x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ultimele zile ale postului

0
Autor: Mara Raducanu Anna Borca 19 Apr 2006 - 00:00
Ultimele zile ale postului
CAIET DE RETETE
Saptamana Mare, numita si Saptamana Patimilor lui Hristos, este poate cea mai importanta saptamana din cursul unui an bisericesc, punctul culminant al stradaniilor spirituale.
Momentul in care dupa cele 40 de zile de post suntem mai aproape ca niciodata de Mantuitorul Iisus Hristos. Cu totii ne pregatim, mai curati la trup si la suflet, sa intampinam Ziua Invierii. Mancarea capata in ochii crestinului o conotatie sfanta. Ea devine puntea de legatura dintre om si Hristos.

Luni, marti si miercuri se face curatenie in casa si in curte. Se spala toate lucrurile (fetele de masa, prosoapele, hainele), se varuiesc peretii si grajdul animalelor. In unele zone exista obiceiul sa se faca focuri in curte, pentru ca mortii sa se poata incalzi. Focul din Joia Mare se face aprinzand pentru fiecare mort o gramajoara, pentru a fi si ei luminati pe lumea cealalta. Intregul post si in mod special Saptamana Mare ofera crestinilor posibilitatea de a cinsti si de a preaslavi Jertfa Mantuitorului. Este aspiratia omului spre mai bine, mai frumos, mai curat...

VARZA MURATA CU MAMALIGUTA

  • INGREDIENTE: o varza murata, o ceapa mare, boia de ardei, o lingura cu bulion, piper, sare, ulei, o legatura de marar, un catel de usturoi.
  • PREPARARE: Se curata si se toaca ceapa si se pune la calit in putin ulei. Se adauga varza taiata fideluta si se caleste impreuna cu ceapa. Apoi se adauga o cana cu apa si se lasa sa fiarba inabusit. Se adauga sare, piper si boia de ardei dupa gust. Cand e aproape gata, se adauga bulionul si mararul tocat marunt. Usturoiul se piseaza si se adauga si el, iar vasul se da la cuptor, ca sa scada mancarea si sa se rumeneasca bine. Se serveste cu mamaliguta calda.
  • CARTOFI CU ROZMARIN

  • INGREDIENTE: un kg de cartofi, un fir de rozmarin, o catel de usturoi, ulei de porumb, o lamaie, sare, piper.
  • PREPARARE: Cartofii se curata, se spala si se taie in bucati mai mari. Se pun la fier in apa cu sare timp de 10 minute. Se ia o tigaie sau o tava, se toarna ulei si se presara cateva frunze de rozmarin. Cartofii se scurg, se asaza unul langa altul si se dau la cuptor, la foc potrivit. Dupa ce s-au rumenit pe o parte, se intorc pe cealalta si se arunca cativa catei de usturoi necuratati. Se lasa pana se rumenesc in totalitate. Se servesc cu mujdei sau stropiti cu zeama de lamaie.

    FASOLE SCAZUTA

  • INGREDIENTE:500 g fasole boabe, o ceapa mare, un morcov, 5 linguri cu bulion, ulei, sare, marar, o foaie de dafin, piper boabe.
  • PREPARARE: Fasolea se pune la inmuiat in apa rece de cu seara. Cand o preparati, curatati si tocati ceapa si puneti-o la calit in putin ulei. Dati morcovul pe razatoare si adaugati-l in tigaie, sa se caleasca putin impreuna cu ceapa. Puneti apoi fasolea inmuiata, turnati apa si lasati sa fiarba bine. Condimentati dupa gust, adaugati foaia de dafin si mararul tocat. Cand fasolea e fiarta, adaugati si bulionul si mai lasati putin sa fiarba, cat sa ia gust.

