x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Recomandarea săptămănii: Vulcanii noroioşi

Recomandarea săptămănii: Vulcanii noroioşi

13 Iun 2007   •   00:00

Pentru Nicolae Toader, gastronomia a fost dintotdeauna o provocare. După ce o bună perioadă din carieră a fost bucătar la unitatea militară de la Unguriu (Buzău), a trecut "in civilie", lucrănd la restaurante de pe Valea Prahovei sau de pe Litoral. Acum este bucătar-şef la Pensiunea "Casa Matei", din Berca

Din Alsacia la BercaÂ

Pentru Nicolae Toader, gastronomia a fost dintotdeauna o provocare. După ce o bună perioadă din carieră a fost bucătar la unitatea militară de la Unguriu (Buzău), a trecut "in civilie", lucrănd la restaurante de pe Valea Prahovei sau de pe Litoral. Acum este bucătar-şef la Pensiunea "Casa Matei", din Berca.

Bucătărie tradiţională

In cariera dvs. aţi gătit şi "la cazan", şi "la porţie". Cănd iese măncarea mai gustoasă? Nu sunt de acord cu cei care spun că "măncarea la cazan" iese mai gustoasă decăt cea gătită in crăticioară, pentru un singur client. Cănd vine vorba de "a da gust măncării", totul ţine de priceperea şi de talentul bucătarului. Dar este adevărat, există o diferenţă de gust intre cele două modalităţi de a prepara bucatele.

Care este "trendul" la pensiunea la care lucraţi acum? Propunem două tipuri de bucătării, care au in comun faptul că sunt "tradiţionale". Bucătăria romănească - pentru care utilizăm in primul rănd ingrediente specifice zonei: babic, cărnaţi de Pleşcoi, ceapă roşie de Buzău ş.a. - stă alături de... gastronomia alsaciană. Preparăm tot felul de tarte alsaciene, intre care şi celebra "Tarte flambée", pregătită... "ca la Strasbourg". Pe de altă parte insă, in ceea ce priveşte reţetele romăneşti, incercăm, cu puţină imaginaţie, să le personalizăm. Aşa am creat "Puiul ca la Berca", "Tochitura ca la Berca" şi, bineinţeles, deja celebrii "Vulcani Noroioşi".

Vulcanii Noroioşi

Ingrediente: 80 g piept de pui, 80 g cotlet de porc, 80 g muşchi de vită, o ciupercă mai mare, 150 g cartofi natur (fierţi), o salată verde; pentru sos: 150 ml supă de legume, 30 g unt, 20 g făină, 50-70 g smăntănă, 20 g sos de soia, un vărf de linguriţă de muştar, sare, piper.

Preparare: Pieptul de pui se bate cu ciocanul de şniţele, se sărează şi se piperează. Cotletul de porc, la fel. Muşchiul de vită se bate, se sărează, se piperează şi se presară cu puţin cimbru. Se frig pe grătar. Pentru sos se topeşte untul in care se căleşte făina pănă capătă culoarea maro deschis. Se stinge cu supa fierbinte, amestecănd continuu să nu facă cocoloaşe. Se adaugă smăntăna, muştarul, sosul de soia, sare şi piper după gust. Apoi se scoate codiţa de la ciupercă şi, impreună cu cartofii natur, se scufundă in ulei fierbinte 3-4 minute. Pentru un aspect care să sugereze "Vulcanii noroioşi" se aşază unul peste altul, in ordine, pieptul de pui, cotletul de porc, muşchiul de vită şi ciuperca (cu scobitura in sus). De jur-imprejur se aşază cartofii, se pune sosul, lăsănd să se prelingă peste celelalte ingrediente.

Taina bucătarului

Marginea farfuriei se ornează cu salată verde, tăiată julien, pentru a imita verdeaţa care inconjoară "Vulcanii Noroioşi" originali.

×
Subiecte în articol: recomandarea saptamanii