x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ultimul secret culinar

Ultimul secret culinar

de Emanuel Fantaneanu    |    13 Aug 2008   •   00:00

Cea de-a XXV-a ediţie a Jocurilor Olimpice, desfăşurată la Bar­ce­lona în 1992,  coincide, în timp, cu des­coperirea aromelor "bucătăriei me­di­te­raneene". Bucătăria catalană a fost nu­mită, de un autor care nu era chiar de ori­gine latină, "ultimul secret culinar al Eu­ropei". Ea este simplă şi complicată totodată, capabilă să promoveze în ca­tegoria marilor rafinamente ceea ce la început nu a fost decît un aliment coti­di­an al unui "pagesos" (ţăran) ori pescar sau de a amesteca armonios pe o "farfurie" ele­mente care a priori erau incompatibile.



Cea de-a XXV-a ediţie a Jocurilor Olimpice, desfăşurată la Bar­ce­lona în 1992,  coincide, în timp, cu des­coperirea aromelor "bucătăriei me­di­te­raneene". Bucătăria catalană a fost nu­mită, de un autor care nu era chiar de ori­gine latină, "ultimul secret culinar al Eu­ropei". Ea este simplă şi complicată totodată, capabilă să promoveze în ca­tegoria marilor rafinamente ceea ce la început nu a fost decît un aliment coti­di­an al unui "pagesos" (ţăran) ori pescar sau de a amesteca armonios pe o "farfurie" ele­mente care a priori erau incompatibile.

Un bun prilej, iată, de a aminti de acea "paamb tomaquet" (pîine cu roşii), care se serveşte pentru a însoţi sau a sta la ba­za unor delicioase amestecuri. În Spa­nia, vara, este dificil a rezista tentaţiei de a nu te înfrupta cu un "gazpacho", de ori­gine andaluză, la Barcelona existînd o puternică asemenea colonie. Bucătăria ca­talană oferă, de asemenea, excelente sa­late răcoritoare, care asociază savant produse ale mării cu cele ale pămîntului. Cum este cazul a ceea ce se cheamă "xato", un amestec de morun uscat şi ton, servit în sos de "romesco", exclusiv ca­talan, şi care are ca principal ingredi­ent "ñora", un piper foarte tare din Murcia. Dar mai sunt şi "escalivada", şi "esqueixada", şi "pollastre amb langouste", şi încă altele…

Mese pantagruelice

Este evident faptul că cei care au fost prezenţi la Barcelona în zilele Jocurilor nu puteau rămîne indiferenţi la pro­vo­că­rile oferite de gastronomia catalană. Astfel, s-a ajuns să se servească peste 800.000 de porţii pentru sportivi şi ofi­c­i­ali, 500.000 pentru media, arbitri şi toţi ceilalţi. Meniurile au fost atent lucrate, dar şi mult savurate de toţi participanţii la Jocurile Olimpice de la Barcelona, pentru că aceştia au putut aprecia, printre altele, gazpacho, pepene cu şuncă, macaroane napolitane, cannelloni Rossini, ouă florentine, ossobuco, fileu în sos meuniere, escalivada, tagliatelle carbonara, bouillabaisse, esqueixada, tabuli, pateu ţărănesc, pui cu orez, omletă spaniolă, fileu de porc cu piper verde, fileu de peşte şi cîte, şi cîte…


Vinuri savuroase

Catalonia oferă, pentru a da mai multă savoare mîncării, şi o largă gamă de vinuri, un element, de altfel, fundamental al regimului meditera­nean. Vinuri roşii şi albe, viguroase, caractere puternice, cum ar fi Chardonnay sau Cabernet Sauvignon. Nu trebuie uitată nici Sangria sau Cava, licori care însufleţesc petrecerile.

Impresionant

În restaurantele şi în bufetele olimpice, întinse pe mari suprafeţe, s-au consumat, în cele din urmă: 482.708 kg fructe, 192.127 kg legume, 107.477 kg produse din lapte, 123.784 kg carne, 105.548 kg pîine, 40.311 kg peşte, 27.000 kg îngheţată, 21.840 kg paste, 15.615 kg ouă, 12.616 kg salată, 5.616 kg cereale, 2.330 kg supă…

×
Subiecte în articol: jocuri olimpice