x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţeta de suflet

Reţeta de suflet

de Simona Lazar    |    03 Iun 2010   •   00:00
Reţeta de suflet

Întâia oară, sintagma "bucătărie românească" o întâlnim la un autor de cărţi de bucate din deceniul şapte al veacului al XIX-lea, Christ Ionnin, din Bucureşti. Nu e, la propriu, o carte, ci mai mult o broşurică în care sunt mâncăruri pe placul românilor - nu neapărat al ţăranilor, al burghezilor ori al mahalagiilor (cu sensul de locuitori ai mahalalelor, fără nici o umbră peiorativă).

La numai un deceniu distanţă, ceva mai la nord, în Braşov, un librar sas, J.C. Hintz, îşi românizează numele şi scrie de dragul megieşilor lui (români, dar şi germani, şi maghiari) o carte numită "Bucătăreasa naţională". Arareori, până în a doua jumătate a secolului al XX-lea, s-a gândit vreun autor de cărţi de "culinărit" să facă o culegere de reţete autohtone, chiar dacă ele nu ne-au lipsit întru totul. Constantin Bacalbaşa, în "Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncări" (ediţia iniţială - 1935, Editura Universul; reeditată în 2009 la Editura Cartex), are şi el câteva sute de reţete româneşti, risipite printre alte câteva sute "de împrumut".

Câteodată, aşa cum se întâmplă la capitolul "zemurilor", face diferenţa mai clar: "Supele noastre", "Supe străine"... Prin "supele noastre", jurnalistul şi gurmandul Bacalbaşa înţelege îndeosebi ciorbe şi borşuri, adică "supele acre", care scot în evidenţă gastronomia noastră tradiţională. O ciorbă ţărănească, după indicaţiille lui, se face astfel: "Taie câteva cepe în felii şi pune-le să fiarbă în zeamă de pasăre sau în zeamă de carne, adăugând bucăţele de pasăre sau carne de vacă. Adaugi sare, ardei roşu pisat.

Mai adaugi pătlăgele roşii, când sunt, sau prune verzi necoapte, morcovi, frunză de ţelină, leuştean, toate tăiate mărunt. În timpul fiertului, spumezi mereu. Când dai la masă, presari pătrunjel tocat". La acelaşi capitol întâlnim, de exemplu, reţetele de ciorbă de peşte, borş de potroace, borş de perişoare, ca şi mai puţin cunoscutele borşuri cu găluşte de peşte sau din carne de... raci.

 

Acasă la români
Vă invit astăzi să ne tragem mai aproape de vatra strămoşilor, să ridicăm capacul de pe oale şi să gustăm, cu lingura de lemn, din bucatele pregătite după reţetele străbunelor noastre. Dacă nu mai aveţi "neamuri la ţară", nu disperaţi - există un loc unde fiecare dintre noi se poate întâlni cu istoria neamului său. Există, de fapt, chiar două locuri consacrate în conservarea tradiţiilor populare: Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" şi Muzeul Ţăranului Român. Chiar dacă vă chem la muzeu, "gazde" vă vor fi de această dată oamenii simpli ai satului românesc. Ai satului adevărat, cel (încă) viu: pictorul naiv Ion Măric, meşterul popular Virginia Linul, Mioara Stochiţă, maestra plăcintelor, ori colecţionarul şi negustorul de antichităţi ţărăneşti Nae Veştea.

×
Subiecte în articol: editorial