x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ultimele zile ale postului

0
Autor: Mara Raducanu Anna Borca 19 Apr 2006 - 00:00
Ultimele zile ale postului
CAIET DE RETETE
Saptamana Mare, numita si Saptamana Patimilor lui Hristos, este poate cea mai importanta saptamana din cursul unui an bisericesc, punctul culminant al stradaniilor spirituale.
Momentul in care dupa cele 40 de zile de post suntem mai aproape ca niciodata de Mantuitorul Iisus Hristos. Cu totii ne pregatim, mai curati la trup si la suflet, sa intampinam Ziua Invierii. Mancarea capata in ochii crestinului o conotatie sfanta. Ea devine puntea de legatura dintre om si Hristos.

Luni, marti si miercuri se face curatenie in casa si in curte. Se spala toate lucrurile (fetele de masa, prosoapele, hainele), se varuiesc peretii si grajdul animalelor. In unele zone exista obiceiul sa se faca focuri in curte, pentru ca mortii sa se poata incalzi. Focul din Joia Mare se face aprinzand pentru fiecare mort o gramajoara, pentru a fi si ei luminati pe lumea cealalta. Intregul post si in mod special Saptamana Mare ofera crestinilor posibilitatea de a cinsti si de a preaslavi Jertfa Mantuitorului. Este aspiratia omului spre mai bine, mai frumos, mai curat...

VARZA MURATA CU MAMALIGUTA

  • INGREDIENTE: o varza murata, o ceapa mare, boia de ardei, o lingura cu bulion, piper, sare, ulei, o legatura de marar, un catel de usturoi.
  • PREPARARE: Se curata si se toaca ceapa si se pune la calit in putin ulei. Se adauga varza taiata fideluta si se caleste impreuna cu ceapa. Apoi se adauga o cana cu apa si se lasa sa fiarba inabusit. Se adauga sare, piper si boia de ardei dupa gust. Cand e aproape gata, se adauga bulionul si mararul tocat marunt. Usturoiul se piseaza si se adauga si el, iar vasul se da la cuptor, ca sa scada mancarea si sa se rumeneasca bine. Se serveste cu mamaliguta calda.
  • CARTOFI CU ROZMARIN

  • INGREDIENTE: un kg de cartofi, un fir de rozmarin, o catel de usturoi, ulei de porumb, o lamaie, sare, piper.
  • PREPARARE: Cartofii se curata, se spala si se taie in bucati mai mari. Se pun la fier in apa cu sare timp de 10 minute. Se ia o tigaie sau o tava, se toarna ulei si se presara cateva frunze de rozmarin. Cartofii se scurg, se asaza unul langa altul si se dau la cuptor, la foc potrivit. Dupa ce s-au rumenit pe o parte, se intorc pe cealalta si se arunca cativa catei de usturoi necuratati. Se lasa pana se rumenesc in totalitate. Se servesc cu mujdei sau stropiti cu zeama de lamaie.

    FASOLE SCAZUTA

  • INGREDIENTE:500 g fasole boabe, o ceapa mare, un morcov, 5 linguri cu bulion, ulei, sare, marar, o foaie de dafin, piper boabe.
  • PREPARARE: Fasolea se pune la inmuiat in apa rece de cu seara. Cand o preparati, curatati si tocati ceapa si puneti-o la calit in putin ulei. Dati morcovul pe razatoare si adaugati-l in tigaie, sa se caleasca putin impreuna cu ceapa. Puneti apoi fasolea inmuiata, turnati apa si lasati sa fiarba bine. Condimentati dupa gust, adaugati foaia de dafin si mararul tocat. Cand fasolea e fiarta, adaugati si bulionul si mai lasati putin sa fiarba, cat sa ia gust.

    IAHNIE DE FASOLE

  • INGREDIENTE: 500 g fasole boabe, doi morcovi, o ceapa, doi ardei grasi, ulei, o legatura de marar, doi catei de usturoi, doua linguri cu pasta de tomate, sare, piper.
  • PREPARARE: Fasolea se pune la inmuiat de cu seara. A doua zi se pune la fiert si se lasa sa fiarba vreo jumatate de ora. Apoi se schimba apa si se continua fierberea. Intr-o cratita se pun la calit ceapa si ardeii, curatate si taiate, morcovul curatat si dat pe razatoare. Apoi se adauga fasolea si se inabusa impreuna cu celelalte ingrediente, dupa care se pune pasta de tomate. Se mai lasa inca 15 minute. La sfarsit, se condimenteaza dupa gust si se pun mararul tocat marunt si usturoiul pisat.

    PILAF CU HRIBI

  • INGREDIENTE: 300 g hribi, doua pahare cu orez, o ceapa, doi morcovi, doi ardei, ulei, sare, piper, o legatura de marar.
  • PREPARARE: Hribii se pun la fiert in apa cu sare. Orezul se curata, se spala in mai multe ape si se pune la fiert. Intr-o tigaie cu ulei incins se pun la calit ceapa, morcovii, ardeii, curatati si taiati cubulete. Apoi se adauga hribii si se calesc in continuare, dupa care se pune si orezul. Se mai lasa inca un sfert de ora. La sfarsit se presara mararul tocat marunt si se condimenteaza dupa gust.

