x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar De ce iese prăjitura prea uscată? Trucuri pentru un desert perfect

De ce iese prăjitura prea uscată? Trucuri pentru un desert perfect

de Andreea Tiron    |    09 Mai 2024   •   08:20
De ce iese prăjitura prea uscată? Trucuri pentru un desert perfect
Sursa foto: Hepta

Sunt, ce-i drept, în rețetarul nostru câteva feluri de desert mai uscat, să zicem. Între acestea se află Linzer sau prăjitura cu gem și aluat răzuit ori tartele cu căpșuni sau biscuiții.

Dar nicidecum un chec sau un pandișpan nu ar trebui să fie uscat. Iar dacă așa a ieșit, oare de ce?

Cu siguranță din cauza ingredientelor folosite sau a cantității acestora, transmite cumvaplace.ro. Și să le luăm pe rând!

  • Ați folosit prea multă făină. Povestea aceea cu făină cât cuprinde nu funcționează la patiserie. Făina se cântărește, nu este recomandat nici măcar să folosim genericul termen de 1 cană. Dacă urmăriți rețete pe diverse site-uri online și aveți cantitățile în acest tip de gramaj, să știți că este o măsură specifică, nicidecum o cană oarecare de cafea sau ceai. Iar dacă aveți tendința de a presa făina din cană, cu siguranță veți avea mai mult decât vă trebuie!
  • Ați folosit altă făină decât este recomandat000 –trei nula, este făină tip 480, cea mai rafinată, cea mai albă și cu cea mai fină granulație. Este recomandată pentru patiserie și prăjituri. Este făina așa numită ușoară, cu un procent scăzut de proteină 9-10%. Făină albă 00 (550 sau 650) este folosită pentru produse de panificaţie, pizza, focaccia, baghete, naan bread. Cum alegem făina vă povesteam aici
  • Ați preferat untul, în locul uleiului. Deși veți găsi multe recomandări în acest sens, unele cu precizarea că substituția poate fi făcută 1-1, există o nuanță care ne scapă uneori. Dacă vom clarifia untul, vom separa practic lactoza din lapte și apa pe care acesta o conține și abia apoi vom echivala 1-1 untul topit cu uleiul. Altfel în compoziția untului vom avea și celelalte componente din lapte, nu doar grăsime.
  • Ați ales o tavă din material nepotrivit. Tăvile metalice și cele neaderente au o conductivitate termică mult mai mare decât cele din sticlă sau ceramică. Așadar compoziția de chec sau de pandișpan este gata mult mai repede decât într-o tavă de ceramică. Dacă rețeta originală de prăjitură specifică o anumită tavă, luați în considerare acest lucru. În general se folosesc tăvi din ceramică pentru că riscul de a se arde la bază este mult redus, iar căldura este uniformă și umiditatea nu se pierde la fel de repede. 

  • Ați ales o tavă de dimensiune nepotrivită. Cu cât stratul de aluat este mai subțire, cu atât se va coace mai repede și blatul va fi mai uscat. Așadar, alegeți un vas de copt cât mai apropiat ca dimensiune de cel precizat în rețeta la care vă raportați.  Dacă în rețetă aveți un vas rotund, iar voi aveți acasă unul dreptunghiular sau oval, încercați să îi determinați dimensiunile pentru a fi cât mai aproape de cel recomandat. 
  • Temperatura cuptorului nu a fost potrivită. Dacă aveți un cuptor clasic, pe gaz și nu vă indică temperatura, cumpărați un termometru pentru cuptor, nu este scump și, dacă vă place să gătiți, se va dovedi o reală investiție, nu o cheltuială inutilă. Chiar dacă aveți un cuptor cu termometru, acesta nu indică totdeauna corect, din păcate. În plus, cuptorul totdeauna trebuie preîncălzit indiferent ce gătim, dar la aluatul crescut este esențial. Dacă veți coace la o temperatură prea mare, umiditatea din aluat se va evapora brusc și apoi doar se va usca, lucru pe care cu siguranță nu-l doriți. Dacă nu este destul de încins, aluatul va face o crustă care se va usca, iar înăuntru există riscul să fie lipicios.
  • Nu ați respectat timpul de coacere. Blatul trebuie verificat permanent, dar ușa cuptorului nu se deschide decât spre final, altfel riscați să vă cadă. Dacă pare ars deasupra și nu a trecut timpul de coacere, este clar că trebuie să micșorați temperatura. Ideal ar fi să respectați întru totul recomandarea rețetei, iar înainte de a opri focul să verificați compoziția cu tradiționala scobitoare. 
  • Chiar dacă aluatul a ieșit perfect, odată lăsat la frigider există riscul de a se usca. Checul nu are nevoie de frigider, dacă nu are cremă. Pandișpanul devenit blat de tort are nevoie de frigider, dar după o zi acolo nu va mai avea aceeași consistență. Este de preferat să îl depozitați, oricum, în cutie închisă ermetic, pentru a nu absorbi și mirosuri din frigider.
  • Totuși, dacă aveți un blat prea uscat, puteți să salvați situația însiropându-l. Un sirop de apă cu zahăr este cel mai la îndemână, dar puteți încerc zeama de compot, dacă aveți un tort de fructe. Sau chiar zeama din conserva de fructe, la ananas este chiar bună!

×
Subiecte în articol: desert prajitura însiropat pufos