Cazinoul din Sinaia, un palat impunător construit in 1912 la iniţiativa lui Carol I, este acum gazda celor mai alese festivităţi din oraş. Suntem pe 19 al lui Brumar. In Sala Oglinzilor şi-au dat intălnire bucătarii din judeţul Prahova, pentru a pune⦠"Sinaia in bucate"
Ninge ca-n poveşti. Cazinoul din Sinaia, un palat impunător construit in 1912 la iniţiativa lui Carol I, este acum gazda celor mai alese festivităţi din oraş. Suntem pe 19 al lui Brumar. In Sala Oglinzilor şi-au dat intălnire bucătarii din judeţul Prahova, pentru a pune⦠"Sinaia in bucate". Au adus cu ei şi fel de fel de bunătăţi: de la aperitive pănă la supe, sărmăluţe, cărnaţi, preparate din vănat şi chiar un purcel de lapte. Nu lipsesc cozonacii, colacii, prăjiturile şi torturile. Işi fac simţită prezenţa şi căţiva producători de vinuri care ne imbie cu licoarea magică.
Reafirmarea oraşului
Incepe festivitatea. Doi băieţi talentaţi "se joacă" cu sticlele aşa cum numai barmanii profesionişti ştiu să o facă. Apoi, Vlad Oprea, gospodarul oraşului, ne explică faptul că acest eveniment face parte dintr-o serie de manifestări care au drept scop reafirmarea urbei ca "Sinaia, Perla Carpaţilor". Expoziţia gastronomică era o tradiţie inainte de â89 şi, copil fiind, savura din plin bunătăţile dăruite de bucătari. Discursurile oficialităţilor se apropie de final şi copiii, deopotrivă cu "oamenii mari", incep să se foiască. Bucatele fac tuturor ochi dulci. In sfărşit se dă dezlegare la degustare.
Secrete culinare
Mă bulucesc şi eu, laolaltă cu ceilalţi, şi dau⦠să rup codiţa unui purceluş bine rumenit. Aflu reţeta de la Dorina Ţicu: purcelul de lapte a fost uns bine cu ulei şi asezonat cu sare şi piper. Apoi a fost pus intr-o tavă cu bere şi⦠la cuptor cu el. Tot la cuptor au fost puşi cartofii, scobiţi şi transformaţi in bărcuţe. Asta după ce au fost umpluţi cu unt frecat bine cu usturoi. Separat au fost prăjiţi cartofi tăiaţi fideluţă. După ce s-a copt bine, purcelul a fost scos pe tavă, "imbrăcat" cu filigran de unt şi "anturat" de cartofi.
In celălalt capăt al restaurantului se găseşte un preparat surpriză: supa de usturoi. Mircea Olănuţ ne-a dat reţeta ei. Intr-o oală se topesc 40 de grame de unt. Separat, se amestecă bine şase linguri de făină cu trei linguri de smăntănă. Se pun in oala cu 5 litri de apă, se adaugă sare şi 40 de grame de usturoi bine pisat. Se lasă la fiert o jumaâ de oră. Supa se serveşte intr-o păine specială (secretul bucătarului), cu caşcaval ras, crutoane şi verdeaţă.
Mie imi face cu ochiul un crap imbrăcat cu solzişori de castravete. Secretul preparării il aflu de la bucătarul Ducu Gheorghe. Se face o compoziţie din peşte alb amestecat cu piept de pui, capere, frişcă lichidă, ouă, verdeaţă şi coniac. Se opăreşte crapul (de 5 kg!) in apă cu sare şi oţet. După ce s-a răcit, crapul se umple, apoi se infăşoară in tifon şi se bagă la cuptor, unde stă la foc mic cam 40 de minute. Se ornează cu felii subţiri de castravete.
Iată şi reţeta de ştiucă umplută! Se scoate cu atenţie carnea peştelui, fără a rupe pielea. Se toacă, se amestecă bine cu două portocale, sare, piper, rozmarin şi oregano. Se umple pielea ştiucii, care, unsă bine, se dă la cuptor. Se stropeşte cu brandy şi se ornează cu felii de lămăie, cartofi şi salată.
Cireaşa de pe tort
Cea mai mare căutare o au insă prăjiturile preparate din ciocolată şi frişcă naturală. Se pasteurizează cele două ingrediente şi se obţine ganaşul, care se toarnă in formă. Separat, se pregăteşte o şarlotă de ciocolată din ouă, zahăr, lapte, gelatină şi frişcă. Şarlota se toarnă şi ea peste ganaş şi se dă la rece. Se ornează cu ciocolată. Aşa ne spune doamna Carmela, care ne-a dat şi reţeta.
Pentru ocazii speciale, puteţi prepara "turta de moţ". Se face din făină, zahăr, drojdie, ulei şi lămăie. Se impleteşte in două, la mijloc se aşază "moţul" - un trandafir din aluat - şi se bagă in cuptor pănă cănd se rumeneşte.