    IAHNIE DE FASOLE

  • INGREDIENTE: 500 g fasole boabe, doi morcovi, o ceapa, doi ardei grasi, ulei, o legatura de marar, doi catei de usturoi, doua linguri cu pasta de tomate, sare, piper.
  • PREPARARE: Fasolea se pune la inmuiat de cu seara. A doua zi se pune la fiert si se lasa sa fiarba vreo jumatate de ora. Apoi se schimba apa si se continua fierberea. Intr-o cratita se pun la calit ceapa si ardeii, curatate si taiate, morcovul curatat si dat pe razatoare. Apoi se adauga fasolea si se inabusa impreuna cu celelalte ingrediente, dupa care se pune pasta de tomate. Se mai lasa inca 15 minute. La sfarsit, se condimenteaza dupa gust si se pun mararul tocat marunt si usturoiul pisat.

    PILAF CU HRIBI

  • INGREDIENTE: 300 g hribi, doua pahare cu orez, o ceapa, doi morcovi, doi ardei, ulei, sare, piper, o legatura de marar.
  • PREPARARE: Hribii se pun la fiert in apa cu sare. Orezul se curata, se spala in mai multe ape si se pune la fiert. Intr-o tigaie cu ulei incins se pun la calit ceapa, morcovii, ardeii, curatati si taiati cubulete. Apoi se adauga hribii si se calesc in continuare, dupa care se pune si orezul. Se mai lasa inca un sfert de ora. La sfarsit se presara mararul tocat marunt si se condimenteaza dupa gust.

    SARMALE CU CIUPERCI

  • INGREDIENTE: o varza murata mai marisoara, o cana cu orez, o cutie cu ciuperci, o ceapa, boia de ardei, sare, piper, ulei, dafin, o legatura de marar, suc de rosii.
  • PREPARARE: Se toaca ceapa si se pune la calit in ulei, se adauga orezul si se caleste si el putin, dupa care se adauga o cana cu apa si se lasa la fiert. Se condimenteaza, se adauga boia si se ia de pe foc cand orezul e aproape fiert. Se lasa sa se raceasca putin si se amesteca bine cu ciupercile taiate felioare si cu mararul tocat fin. Cu aceasta compozitie se umplu foile de varza si se pun la fiert intr-o oala pe pat de frunze de varza murata. Printre straturi se presara boabe de piper si foi de dafin si se stropeste cu suc de rosii. Se lasa sa fiarba, iar la sfarsit se dau putin la cuptor, sa se rumeneasca.

    TOCANITA DE HRIBI

  • INGREDIENTE: 200 g hribi uscati, 4 cartofi, o ceapa, doi morcovi, ulei, sare, piper, o legatura de patrunjel, doi catei de usturoi.
  • PREPARARE: Hribii se pun la fiert in apa cu sare. Dupa ce s-au fiert, se clatesc in mai multe ape si se taie felii. Intr-o cratita se pune la calit ceapa curatata si tocata, se adauga hribii, morcovii taiati cubulete si cartofii. Se adauga putina apa si se lasa la inabusit. La sfarsit se sareaza si se pipereaza dupa gust si se presara patrunjel verde tocat.

    BORS DE SFECLA

  • INGREDIENTE: 3 kg sfecla rosie, 2-3 litri apa, doi morcovi, 100 g mazare, 100 ml ulei, taitei.
  • PREPARARE: Sfecla se curata si se taie felii subtiri, se pune in putina apa rece si se lasa la loc cald 4-5 zile, pana se acreste. Morcovii, ceapa, mazarea si taiteii se fierb in apa cu sare, dupa care se acreste cu zeama in care a fost acrita sfecla rosie. Se sareaza dupa gust, iar deasupra se presara patrunjel verde tocat marunt.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   ulei,   piper,   ceapa,   lasa,   ingrediente,   fiert,   tocat,   gust,   preparare,   adauga

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Chefi la cuțite – lider de audiență. Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale

    Chefi la cuțite – lider de audiență.  Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale
    Galerie Foto Marți seara Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de...

    Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1

    Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1
    Galerie Foto Personaje istorice și contemporane îi vor ține pe cei trei jurați iUmor în alertă pe tot parcursul sezonului zece, iar miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1, își face apariția însuși fostul președinte al...

    Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă

    Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă
    Meseria de make-up artist presupune, înainte de toate, pasiune și dedicare. Nu toți pasionații de machiaj, look și tehnici de înfrumusețare pot face o carieră din asta, dar dacă eștii perseverent și îți...

    Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener

    Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener
    Relațiile de lungă durată și căsniciile au nevoie de atenție, o bună gestionare a conflictelor și, de multe ori, compromisuri. Deoarece este foarte greu, spre imposibil, să ai aceleași sentimente ca cele din pr...

    Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori

    Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori
    Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite s-a clasat pe primul loc în topul audiențelor la nivelul publicului comercial. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de 9.7 puncte de rating și 29.2 co...

    Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?

    Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?
    Galerie Foto Lumea fascinantă a parfumurilor este plină de varietate! Dacă te adâncești în subiect măcar puțin, vei observa imediat că tehnicile de realizare a parfumurilor, formele și compozițiile lor sunt...

    Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial

    Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial
    Galerie Foto Sezonul 9 Chefi la cuțite a debutat în forță duminică seara la Antena 1. Conform Kantar Media, show-ul a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o...

    Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1

    Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1
    Galerie Foto Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena...

    Burlacul, emoționat înainte de a se întâlni cu cele 25 de fete: ”Nu sunt bărbatul perfect, sunt omul care va încerca din răsputeri să te facă fericită!”

    Burlacul, emoționat înainte de a se întâlni cu cele 25 de fete: ”Nu sunt bărbatul perfect, sunt omul care va încerca din răsputeri să te facă fericită!”
    Galerie Foto Emoționat și nerăbdător să își întâlnească aleasa, Andi Constantin a ales să împărtășească toate aceste trăiri cu cele 25 de fete pe care le va întâlni vineri, 5 martie, de la 20.30, la Antena 1, în...

    Ce conditii trebuie sa indeplineasca un stetoscop bun

    Ce conditii trebuie sa indeplineasca un stetoscop bun
    Cum sa alegi un stetoscop bun? Alegerea unui stestoscop presupune multa atentie si este nevoie sa tinem cont de anumite aspecte atunci cand vrem sa achizitionam unul potrivit. Asta pentru ca acesta este un element ese...

    Ce spun ducii de Sussex în primul interviu după mutarea în California

    Ce spun ducii de Sussex în primul interviu după mutarea în California
    Primul interviu al ducilor de Sussex după renunțarea la obligațiile care le reveneau în cadrul familiei regale britanice a fost acordat celebrei realizatoare Oprah Winfrey și va fi difuzat integral...

    Incident la Hollywood. Câinii răpiți ai cântăreței Lady Gaga au fost găsiți

    Incident la Hollywood. Câinii răpiți ai cântăreței Lady Gaga au fost găsiți
    După ce doi dintre câinii celebrei cântărețe americane Lady Gaga au fost furați zilele trecute la Los Angeles au fost recuperați de poliție. Diva pop a oferit o recompensă de 500.000 de dolari, scrie...

    Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste

    Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste
    Studiile făcute de-a lungul timpului au arătat că optimismul influențează durata și calitatea vieții. De exemplu, medicii de la Mount Sinai St. Luke’s Hospital, din Statele Unite, au derulat mai multe studii...

    Chefi la cuțite revine cu sezonul 9. Show-ul va fi difuzat în fiecare duminică, luni și marți la Antena 1

    Chefi la cuțite revine cu sezonul 9.  Show-ul va fi difuzat în fiecare duminică, luni și marți la Antena 1
    Galerie Foto Duminică, 28 februarie, ora 20.00, Chefii la cuțite se întorc la Antena 1 cu sezonul numărul 9. Miza este și mai mare sezonul acesta pentru Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Pe lângă mult râvnitul titlu de...

    Templul lui Amon-Ra, construit timp de 2.000 de ani 

    Templul lui Amon-Ra, construit timp de 2.000 de ani 
    Galerie Foto Valea Nilului uimește prin discrepanța între extremele parcă puse la un loc de mâna unui creator îndrăgostit de contraste. Civilizația antică se împletește cu cea a Egiptului de astăzi, dar își primește,...
    Serviciul de email marketing furnizat de