    SARMALE CU CIUPERCI

  • INGREDIENTE: o varza murata mai marisoara, o cana cu orez, o cutie cu ciuperci, o ceapa, boia de ardei, sare, piper, ulei, dafin, o legatura de marar, suc de rosii.
  • PREPARARE: Se toaca ceapa si se pune la calit in ulei, se adauga orezul si se caleste si el putin, dupa care se adauga o cana cu apa si se lasa la fiert. Se condimenteaza, se adauga boia si se ia de pe foc cand orezul e aproape fiert. Se lasa sa se raceasca putin si se amesteca bine cu ciupercile taiate felioare si cu mararul tocat fin. Cu aceasta compozitie se umplu foile de varza si se pun la fiert intr-o oala pe pat de frunze de varza murata. Printre straturi se presara boabe de piper si foi de dafin si se stropeste cu suc de rosii. Se lasa sa fiarba, iar la sfarsit se dau putin la cuptor, sa se rumeneasca.

    TOCANITA DE HRIBI

  • INGREDIENTE: 200 g hribi uscati, 4 cartofi, o ceapa, doi morcovi, ulei, sare, piper, o legatura de patrunjel, doi catei de usturoi.
  • PREPARARE: Hribii se pun la fiert in apa cu sare. Dupa ce s-au fiert, se clatesc in mai multe ape si se taie felii. Intr-o cratita se pune la calit ceapa curatata si tocata, se adauga hribii, morcovii taiati cubulete si cartofii. Se adauga putina apa si se lasa la inabusit. La sfarsit se sareaza si se pipereaza dupa gust si se presara patrunjel verde tocat.

    BORS DE SFECLA

  • INGREDIENTE: 3 kg sfecla rosie, 2-3 litri apa, doi morcovi, 100 g mazare, 100 ml ulei, taitei.
  • PREPARARE: Sfecla se curata si se taie felii subtiri, se pune in putina apa rece si se lasa la loc cald 4-5 zile, pana se acreste. Morcovii, ceapa, mazarea si taiteii se fierb in apa cu sare, dupa care se acreste cu zeama in care a fost acrita sfecla rosie. Se sareaza dupa gust, iar deasupra se presara patrunjel verde tocat marunt.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   ulei,   piper,   ceapa,   lasa,   ingrediente,   fiert,   tocat,   gust,   preparare,   adauga

     



    Mai multe titluri din categorie

    Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență

    Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență
    Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

    Cadouri romantice într-o cană de cafea? Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe

    Cadouri romantice într-o cană de cafea?  Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe
    Galerie Foto „Cadourile care nu se uită niciodată au emoție și trăiri”, ne spune Florin Genet, CEO experimenteaza.ro, un site special de cadouri-experiență. Florin a adunat aici peste 500 de experiențe diferite care...

    Antena 3, lider de audiență în ziua votului

    Antena 3, lider de audiență în ziua votului
    Galerie Foto Antena 3 a fost lider absolut în momentul anunţării rezultatelor exit poll-ului pentru alegerile locale. Postul Antena 3 a dominat competiţia nu doar cu televiziunile de ştiri, ci a întrecut şi staţiile...

    Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber

    Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber
    Vara este momentul pentru nunți incredibil de romantice și delicate în natură. Verdeața luxuriantă creează un cadru natural, în care poți țese deja tema dorită și abundența luminii - o dispoziție...

    Emisiunea a fost urmărită de peste 1.6 milioane de telespectatori, Cea de-a treia gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

    Emisiunea a fost urmărită de peste 1.6 milioane de telespectatori, Cea de-a treia gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
    Galerie Foto Cea de-a treia gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de AMI, cu o excelentă transformare în DUA LIPA, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât şi la...

    X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card

    X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card
    Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.29-23.04, la Antena 1, a fost lider de audiență pe toate categoriile de public. Astfel, la nivelul întregului public...

    Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România

    Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România
    Te-ai gândit vreodată cum ar arăta diminețile tale fără cafea?  Pe lângă energia pe care o dă o ceașcă de cafea aromată, nimic nu se compară cu mirosul cafelei proaspăt prăjite. Echipa Hotspot...

    Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze

    Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze
    Căldura casei tale trebuie simțită la propriu, dar mai ales la figurat. Tocmai pentru acest lucru, ai nevoie de oferte create în favoarea ta, de care să beneficiezi pe tot parcursul anului. Pentru a te asigura că...

    Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD

    Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD
    Prima ediție a concursului de pescuit sportiv – Universiada Pescarului – C&R , ce a reunit cadrele  didactice ale Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” și ale Universității POLITEH...

    Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!

    Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!
    Galerie Foto La doar câteva săptămâni de la începerea filmărilor pentru cel de-al 15-lea sezon al transforming show-ului Te cunosc de undeva!, echipa emisiunii a fost greu încercată de cumplitul virus care a lovit întreg...

    Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare

    Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare
    Pentru a avea o manichiura impecabila pentru o lunga perioada de timp, oja semipermanenta este solutia ideala. Dar cum functioneaza exact? Cum sa o elimini? Care sunt avantajele si dezavantajele ei? Pentru a avea o ma...

    Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards

    Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards
    Începând din 29 septembrie, de luni până vineri, de la ora 22:00, Happy Channel va difuza în premieră producţia braziliană marca Globo, Orfanii unei naţiuni. Având la bază un subiect cutremurător, războiul...

    Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

    Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
    Galerie Foto Şi marți  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai  bune cifre din...

    Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1

    Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1
    Galerie Foto Maria Buză şi Marius Rizea fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Obişnuiţi să joace un cuplu, de data aceasta telespectatorii îi vor...

    Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham

    Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham
    Ronaldo a declarat în 2008 că bingo-ul l-a ajutat să înveţe limba engleză, în vreme ce Will Smith a spus, într-un interviu, că scrima i-a apropiat pe el, David Beckham şi Tom Cruise. Cech a cântat la tobe...
    Serviciul de email marketing furnizat de