x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Varietate culinară

Varietate culinară

05 Sep 2007   •   00:00

Cu ce se hrănesc locuitorii de astăzi din zona unde a fost căndva Halicarnas? Bucătăria turcească este considerată una dintre cele mai gustoase şi mai sănătoase, fiind influenţată de numeroase culturi şi naţiuni, in special de cele din Grecia şi Orientul Mijlociu.

Cu ce se hrănesc locuitorii de astăzi din zona unde a fost căndva Halicarnas? Bucătăria turcească este considerată una dintre cele mai gustoase şi mai sănătoase, fiind influenţată de numeroase culturi şi naţiuni, in special de cele din Grecia şi Orientul Mijlociu. Ea s-a făcut remarcată datorită varietăţii culinare, avănd la bază numeroşi factori de influenţă: bogăţia florei, faunei şi a diferenţierii regionale, dar şi a unei moşteniri imperiale, unde zeci de bucătari trebuiau să inventeze noi feluri de măncare pentru a-l mulţumi pe sultan. Datorită poziţiei climatice avantajoase, Turcia dispune de o gamă largă de produse, cele mai apreciate fiind preparatele din orez, grău sau peşte, asociate cu diverse ingrediente, care alcătuiesc un meniu complet şi tradiţional. Bucătăria turcească este situată astăzi pe locul trei in lume, fiind apreciată datorită meniului său diversificat, dar şi a preparatelor simple, care incăntă prin savoare şi armonie.

Meniuri specifice

O caracteristică importantă a meselor turceşti este aceea că hrana se serveşte in cantităţi mici, consumăndu-se foarte multă păine. Meniul fiecărei zile este unul diversificat, constănd in preparate uşoare, precum fructe, supe, salate şi deserturi. Acesta este completat cu nuci, brănză, miere şi condimente. Felul de măncare principal este pilaful, preparat de regulă din orez, dar poate fi făcut şi din grău bulgur (grău pisat) sau sehriye (tăiţei subţiri şi transparenţi din orez). Tradiţional, pilaful era servit cu carne, peşte sau pui, astăzi insă este folosit drept garnitură pentru alte preparate. In ceea ce priveşte carnea, aceasta se pregăteşte marinată şi este friptă la foc deschis, fiind asociată cu diverse legume. Este folosită, in principal, carnea de miel sau de oaie. Incă din cele mai vechi timpuri, acest fel de măncare era servit la ocazii speciale, fiind considerat un aliment de lux.

Humus Amongus

Ingrediente: 450 g năut, 1/4 tahin (pastă de susan), un căţel de usturoi, 3 linguriţe de suc de lămăie, 1/4 lingură chimion, sare, piper.Â

Preparare: Se fierbe năutul. După ce s-a inmuiat bine se scurge de apă. Aceasta se păstrează pentru a subţia preparatul, la nevoie. Se adaugă năutul şi toate celelalte ingrediente in robotul de bucătărie. Se amestecă pănă cănd se obţine o pastă fină. Dacă mixtura este prea groasă, se adaugă din lichidul rămas de la fierberea năutului pentru a dilua consistenţa. Se serveşte la temperatura camerei, cu păine şi/sau carne la grătar (miel, pui etc.).

Borek

Ingrediente: 100 g unt, 200 ml lapte (la temperatura camerei), două linguriţe de zahăr, două linguri de sare, 20 g drojdie proaspătă, două ouă, două albuşuri de ou (se pun deoparte gălbenuşurile pentru a orna produsele de patiserie), un kg făină; umplutura de brănză (pentru opt bucăţi): o ceapă mică, un căţel de usturoi, o lingură de ulei, 200 g brănză feta, un ou, 100 g pătrunjel tocat, 50 g mărar tocat, 50 ml iaurt, piper negru; umplutura cu carne de vită (pentru opt bucăţi): 300 g carne de vită, o ceapă, un căţel de usturoi, 100 g pătrunjel tăiat, 1/2 linguriţă de suc de lămăie, una-două linguri de pastă de chili, 1/2 linguriţă de paprika, o lingură de zahăr, 1/2 lingură de sare, piper negru, un ou.

Preparare: Delicioase preparate de patiserie turceşti, se pot servi ca o mică gustare inainte de masă. Există două umpluturi pentru prepararea borek-ului, cantităţile fiind suficiente pentru a face căte opt bucăţi, iar reţeta aluatului este pentru 16 bucăţi. Se poate prepara şi cu drojdie uscată. Pentru a face aluatul, se topeşte untul. Se adaugă laptele, zahărul şi sarea. Se verifică temperatura (trebuie să fie 35-37˚C) şi se fărămiţează drojdia in interiorul compoziţiei. Se adaugă ouăle impreună cu albuşurile de ou, amestecate. Se adaugă in mod gradat făina şi se frămăntă aluatul timp de cinci minute pănă cănd devine elastic şi incepe să crească. Se acoperă pentru a se lăsa să dospească aproximativ 30-60 de minute. Umplutura cu brănză: se taie ceapa şi usturoiul. Se incinge uleiul intr-o tigaie şi se adaugă ceapa şi usturoiul. Se lasă pănă se rumenesc. Se fărămiţează brănza feta cu o furculiţă şi se amestecă toate ingredientele, formăndu-se o pastă. Umplutura cu carne: se taie mărunt ceapa şi usturoiul. Se incinge uleiul intr-o tigaie şi se pun ceapa, usturoiul şi bucata de carne tocată pănă se rumenesc. Se adaugă toate ingredientele rămase, cu excepţia oului. Se lasă intreaga compoziţie la rece şi se adaugă la sfărşit oul. Se preincălzeşte cuptorul la 225˚C şi se pune intregul aluat pe hărtie de pergament, unsă cu ulei, şi se introduce in cuptor. Se imparte aluatul pe jumătate şi fiecare jumătate la răndul ei se imparte in opt bucăţi. Ies in total 16 bucăţi. Fiecare bucată de aluat se aplatizează, apoi se rulează puţin pe margini cu degetele pănă capătă forma unei bărci. Se pune inăuntru umplutura. Se aşază cu atenţie preparatele de patiserie in cuptor, pănă incep să se rumenească. După care se scot, se ung marginile cu gălbenuş bătut şi se introduc in cuptor pentru incă 10 minute. Se servesc la temperatura camerei.Â

 Orez turcesc

Ingrediente: o cană de orez alb, 4 linguriţe de orez brun sau tăiţei, 1/2 cană de apă fierbinte, un cub de bulion de pui, 200 g legume de sezon (morcov, mazăre, ceapă, ardei, roşii).

Preparare: Se pune orezul brun intr-o tigaie incinsă. Se prăjeşte pănă cănd se rumeneşte bine. Se adaugă in apă orezul alb şi cubul de bulion, apoi legumele de sezon. Din cănd in cănd se amestecă orezul.
×
Subiecte în articol: pană geografii culinare