În Joia Mare se înroşesc ouăle, câteva vor fi duse la biserică, iar celelalte vor aştepta să fie ciocnite la Înviere. Pe vremuri se îngropa un ou roşu la marginea satului pentru a feri gospodăriile de grindină.
Hrană pentru suflet
În Vinerea Mare nu se mănâncă şi nu se bea nimic până la apusul soarelui, motiv pentru care această zi mai poartă şi numele de Vinerea Seacă. Nu se coace nimic, nici măcar pâine nu se face, căci s-ar năpusti toate lighioanele pământului. În schimb, este bine ca toţi oamenii să se scalde într-o apă curgătoare ca să nu se lipească nici o boală de ei.
În Sâmbăta Paştelui casele miros a pască şi cozonaci, alimente ritualice fără de care nu poate fi închipuită această sărbătoare. Pasca poate fi rotundă, precum scutecele lui Iisus, sau dreptunghiulară, forma mormântului în care a fost aşaezat. Întotdeauna ea va fi împodobită cu o cruce, ce va fi păstrată pentru a fi folosită la vreme de nevoie. Cojile de ouă se aruncă într-o apă curgătoare ca să ajungă şi la blajini, oameni cu mare credinţă în Dumnezeu care trăiesc într-o cu totul altă lume. Doar aşa ei află că a venit vremea Paştelui şi se pot pregăti cum se cuvine. În noaptea aceasta se deschide cerul, iar cel care va vedea minunea va putea cere orice vrea de la Dumnezeu, căci va primi cu siguranţă.
În ziua de Paşte, primul lucru pe care-l fac oamenii este să se spele cu apă în care s-au pus ouă roşii (ca să fie sănătoşi şi rumeni în obraji) şi bani de argint pentru spor în casă. În unele locuri se mănâncă şi peşte, ca să fie harnici şi iuţi tot anul. Bineînţeles că nu lipsesc de pe mese ouăle roşii, carnea de miel, cozonacii şi pasca.
Ciorbă de miel cu ouă
Ingrediente: 700 g carne de miel, 4 cartofi, doi morcovi, o felie de ţelină, un fir de praz, două legături ceapă verde, un fir usturoi verde, 5 g cimbru, 4 ouă, o legătură pătrunjel, o legătură tarhon, o frunză de dafin, 100 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper.
Preparare: Carnea de miel se spală, se taie bucăţi şi se pune la călit în uleiul de floarea-soarelui. Se scoate carnea din cratiţă şi în locul ei se pune prazul tocat mărunt. Se căleşte două minute, se adaugă morcovii şi ţelina tăiate julien sau cubuleţe. Se călesc până se înmoaie, se pun într-o oală împreună cu carnea de miel şi doi litri de apă. Se condimentează, se adaugă frunza de dafin, cimbrul, trei litri de apă şi se fierb la foc mediu până se înmoaie carnea. Când ciorba este aproape gata se adaugă ceapa verde şi usturoiul verde tocate mărunt, pătrunjelul şi tarhonul tocate. Se fierbe cinci minute, se pune în boluri, se aşază deasupra ouă fierte tăiate felii şi se serveşte.
Reţetă redactată de Alina-Ramona Anghel
Citește pe Antena3.ro