Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").
Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.
Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
DA, ACCEPT
Primii campioni de după război
Cînd, la 5 aprilie 1919, după numeroase polemici, oraşul belgian
Anvers a fost oficial ales drept gazdă a celei de a VII- a ediţii a
Jocurilor Olimpice, cu şase luni înaintea debutului
întrecerilor, nimeni nu se întreba cu adevărat ce probleme
logistice ridică o astfel de competiţie, mai ales că pretutindeni erau
vizibile sechelele primului război mondial. Pentru că nu existau
hoteluri, 14 şcoli din oraş au fost transformate în spaţii de cazare
pentru sportivi şi însoţitori. S-a reuşit cu greu realizarea unui
acord în ceea ce priveşte livrarea alimentelor, acestea fiind
raţionalizate din cauza războiului.
Cînd, la 5 aprilie 1919, după numeroase polemici, oraşul belgian Anvers a fost oficial ales drept gazdă a celei de a VII- a ediţii a Jocurilor Olimpice, cu şase luni înaintea debutului întrecerilor, nimeni nu se întreba cu adevărat ce probleme logistice ridică o astfel de competiţie, mai ales că pretutindeni erau vizibile sechelele primului război mondial. Pentru că nu existau hoteluri, 14 şcoli din oraş au fost transformate în spaţii de cazare pentru sportivi şi însoţitori. S-a reuşit cu greu realizarea unui acord în ceea ce priveşte livrarea alimentelor, acestea fiind raţionalizate din cauza războiului.
Meniu raţionalizat
Comitetul Olimpic Belgian a stabilit următorul meniu, contravaloarea acestuia fiind de 28 de franci (cam 15 dolari): micul dejun – ouă cu slănină, cafea, lapte, zahăr, pîine, unt sau friptură rece, ceai, pîine, unt sau conserve, zahăr, lapte, pîine, unt; prînz – ouă, friptură, pîine, unt, un desert, cafea cu lapte, zahăr; cină – supă, carne şi legume, pîine şi unt, un desert, cafea cu lapte, zahăr. Cerealele şi alte alimente tradiţionale puteau fi comandate suplimentar. În pofida faptului că mai totul era raţionalizat, mai mult de 50 de banchete şi dineuri de prestigiu au avut loc, printre care şi cel oferit la 28 august 1920 la "Jette-Saint-Pierre" de baronul Edouard de Laveleye, preşedintele Comitetului Olimpic Belgian. Meniul, suficient de simplu, a făcut totuşi dovada, cel puţin la prima vedere, că persoanele care au realizat "lista" nu au avut probleme deosebite în ceea ce priveşte restricţiile alimentare: aperitive variate, friptură florentină, potîrniche împănată cu trufe, homari, lăptuci, fructe proaspete.Meniu "pe picior"
La ediţia din 1928, de la Amsterdam, se vindeau peste tot supe, ciocolată caldă şi turtă dulce. Acest gen de meniu "pe picior" a fost la ordinea zilei pe durata Jocurilor şi căutat de cei care se aflau la lungile cozi de la casele de bilete. Delegaţia olimpică americană a servit: salată de fructe americană, consommé rece, supă Monte Cristo, cambulă prăjită în unt, cotlet de miel, sos de mentă, prăjitură de coacăze, napi în sos, anghinare în unt topit, cartofi la cuptor sau piure de cartofi, lăptuci şi salată de roşii, compot de piersici, cremă de nucă de cocos, tarte Linz, chifle de campanie, ceai sau lapte.Consommé de vită
Ingrediente: 10 albuşuri, un kilogram de carne de vită tocată, 4 cepe, doi morcovi, o ţelină, 4 roşii, 5 litri de supă de vită, frunze de dafin, cimbru uscat, doi căţei de usturoi, boabe de piper, cîteva fire de pătrunjel, sare.
Preparare: Într-un vas se bat albuşurile spumă, apoi se pun într-o oală. Se adaugă carnea şi legumele tocate. Se toarnă supa de vită rece şi se amestecă. Într-un săculeţ de pînză se pun toate mirodeniile, în afară de sare. Se aşază săculeţul în oală şi se lasă pe foc. Din cînd în cînd se amestecă, avînd grijă să nu dea în foc. Cînd se ridică legumele deasupra se face o gaură (ca să nu dea în foc) şi se lasă să clocotească aproximativ 90 de minute. Se strecoară, se sărează după gust şi se serveşte.
Citeşte mai multe despre:
jocuri olimpice

Ştiri din .ro
PUBLICITATE
De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică.
Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate:
- Cum să...
Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...
Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...
In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.
Cunoscut om de...
UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...
Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...
Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...
Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...
Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....
Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...
Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...
Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...