x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Saleapin si caviarul

Saleapin si caviarul

de Anna Borca    |    13 Dec 2006   •   00:00
Saleapin si caviarul
BUCATARIA DE ALTADATA
Rusul Feodor Saleapin (n.1873, la Cazan-Rusia - m. 12 aprilie 1938, la Paris)... Unul dintre cei mai importanti cantareti de opera din lume, din toate timpurile. Renumite scene de teatru de pe glob se considerau onorate de prezenta sa.

In Italia, la Scala din Milano, a interpretat rolul Mefistofel al lui Arrigo Boito, si pe cel al lui Boris Godunov din opera cu acelasi nume. Melomanii l-au mai putut asculta la Londra, la Paris, la Berlin, la New York etc., dar si la Bucuresti, in anul 1928, cand Saleapin a sustinut un recital memorabil in Sala Eforie.

Preferinte culinare

Care erau preferintele culinare ale acestui magnific cantaret de opera? Contemporanii sai au apreciat ca era un adevarat gourmet cu tendinte de lacomie. "Gourmande" l-ar numi francezii.

Ultimii ani din viata i-a trait departe de Rusia, la Paris. Cu toate ca aici era toata familia si o ducea destul de bine, totusi s-a simtit nefericit. De multe ori, stand la masa cu prietenii, a marturisit ca s-a saturat de toate delicatesele frantuzesti. "Ce mult imi doresc un paharel de vodca si o scrumbie marinata cu ceapa", spunea cu nostalgie Saleapin.

Nostalgii

Feodor Saleapin alaturi de unul dintre cei mai buni prieteni ai sai, scriitorul Maxim Gorkii, in anul 1913
Cand traia in Rusia ii placea foarte mult sa manance la birt. Aici "ingurgita" cu placere placintele cu peste si ciorba de cega cu colac. Nu agrea deloc localurile pompoase. Acasa, dupa o baie fierbinte, se delecta cu caviar. Manca aproape un kilogram de icre negre si bea un samovar de ceai la o singura masa. La banii sai si la greutatea sa era o bagatela. Era apreciat pentru felul in care, la asemenea ospete, prepara ceaiul la samovar.

Vara pleca la tara cu toata familia. Veneau aici si prietenii si organizau petreceri campenesti. Vanatoarea si pescuitul nu lipseau din punctele de atractie. Dar pescuitul era cu noroc doar atunci cand Saleapin nu se apuca de cantat. Asta se intampla destul de rar. Nu toti invitatii "gustau" aceasta.

Odata, pictorul Korovin, prietenul sau, s-a enervat atat de tare ca Saleapin ii speria pestii cu vocea sa tunatoare, incat a sarit din barca, imbracat, in apa si a inotat pana la mal, de unde i-a strigat furios: "Pescuieste singur!".

Seliodka (scrumbie sarata, pe limba noastra), caviarul si vodca au fost deliciile gastro-bahice ale inegalabilului Saleapin.

Soleanca de peste

  • Ingrediente: 300 g fileuri de scrumbii, o ceapa, un morcov, doi-trei castraveti murati, 100 g varza de mare, capere, o ceasca de masline fara samburi, o jumatate de lamaie, doua linguri de pasta de tomate, doua linguri de ulei, piper, sare.
  • Preparare: Fileurile de peste se pun la fiert in apa rece. Dupa aceea, se scot si se taie in bucati. Ceapa si morcovul se curata, se taie fideluta si se inabusa in ulei si pasta de tomate. Castravetii murati se taie tot fideluta, varza de mare in bucati si se adauga peste supa. Se lasa la fiert cam un sfert de ora, apoi se pun legumele inabusite in ulei, pasta de tomate si caperele. Se sareaza, se pipereaza si se mai lasa sa dea in cateva clocote. Cand supa este gata, se pun maslinele si lamaia taiate felioare.
  • ×
    Subiecte în articol: saleapin