x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Să nu te pierzi de tradiţie

0
Autor: Tudor Cires 17 Dec 2008 - 00:00

Vasile Duică este originar din Câmpulung Muscel. A lucrat vreme îndelungată în restaurante din ţară şi din Europa. A revenit de curând în România şi, după ce a gătit mult timp reţete din bucătăria internaţională, se bucură să pregătească din nou bucate "ca la mama acasă".



V-a fost dor de gastronomia noastră tradiţională? N-aş putea spune neapărat că mi-a fost dor, pentru că puteam oricând să pregătesc o mâncare românească, neaoşă. Însă trebuie să recunosc că îmi face plăcere să reconsider, în bucătăria unui restaurant, adevărata gastronomie musceleană.

BUCATE NEAOŞE
Acum, în faptul iernii, în pragul Sărbătorilor, există ceva care scoate din pluton – ca să zicem aşa – un restaurant de pensiune faţă de un mare restaurant "gastronomic", unde se pregătesc mâncăruri de înaltă clasă? Principala diferenţă, zic eu, o reprezintă faptul că noi gătim în special cu ingrediente "de casă". Iată, acum, fiind tocmai timpul Ignatului, noi tăiem porcii şi pregătim carnea în chip tradiţional, aşa cum am învăţat de la moşii şi strămoşii noştri. Pregătim, de exemplu, cârnăciori de casă, amestecând, la 3 kg carne de porc, 2 kg carne de vită şi un kg de slănină. Dăm carnea prin maşina de tocat, o amestecăm, punem sare, piper. Turnăm şi puţin din supa în care a fiert căpăţâna de porc pentru tobă şi-apoi umplem maţele, trăgând carnea prin tulumbă, după care  afumăm cârnaţii cu rumeguş de fag. Pregătim sloiul, din tot ce e afumătură, punând coastele separat, muşchiul separat şi cârnaţii separat. Adăugăm piper, dafin şi vin împreună cu untură proaspătă. Lăsăm la fiert, apoi aşezăm în vase cărniţa, coastele, cârnăciorii şi turnăm untură topită deasupra.

Există vreun secret pentru toate aceste preparate? Să respecţi reţeta tradiţională. S-o îmbunătăţeşti doar cât să nu te pierzi de tradiţie. Sloiul cu mămăliguţă atrage turistul tocmai pentru că este un preparat autentic. Dacă l-am servi cu pâine sau am folosi cârnaţi din comerţ şi nu din oala cu untură, clientul şi-ar da seama şi ar fi nemulţumit.


Tochitură dragosloveană
Se iau 200 g carne de porc (pulpă sau ceafă) şi se taie în cubuleţe. Se taie mărunt o ceapă potrivită. Se taie cubuleţe o jumătate de ardei roşu şi o jumătate de ardei galben. Se trag ceapa şi ardeii în ulei, se adaugă cărniţa şi doi-trei cârnăciori de casă tăiaţi felii. Se lasă puţin să se rumenească împreună, apoi se toarnă apă cât să acopere carnea. Se adaugă pastă de roşii sau bulion de casă. Se potriveşte de sare şi piper şi se lasă să fiarbă până scade zeama şi se face ca un sos. Separat se face o mămăliguţă şi se prăjeşte un ou ochi. Când se aşază pe farfurie se decorează după dorinţă cu ardei roşu, boabe de piper, frunze de pătrunjel verde sau mărar. E important să foloseşti numai carne de porc proaspătă, macră, şi cârnăciori de casă, care îi dau un gust deosebit.
Citeşte mai multe despre:   recomandarea saptamanii

 



Mai multe titluri din categorie

Noi condiții de intrare în Bulgaria

Noi condiții de intrare în Bulgaria
Pe teritoriul Bulgariei se va putea intra doar cu prezentarea unui test molecular PCR cu rezultat negativ la infecția cu COVID-19, efectuat cu maximum 72 de ore înainte. Cerința se aplică tuturor...

Ce spun psihologii despre beneficiile pescuitului

Ce spun psihologii despre beneficiile pescuitului
Galerie Foto Atunci când oamenii sunt întrebați ce contează cel mai mult pentru ei în viață, mulți răspund că au nevoie de fericire și liniște sufletească. Dacă o fi asta ceva greu de realizat sau este o fantezie...

iUmor 10 revine duminică, 14 februarie, de la ora 20.00, la Antena 1! Jurații nu și-au mai recunoscut ”casa” în prima zi de filmări

iUmor 10 revine duminică, 14 februarie, de la ora 20.00, la Antena 1! Jurații nu și-au mai recunoscut ”casa” în prima zi de filmări
Galerie Foto iUmor 10, un sezon mult așteptat, se anunță deja a fi unor complet neașteptat, iar de acest lucru s-au convins încă din prima zi de filmări chiar și jurații și prezentatorii. Noul sezon va avea premiera...

Show-ul Te cunosc de undeva! revine pe 6 februarie, la Antena 1. Emisiunea va putea fi urmărită în fiecare sâmbătă, de la 20:00

Show-ul Te cunosc de undeva! revine pe 6 februarie, la Antena 1. Emisiunea va putea fi urmărită în fiecare sâmbătă, de la 20:00
Cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva! va avea premiera sâmbătă, 6 februarie, de la 20:00 la Antena 1. Show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși și jurizat de Ozana Barabancea, Andreea Bălan,...

Cum alegi rochiile de seară, pentru un look de invidiat

Cum alegi rochiile de seară, pentru un look de invidiat
Galerie Foto Ești adepta stilul casual sau sport? Sau ținutele office sunt preferatele tale? Nicio problemă dar, cu toate acestea, cu siguranță ai parte și tu de destul evenimente speciale, unde se recomandă să porți rochii...

Ce soartă îi așteaptă în 2021 pe operatorii de jocuri de noroc din România?

Ce soartă îi așteaptă în 2021 pe operatorii de jocuri de noroc din România?
2021 este un an plin de speranță. Toată țara speră să fie mai bine decât 2020. 2020 a fost un an în care economia a avut mult de suferit, în special din cauza distanțării sociale și a carantinei care ne-a...

(P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!

(P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!
În diferite culturi și de-a lungul secolelor, oamenii și-au ridicat locuințe pentru ei și pentru familiile lor. Prin descoperirile făcute de-a lungul timpului de către specialiști, s-a observat faptul că...

(P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient

(P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient
Canapeaua este cel mai popular mobilier pentru relaxare. Fie că este vorba despre mobilierul unui hotel, vilă, birou, casă sau apartament, canapeaua este o parte integrantă a mobilierului tapițat. Poți co...

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic
Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 situl Sarmisegetusa Regia, din județul Hunedoara, a fost cu 10% mai mic decât cel înregistrat în 2019. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Hunedoara,...

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...
Serviciul de email marketing furnizat de