x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sărmăluțe de miel în frunze de tei (rețetă veche din satul românesc)

Sărmăluțe de miel în frunze de tei (rețetă veche din satul românesc)

20 Iul 2017   •   06:28
Sărmăluțe de miel în frunze de tei (rețetă veche din satul românesc)

Sarmalute de miel, în frunze de tei! Nu se putea rețetă mai „de sezon” ca asta! Pentru că tocmai m-a sunat o veche prietenă – în bucătărie, dragii mei, numai de prieteni are parte oricine știe să ciucească bine o sarma – și mi-a povestit despre prima ei carte cu rețete culese de prin părțile de țară de unde a plecat în lume, nu m-am putut abține să nu-i cer, pentru domniile voastre, câteva rețete. Gina Bradea se trage, pe-un fir, din zona dealurilor Bârladului, și pe celălalt fir, din Dobrogea hercinică.

Iar în Italia, unde a dus-o viața, nu s-a putut dedulci la paste și risotto, rămânând fana sărmăluțelor. A sărmăluțelor autohtone, pe care știe să le pregătească după vreo 7-8 rețete. Între ele, și aceasta, de sarmalute de miel...

Nu demult, Gina a publicat o carte de-i zice „Poftă bună!... cu Gina Bradea!” Și zău că-ți tot vine a mânca doar citind-o! Darămite să te mai apuci și de gătit din ea! Pentru ziua de azi, noi vom găti din cartea ei. Sărmăluțe de miel în frunză fragedă de tei (că doar n-oți fi vrut în frunză de salcâm!). Dar la fel de bine ar fi să fie-nfășurată sarmaua asta și în ștevie, spanac, podbal ori lobodă, frunze de gulie sau chiar de leuștean, că doar e vorba de sărmăluțe moldovenești, care se fac mici-micuțe-mititele! Munceau femeile satului românesc la ciucit sarmale ore-n șir, ca să umple ceaunul ori oala cea mare de lut și să le pună a fierbe-n cuptoare ori pe pirostrii!

Ehei, sarmalute de miel în frunze de tei!? 
Dar să nu mai stăm mult la taclale – că moldovencele, știți bine domniile voastre, sunt bune de vorbă – și să trecem la rețeta cu pricina.

Sarmalute de miel în frunze de tei - rețeta

Pentru sarmalele astea ai ne nevoie de ............

Citește mai departe toate detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI

×