x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Să nu te pierzi de tradiţie

0
Autor: Tudor Cires 17 Dec 2008 - 00:00

Vasile Duică este originar din Câmpulung Muscel. A lucrat vreme îndelungată în restaurante din ţară şi din Europa. A revenit de curând în România şi, după ce a gătit mult timp reţete din bucătăria internaţională, se bucură să pregătească din nou bucate "ca la mama acasă".



V-a fost dor de gastronomia noastră tradiţională? N-aş putea spune neapărat că mi-a fost dor, pentru că puteam oricând să pregătesc o mâncare românească, neaoşă. Însă trebuie să recunosc că îmi face plăcere să reconsider, în bucătăria unui restaurant, adevărata gastronomie musceleană.

BUCATE NEAOŞE
Acum, în faptul iernii, în pragul Sărbătorilor, există ceva care scoate din pluton – ca să zicem aşa – un restaurant de pensiune faţă de un mare restaurant "gastronomic", unde se pregătesc mâncăruri de înaltă clasă? Principala diferenţă, zic eu, o reprezintă faptul că noi gătim în special cu ingrediente "de casă". Iată, acum, fiind tocmai timpul Ignatului, noi tăiem porcii şi pregătim carnea în chip tradiţional, aşa cum am învăţat de la moşii şi strămoşii noştri. Pregătim, de exemplu, cârnăciori de casă, amestecând, la 3 kg carne de porc, 2 kg carne de vită şi un kg de slănină. Dăm carnea prin maşina de tocat, o amestecăm, punem sare, piper. Turnăm şi puţin din supa în care a fiert căpăţâna de porc pentru tobă şi-apoi umplem maţele, trăgând carnea prin tulumbă, după care  afumăm cârnaţii cu rumeguş de fag. Pregătim sloiul, din tot ce e afumătură, punând coastele separat, muşchiul separat şi cârnaţii separat. Adăugăm piper, dafin şi vin împreună cu untură proaspătă. Lăsăm la fiert, apoi aşezăm în vase cărniţa, coastele, cârnăciorii şi turnăm untură topită deasupra.

Există vreun secret pentru toate aceste preparate? Să respecţi reţeta tradiţională. S-o îmbunătăţeşti doar cât să nu te pierzi de tradiţie. Sloiul cu mămăliguţă atrage turistul tocmai pentru că este un preparat autentic. Dacă l-am servi cu pâine sau am folosi cârnaţi din comerţ şi nu din oala cu untură, clientul şi-ar da seama şi ar fi nemulţumit.


Tochitură dragosloveană
Se iau 200 g carne de porc (pulpă sau ceafă) şi se taie în cubuleţe. Se taie mărunt o ceapă potrivită. Se taie cubuleţe o jumătate de ardei roşu şi o jumătate de ardei galben. Se trag ceapa şi ardeii în ulei, se adaugă cărniţa şi doi-trei cârnăciori de casă tăiaţi felii. Se lasă puţin să se rumenească împreună, apoi se toarnă apă cât să acopere carnea. Se adaugă pastă de roşii sau bulion de casă. Se potriveşte de sare şi piper şi se lasă să fiarbă până scade zeama şi se face ca un sos. Separat se face o mămăliguţă şi se prăjeşte un ou ochi. Când se aşază pe farfurie se decorează după dorinţă cu ardei roşu, boabe de piper, frunze de pătrunjel verde sau mărar. E important să foloseşti numai carne de porc proaspătă, macră, şi cârnăciori de casă, care îi dau un gust deosebit.
Citeşte mai multe despre:   recomandarea saptamanii

 



Mai multe titluri din categorie

Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite: ”A fost la limita disperării”

Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite:  ”A fost la limita disperării”
Cuțitele vor scoate scântei în cea de-a cincea confruntare din sezonul 9 al celui mai iubit show culinar, difuzată de Antena 1 în această seară, de la 20:00. Echipa mov a demonstrat că poate face spectacol...

Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva! Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban

Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva!  Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban
Galerie Foto Show-ul Te cunosc de undeva! și-a desemnat aseară câștigătorii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor: Adriana şi Romică. Îndrăgitul cuplu format chiar pe scena transforming show-ului a obţinut cele mai...

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty
Profesioniștii din domeniul beauty întâlnesc în fiecare zi diferite obstacole determinate fie de evoluția internetului, fie de timpul din ce în ce mai limitat al clienților. Tacticile și instrumentele potrivite...

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”
Galerie Foto Marea finală Te cunosc de undeva! își va desemna câștigătorul, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o gală spectaculoasă şi emoţionantă deopotrivă. După 14 săptămâni de show și câteva luni bu...

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de români, Turcia, a anunțat, recent, că de la 1 iunie ar putea primi turiști fără condiționarea vaccinării sau a testării pentru COVID-19. Un anunț similar l-a mai...

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine
Galerie Foto Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai, însă totul devine mult mai complicat atunci când ești pe cont propriu, fără un sprijin constant, cu un salariu satisfăcător, dar nu suficient...

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!
Galerie Foto In fiecare zi, mii de turisti din intreaga lume profita de ofertele last minute, insa de ce exista aceasta atractie? Este pentru ca ofera nenumarate beneficii aventurierilor, pe langa reducerile de pret care sunt atat de...

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo
Luptătorul de MMA, irlandezul Conor McGregor, a fost desemnat pentru prima dată în carieră cel mai bine plătit sportiv al planetei, conform celor de la Forbes, după ce a acumulat 180 milioane de dolari americani î...

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...
Serviciul de email marketing furnizat de