x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Produse tradiţionale la ASAS

Produse tradiţionale la ASAS

de Maria Belu    |    13 Mai 2011   •   13:13

De vineri, 13 mai, până duminică, 15 mai, se va desfăşura în Parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Siseşti” ediţia cu numărul 47 a Târgului naţional de produse ecologice, tradiţionale şi naturale obţinute în ferme ţărăneşti. Organizatorii evenimentului Media Link Business şi ASAS şi-au propus să-i răsfeţe pe bucureşteni cu bucate alese. Vedetele acestei ediţii vor fi pastrama şi cârnaţii de Pleşcoi, babicul şi ghiudemul produse tot în Pleşcoi, judeţul Buzău precum şi preparatele pe bază de păstrăv aduse la târg de Ionela Paliştan din Palanca, judeţul Bacău. Pe lângă păstravul prăjit, acompaniat de mujdei, gospodina le-a mai pregătit vizitatorilor sarmale "în foi de viţă cu păstrăv”, pateu de pastrăv, marinată etc.

La atelierul de creaţie gastronomică, deschis la prima ediţie a târgului din acest an, bucureştenii vor putea să înveţe, de la Rodica Ţiplea, din Ocna Şugatag, judeţul Maramureş, cum să prepare, după o reţetă tradiţională, o "delicioasă prăjitură cu măr”. La final "creaţia” Rodicăi va fi oferită spre degustare vizitatorilor aflaţi în târg. "Toate produsele sunt naturale: făina de la o moara din zona, ouă de casă, smântână (grâuştour), untura de la porcul de Crăciun şi mere nestropite din zona noastră. Se face foarte uşor, iar după ce întindem foaia, vă dezvălui un mic secret: pentru că merele curăţate şi stoarse în care am pus zahăr, vanilie şi scorţişoară tot mai lasă zeamă, se adaugă un pic de griş şi apoi foaia a doua. După gust, putem pune, după ce se coace, zahăr pudră. Mai e un secret, din moşi strămoşi, când se bagă prăjitura în cuptor se înţeapă foia ca să iasă aburul”, a spus gospodina.

Nici cei mici nu au fost uitaţi. Sâmbătă, 14 mai, începând cu ora 11:00, va debuta concursul de desene "Nicolae Grigorescu, om al satului românesc”, competiţie la care vor participa elevii Şcolii din Potlogi, judeţul Dâmboviţa, precum şi cei ai Şcolii nr. 17 "Pia Brătianu” din Bucureşti. În urma deliberării juriului format din profesori de la cele două şcoli, elevii vor primi diplome de participare, dar şi o carte despre pictorul Nicolae Grigorescu.

×