x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pranz pe pajiste

0
Autor: Monica Andronescu Anna Borca 24 Aug 2005 - 00:00
Pranz pe pajiste
PELESUL LA SEMICENTENAR
25 septembrie 1933. La Sinaia, pe pajistea din fata castelului are loc ceremonia de dezvelire a monumentului inchinat regelui Carol I si reginei Carmen Sylva, dupa cum relateaza Alexandru Tzigara-Samurcas in Marturii contimporane si documente inedite. Maresalul Curtii da "cetire" unui pergament cu chenar inflorit dupa vechile hrisoave ale tarii. "Incheindu-se o jumatate de veac de cand neuitatul Meu Unchiu, Marele Rege Carol I, impreuna cu Marinimoasa Regina Elisabeta au statornicit resedinta Lor de vara in de Ei intemeiatul Castel Peles. Noi Carol II, Regele Romaniei, am hotarat sa praznuim impreuna cu vlastarele regescului Nostru Neam…"

Salonul florentin, sala maura si sufrageria isi deschid usile pentru a-i primi pe cei 130 de invitati printre care Regele Carol, regina Maria, regele Alexandru, regina Elisabeta... Manifestarea este una de proportii, pe masura maretiei regelui Carol I, in memoria caruia sculptorul O. Han a inaltat acest basorelief ce contureaza silueta lui Carol I si pe cea a reginei Carmen Sylva, intampinati cu traditionala paine si sare de un palc de tarani din tinutul Prahovei, imbracati in costume traditionale, dupa cum reiese din alte marturii ale vremii.

A doua zi, Patriarhul Miron sfinteste placa comemorativa, dupa care familia regala, alaturi de cei 600 de oaspeti, este invitata la masa de onoare din pajistea de la Stana Regala, din meniu facand parte atat feluri de mancare traditionale precum sarmalutele cu mamaliguta sau puiul la frigare, cat si icre moi, tarta vieneza sau Petits vol-au-vent. La 50 de ani de la zidirea "regescului Castel Peles" povestea abia incepea…

25 septembrie 1933


"Sterlet à la Parisienne/Pilaf Roustem-Bey/Canetons à la Bouqueti"re/Salade de Sinaia/Parfait Chateau Pelech/Croquettes au Chester/Fruits." La Semicentenar, bucatarul curtii a dedicat unul dintre deserturi evenimentului, realizand si un joc de cuvinte: Parfait Chateau Pelech - Perfectul Castel Peles. (S.L.)

STERLET À LA PARISIENNE


(Cega à la Parisienne)

Cega se fierbe in apa cu sare si condimente, se raceste, se asaza pe un platou si se glaseaza cu aspic de peste. Se decoreaza cu funduri de anghinare umplute cu salata ruseasca si sos maioneza. Inainte de a fi umplute, anghinarea se curata de foi, care se oparesc si se scurg. Salata ruseasca se prepara din legume (morcov, radacina de patrunjel, cartofi) taiate in cuburi mici, boabe de mazare, fasole verde taiata marunt, toate legate cu un sos de maioneza. Sosul maioneza se prepara din galbenus de ou frecat cu sare si untdelemn. Se acreste cu lamaie si se subtiaza cu apa.

CANETONS À LA BOUQUETIERE


(Boboc de rata à la Bouquetiere)

Bobocul de rata se brezeaza (se coace la foc moale, intr-o cratita cu capac, in suc propriu), se pune pe un platou si se acopera cu sos demi-glace. Pentru a obtine sosul demi-glace se face un rantas din grasime (nu se va folosi insa niciodata unt) si faina, lasate pe foc moale pana ce faina incepe sa se rumeneasca usor. Se subtiaza acest rantas cu fond brun (obtinut din supa de oase de vita, putina slanina, ceapa morcov, sare si piper), pana se obtine un sos limpede, in care se dizolva putina pasta de tomate. Se pune la foc mic si se lasa sa fiarba pana scade, luand din cand in cand grasimea care se ridica si care ii da un aspect neplacut. Fierberea prelungita ajuta la eliminarea impuritatilor si la limpezirea sosului. Garnitura Bouqueti"re are la baza morcovi, napi, cartofi taiati cuburi si fasole verde taiata in bucati de 3 cm, buchetele de conopida si mazare verde boabe. Morcovii si napii se glaseaza, adica se fierb intr-o craticioara cu sare, zahar, unt si putina apa. Se lasa sa fiarba la foc mic pana la reductia completa a lichidului. Cartofii se soteaza. Fasolea verde, mazarea si conopida se fierb 7-8 minute la foc iute, intr-un vas neacoperit. Legumele se dreseaza cu sos olandez si se asaza ca un buchet in jurul carnii.

26 septembrie 1933


"Icre moi/Petits vol-au-vent/Sarmalute cu mamaliguta/Pui si muschi la frigare/Salata/Tarta vieneza/Fructe." La Stana Regala, unde a avut loc dejunul din cea de a doua zi a manifestarilor legate de sarbatorirea semicentenarului Castelului Peles, meniul a continut si preparate romanesti. (S.L.)

