x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Scurtă "ochire" în cuhnia Elveţiei

Scurtă "ochire" în cuhnia Elveţiei

de Simona Lazar    |    30 Iul 2008   •   00:00

Fiecare comunitate din Elveţia ar putea să-şi editeze, cîndva, propria-i carte de bucate. Şi asta pentru că, demult, pe cînd căile de acces nu erau atît de lejere ca astăzi, comunicarea între comunităţi nu se făcea atît de facil – mai ales în lunile de iarnă (iar iarna aici ţine 6 luni!).

Fiecare comunitate din Elveţia ar putea să-şi editeze, cîndva, propria-i carte de bucate. Şi asta pentru că, demult, pe cînd căile de acces nu erau atît de lejere ca astăzi, comunicarea între comunităţi nu se făcea atît de facil – mai ales în lunile de iarnă (iar iarna aici ţine 6 luni!). Au fost "create" astfel multe mîncăruri cu specific local, care folosesc ingredientele cele mai la îndemînă. Vei întîlni o serie întreagă de bucate, deosebit de savuroase, în care, printre ingredientele de bază, se află plante culese de pe păşunea din preajma cabanelor ori din pădure: usturoiul-ursului, spanacul sălbatic, menta sălbatică (sau izma creaţă), măcrişul sînt doar cîteva exemple în acest sens. Sînt apoi cele pregătite din legume foarte simple, fruste, sau din rădăcinoase uşor de păstrat peste iarnă. Mîncărurile pe bază de carne de vacă (sîntem, nu-i aşa?, în Pays d’Enhaut, în "împărăţia" păstorilor de vite), precum şi cele din carne de vînat le întîlneşti în orice meniu familial, ca şi în restaurantele şi cabanele din munţi. Iar deserturile se "bucură" de toată dulceaţa fructelor de pădure.

 

Pentru sănătate

Dacă despre "supa de cabană" (soupe du chalet) am mai scris în revistă, vă oferim de astă dată reţeta unui preparat despre care locuitorii din Pays d’Enhaut cred că poate fi un adevărat panaceu. Se şi numeşte, de altfel, "Soupe de santé" şi am preluat-o din acelaşi caiet al familiei Rochat (ca şi celelalte reţete din aceste pagini). Ingredientul de bază este cresonul, care se spală şi se taie mai mare, apoi se sotează în 50 g de unt. Se adaugă o lingură de făină, se amestecă, se desface cu puţină apă, iar cînd începe să se lege ca un sos se toarnă apă, puţin cîte puţin (doi litri şi jumătate), se pune sare şi se lasă la fiert (10 minute după ce a dat în clocot). Se bate bine un ou într-un pahar cu lapte fiert şi răcit cît să rămînă călduţ, se adaugă în supă, după care se trage de pe foc. Se serveşte cu felii de pîine prăjite pe grătar (sau pe plită).

 

Soupe au pain ou panade - Supă de pîine sau papară

Puneţi într-un vas 2-3 litri de apă rece şi 250 g pîine ruptă în bucăţi mici. Aduceţi la fierbere. La primul clocot trageţi vasul la marginea maşinii de gătit şi lăsaţi să fiarbă la foc mic timp de 30 de minute, apoi daţi deoparte şi bateţi bine cu un tel de inox. Adăugaţi sare. Într-o supieră bateţi două gălbenuşuri şi un ou întreg cu un pahar de lapte. Adăugaţi nucşoară, 50 g unt tăiat în bucăţi mici, vărsaţi apoi supa, cu grijă, şi amestecaţi bine.

 

Boulettes à la viande - Bulete de carne

Tocaţi mărunt carnea şi puţin miez de pîine. Bateţi două ouă cu sare şi piper. Adăugaţi pătrunjel tocat, amestecaţi totul şi asezonaţi cu puţină nucşoară. Presăraţi făină pe o planşetă pe care veţi forma din amestecul obţinut biluţe rotunde şi nu prea mari. Aveţi grijă să frecaţi bine cu făină mîinile şi lingura cu care luaţi din compoziţia de carne, pentru ca aceasta să se desprindă uşor. Buletele se prăjesc la temperatură mare, pentru a rămîne rotunde. Cînd le serviţi aveţi grijă să nu le zdrobiţi. Le puteţi pune alături un sos.

 

Les côtes de bettes en sauce - "Cotlete" de sfeclă în sos

Curăţaţi sfecla, tăiaţi-o în felii (cotlete) şi apoi în bastonaşe, pe care le puneţi în apă amestecată cu lapte sau cu oţet, pentru a nu se oxida. Fierbeţi bucăţile de sfeclă în apă clocotită, în care aţi adăugat sare. Scoateţi-le din apă cînd s-au înmuiat. Puneţi unt într-o caserolă, adăugaţi bucăţile de sfeclă şi lăsaţi-le cîteva minute, amestecînd. Dizolvaţi o lingură de făină într-o ceaşcă de lapte, turnînd apoi totul peste bucăţile de sfeclă. Amestecaţi bine şi lăsaţi să fiarbă la foc mic timp de un sfert de oră.

 

Petits pois verts en sauce - Mazăre verde în sos

Scoateţi mazărea din păstăi şi puneţi-o într-un vas cu apă care fierbe (în care aţi pus sare, o bucăţică de unt şi miezul de la o salată verde). Acoperiţi oala cu un capac şi lăsaţi să fiarbă pînă cînd boabele de mazăre se înmoaie. Dizolvaţi o lingură mare de făină într-o cantitate mică din zeama în care a fiert mazărea (dar să fie răcită înainte). Vărsaţi acest amestec peste mazăre şi mai lăsaţi să fiarbă încă o jumătate de oră. Cînd aduceţi mîncarea la masă adăugaţi o bucăţică de unt (25 g). Puteţi să legaţi sosul cu un gălbenuş.

 

  • Reţete traduse şi redactate de Carmen Drăgan
×
Subiecte în articol: apă caiet de retete