa? Dar să nu uităm, că o alimentaţie sănătoasă include şi alte componente de care trebuie să ţinem cont.

Un prim sfat pe care autoarea il adresează gospodinelor este acela de a elimina excesul de zahăr din alimentaţie. "Ca să reziste, organismul nostru are nevoie de hrană raţională, fără prea multă carne, fără grăsimi sau dulceţuri in exces", spune ea. Totuşi, Maria Cristea Şoimu este o impătimită a prăjiturilor făcute in casă, pe care le combină cu diverse sortimente de fructe, reducănd astfel colesterolul şi oferind un desert uşor şi sănătos.

Mierea in bucate

O reţetă uşor de preparat, care nu necesită mult timp in bucătărie şi care aduce pe lăngă un plus de savoare şi un ingredient de valoare, este prăjitura cu miere. Folosită incă din cele mai vechi timpuri ca un element vindecător pentru anumite boli, mierea are un rol esenţial şi in gastronomie.

Autoarea le atenţionează pe tinerele gospodine că orice nouă experienţă le aduce căt mai aproape de succes şi că eşecurile nu trebuie să le dezamăgească. Scriitoarea face chiar o scurtă trimitere la perioada lui Napoleon, atunci cănd, dintr-o pură greşeală culinară, a luat naştere aluatul franţuzesc. "Cele mai bune reţete s-au născut din greşeli. Nu am fi ştiut astăzi ce este un aluat franţuzesc dacă un patiser italian n-ar fi lăsat aluatul de cinci ori la răcitor, de căte ori auzea strigăte afară: «Vin francezii!» Francezii lui Napoleon cucereau Milano cănd bietul patiser dorea să facă plăcinte", ne spune doamna Maria Cristea Şoimu.

Prăjitură cu smăntănă

Ingrediente: 10 linguri de ulei, 10 linguri de smăntănă, 10 linguri de zahăr, o jumătate de lămăie, sare, 500 g făină, o jumătate de linguriţă de amoniac, 200 g gem de caise (sau de măceşe, piersici, porumbe), zahăr pudră.

Preparare: Se bate smăntăna cu telul, se toarnă uleiul treptat, apoi se adaugă căte o lingură de zahăr astfel incăt amestecul să arate ca o smăntănă groasă. Se pune un praf de sare, apoi se rade coajă de la o jumătate de lămăie şi se stinge amoniacul cu zeamă de lămăie.

Se amestecă uşor cu o lingură, după care se pune făină cernută şi se frămăntă un aluat potrivit de tare.

Se imparte aluatul in două părţi egale şi se intind foi de mărimea tăvii de plăcintă. Se pun intr-o tavă neunsă, cu gem de caise intre ele şi puţină coajă de lămăie. Se coc la foc iute, se răcesc in tavă şi se taie in forme geometrice inainte de a se pune prăjiturile pe platou, direct in tava in care s-au făcut.

Prăjitură cu struguri

Ingrediente: 500 ml lapte dulce, 8 linguri de zahăr farin, două linguri de rom, 3 ouă, 250 g franzelă albă felii, o lingură de unt, 300 g struguri parfumaţi.

Preparare: Laptele se clocoteşte cu zahărul, se răceşte puţin şi se parfumează cu două linguri de rom. Se bat ouăle pănă devin spumă, se pune peste ele laptele, se amestecă la cald fără intrerupere, ca să nu se ingroaşe ouăle. Păinea se fărămă şi se pune

peste struguri fără seminţe, se adaugă amestecul intr-o formă de sticlă incasabilă, apoi crema de lapte şi o lingură de unt. Se omogenizează cu o furculiţă de jos in sus, apoi se introduce forma in cuptorul cald şi se coace prăjitura la foc potrivit o oră. Se răceşte in formă şi se taie in felii. Se serveşte pudrată cu zahăr farin.

Piersici delicioase

Ingrediente: 6 piersici mari, 6 linguri de apă, o jumătate de lămăie, vanilie, 6 linguri de zahăr, 100 g pişcoturi.

Preparare: Cureţi de coajă şase piersici mari, le scoţi sămburii şi le desfaci in două. Intr-o cratiţă cu gura largă fierbi zahărul cu apa, aşezi piersicile pe lingura de supă şi le ţii două minute in siropul care clocoteşte. Pui piersicile in compotieră şi laşi siropul să se ingroaşe pe foc mic, parfumat cu vanilie şi zeamă de lămăie. Tragi cratiţa cănd siropul a scăzut la jumătate. Il laşi să se răcească şi-l torni rece peste fructe. Pui compotiera la rece pentru două ore, apoi il serveşti in cupe, alături de pişcoturi fine.

Prăjitură cu gem

Ingrediente: 150 g unt, 150 ml smăntănă, sare, 200 g făină, o lingură de rom, o lingură de zahăr, 200 g gem de porumbe, zahăr pudră.

Preparare: Se ţine untul la temperatura camerei, se freacă apoi pănă devine spumă cu o furculiţă mare, se adaugă smăntăna, frecănd in continuare, apoi se pune romul şi o lingură de zahăr, se mai freacă energic cinci minute şi se adaugă făină in ploaie. Se lasă furculiţa deoparte şi se frămăntă un aluat potrivit, care trebuie să devină prin frămăntare pufos. Se intinde imediat sau se ţine o oră la rece şi apoi se intinde o foaie groasă de un cm şi se taie in forme geometrice cu un cuţit. Se aşază prăjiturelele pe o tavă neunsă, se coc la foc iute şi se lipesc cu gem de porumbe, care este mai acrişor, două căte două, căt sunt calde. Atenţie, prăjiturelele se lipesc calde, nu fierbinţi, pentru că altfel se incruzesc. Se pudrează cu zahăr farin din belşug.

×
Subiecte în articol: două zahăr linguri lingura bucate cercate