Cea de-a XXV-a ediţie a Jocurilor Olimpice, desfăşurată la Barcelona în 1992, coincide, în timp, cu descoperirea aromelor "bucătăriei mediteraneene". Bucătăria catalană a fost numită, de un autor care nu era chiar de origine latină, "ultimul secret culinar al Europei". Ea este simplă şi complicată totodată, capabilă să promoveze în categoria marilor rafinamente ceea ce la început nu a fost decît un aliment cotidian al unui "pagesos" (ţăran) ori pescar sau de a amesteca armonios pe o "farfurie" elemente care a priori erau incompatibile.
Cea de-a XXV-a ediţie a Jocurilor Olimpice, desfăşurată la Barcelona în 1992, coincide, în timp, cu descoperirea aromelor "bucătăriei mediteraneene". Bucătăria catalană a fost numită, de un autor care nu era chiar de origine latină, "ultimul secret culinar al Europei". Ea este simplă şi complicată totodată, capabilă să promoveze în categoria marilor rafinamente ceea ce la început nu a fost decît un aliment cotidian al unui "pagesos" (ţăran) ori pescar sau de a amesteca armonios pe o "farfurie" elemente care a priori erau incompatibile.
Un bun prilej, iată, de a aminti de acea "paamb tomaquet" (pîine cu roşii), care se serveşte pentru a însoţi sau a sta la baza unor delicioase amestecuri. În Spania, vara, este dificil a rezista tentaţiei de a nu te înfrupta cu un "gazpacho", de origine andaluză, la Barcelona existînd o puternică asemenea colonie. Bucătăria catalană oferă, de asemenea, excelente salate răcoritoare, care asociază savant produse ale mării cu cele ale pămîntului. Cum este cazul a ceea ce se cheamă "xato", un amestec de morun uscat şi ton, servit în sos de "romesco", exclusiv catalan, şi care are ca principal ingredient "ñora", un piper foarte tare din Murcia. Dar mai sunt şi "escalivada", şi "esqueixada", şi "pollastre amb langouste", şi încă altele…
Mese pantagruelice
Este evident faptul că cei care au fost prezenţi la Barcelona în zilele Jocurilor nu puteau rămîne indiferenţi la provocările oferite de gastronomia catalană. Astfel, s-a ajuns să se servească peste 800.000 de porţii pentru sportivi şi oficiali, 500.000 pentru media, arbitri şi toţi ceilalţi. Meniurile au fost atent lucrate, dar şi mult savurate de toţi participanţii la Jocurile Olimpice de la Barcelona, pentru că aceştia au putut aprecia, printre altele, gazpacho, pepene cu şuncă, macaroane napolitane, cannelloni Rossini, ouă florentine, ossobuco, fileu în sos meuniere, escalivada, tagliatelle carbonara, bouillabaisse, esqueixada, tabuli, pateu ţărănesc, pui cu orez, omletă spaniolă, fileu de porc cu piper verde, fileu de peşte şi cîte, şi cîte…Vinuri savuroase
Catalonia oferă, pentru a da mai multă savoare mîncării, şi o largă gamă de vinuri, un element, de altfel, fundamental al regimului mediteranean. Vinuri roşii şi albe, viguroase, caractere puternice, cum ar fi Chardonnay sau Cabernet Sauvignon. Nu trebuie uitată nici Sangria sau Cava, licori care însufleţesc petrecerile.Impresionant
În restaurantele şi în bufetele olimpice, întinse pe mari suprafeţe, s-au consumat, în cele din urmă: 482.708 kg fructe, 192.127 kg legume, 107.477 kg produse din lapte, 123.784 kg carne, 105.548 kg pîine, 40.311 kg peşte, 27.000 kg îngheţată, 21.840 kg paste, 15.615 kg ouă, 12.616 kg salată, 5.616 kg cereale, 2.330 kg supă…Citește pe Antena3.ro