PETITS VOL-AU-VENT


(Volovane)

Volovanele sunt preparate cu foitaj foarte fin si diverse umpluturi: ciuperci, raci, carne de pui s.a. In "Preparate de arta culinara", volum la care a fost coautor si Josif Strassman, bucatar al Curtii Regale in anii ’30-’40, apare un fel de mancare numit "Volovan de raci ca la Snagov". Pentru a prepara volovane cu ciuperci si pui, aveti nevoie de 200 g de ciuperci albe, 100 g unt, 50 g faina, zeama de la doua lamai, 500 ml de supa de pasare, calda, 400 g carne de pasare taiata cuburi, doua galbenusuri, sare, piper, nucsoara si doua foi de foitaj fin. Ciupercile se curata si se inabusa in 50 g unt, adaugandu-se sare, zeama de la o lamaie si o lingura de apa. Ciupercile se scot si se taie in bucati mai mari. Intr-o craticioara puneti 50 g de unt, adaugati faina si apoi supa de pasare. Amestecati pe foc mic, pana scade putin si se face ca un sos. Adaugati zeama de lamaie si galbenusurile. Sarati, piperati, presarati putina nucsoara rasa. Adaugati ciupercile si pasarea si amestecati. Umpleti cele doua foi cu aceasta compozitie si dati la cuptor la foc mic.

SARMALUTE CU MAMALIGUTA


Se prepara o tocatura (umplutura) din: carne tocata (de vita, de porc sau in amestec, in cantitati egale), franzela inmuiata si stoarsa, data prin masina impreuna cu ceapa sotata. La 600 g de carne se folosesc o felie de franzela si o ceapa. De asemenea, o ceasca de cafea cu orez se fierbe, cu sare si piper. Se amesteca bine toate ingredientele, se adauga un ou si, dupa gust, marar si patrunjel tocat. Sarmalutele se pot face in foi de vita sau in foi de varza. Se ruleaza sarmalute, se pun intr-o cratita si se fierb cu supa (de preferat, zeama in care au fiert legume sau oase de vita) si putin unt, la foc domol, aproximativ o ora. Se dizolva o jumatate de lingura de faina cu doua linguri de smantana (sau cu o lingura de pasta de rosii si una de supa) si se adauga la fiert, catre sfarsit. Se servesc la masa cu mamaliguta si cu smantana la sosiera.

"Zile linistite si de adevarat repaus... Serile, am avut lume la masa, cei din casa si copiii. Pe urma cinema. Un film foarte bun: «Minuit Place Pigalle», cu Raimu. (...) In general, ma declar foarte multumit de aceasta vacanta scurta, dar de adevarat repaus."
Carol al II-lea Rege al Romaniei
Citeşte mai multe despre:   sare,   carol

 



Mai multe titluri din categorie

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards
Începând din 29 septembrie, de luni până vineri, de la ora 22:00, Happy Channel va difuza în premieră producţia braziliană marca Globo, Orfanii unei naţiuni. Având la bază un subiect cutremurător, războiul...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
Galerie Foto Şi marți  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai  bune cifre din...

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1
Galerie Foto Maria Buză şi Marius Rizea fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Obişnuiţi să joace un cuplu, de data aceasta telespectatorii îi vor...

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham
Ronaldo a declarat în 2008 că bingo-ul l-a ajutat să înveţe limba engleză, în vreme ce Will Smith a spus, într-un interviu, că scrima i-a apropiat pe el, David Beckham şi Tom Cruise. Cech a cântat la tobe...

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani
Mama lui Sylvester Stallone, Jackie, fost astrolog, psiholog şi managerul proiectului de televiziune G.L.O.W., a murit la vârsta de 98 de ani. Jackie făcea pilates şi se antrena în sala de forţă, iar moartea sa a ...

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020
Costul unui sejur pentru două persoane, timp de trei nopți, în perioada sezonului estival 2020 a scăzut cu 21% faţă de același interval al anului trecut. Numărul rezervărilor last-minute s-a dublat,...

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public  Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea
Galerie Foto Chefi la cuțite a dominat seara de luni. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul...

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale
Cu totii am avut acele zile lungi in care abia asteptam sa iesim de la serviciu si sa ne indreptam spre casa, unde ne asteapta un loc calduros, curat si primitor, in care sa ne putem relaxa dupa o zi de munca. Adesea...

Focurile vii de la Dealu Frumos

Focurile vii de la Dealu Frumos
Galerie Foto Legendele cu haiduci și comori se întind și „sub munte”, în zona subcarpatică de la poalele Bucegilor, unde localnicii povestesc despre „focurile vii” care apar, în anumite perioade ale anului, deasupra...

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi
Galerie Foto Mulți români sunt pasionați de filmele cu haiduci și de legendele care se leagă de Munții Bucegi. În plină pandemie, unul dintre cele mai sigure circuite turistice este pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, pe...

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR
Începând din această toamnă, mai exact din data de 12 octombrie, surpriza grilei TVR 2 este revenirea Andreei Marin, una dintre cele mai puternice şi carismatice vedete din România, cu un program în care va...

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea celei de-a doua ediții iUmor 

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea  celei de-a doua ediții iUmor 
Galerie Foto Deși s-a înscris la casting în fiecare sezon, abia anul acesta campioana la bob Georgiana Lupu și-a făcut curaj să și urce pe scena iUmor și bine a făcut! Georgiana a fost votată în aplicație și trimisă...

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1
Galerie Foto Anca Sigartău şi Marian Râlea formează un cuplu în cel mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cu o vastă experienţă atât pe micile ecrane, cât şi pe scena...

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”
Galerie Foto Care este rolul acestei instituţii strategice a României în combaterea pandemiei de coronavirus? Cum a fost salvat Institutul Cantacuzino? Cine sunt specialiştii de talie mondială care lucrează aici şi ce...

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească
Galerie Foto Compania TECHSTORE.Ro a adus în România și celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia, care s-a angajat de ani de zile pe calea confortului durabil cu produse electrocasnice de lux, de calitate premium, ...
Serviciul de email marketing furnizat de